In mai anul trecut, dupa cateva luni de pregatire intensa, pe strada Franklin Roosevelt din Piata Muzeului si-a facut aparitia un butic mic si cochet – Spaitu’ cu idei. Aici este locul in care cele mai inedite dorinte sunt apreciate si transpuse in realitate, iar clujenii fara inspiratie sunt asteptati cu o sumedenie de produse din lemn, personalizate, dar si cu obiecte decorative pline de inspiratie.
Orice dorinta poate deveni realitate – acesta e motto-ul dupa care se ghideaza trei tineri antreprenori. Silviu Silaghi, alaturi de sotia lui, Patricia, si cumnatul lui, Andrei Vacar si-au unit fortele si si-au tranformat visul lor in realitate – au deschis Spaitu’ cu idei, o afacere micuta, doar a lor. Dupa ce si-au dovedit ca intr-adevar orice dorinta se poate transforma in realitate, cei trei tineri au inceput sa faca acelasi lucru si pentru clientii lor. Acum, cei mai indrazneti si inventivi clujeni au acasa obiecte de mobilier sau decoratiuni din lemn personalizate, semnate „Spaitu’ cu idei”.
„E oarecum o pasiune mostenita de la socrul meu, el cu asta se ocupa si ne ghideaza si pe noi. Ideea de a avea ceva doar al nostru, de a deschide un astfel de magazin am avut-o de foarte mult timp, insa ne-a lipsit curajul. Cand am ramas fara loc de munca am inceput efectiv sa trecem de la planuri la fapte”, povesteste Silviu Silaghi.
Acum, dupa aproape un an de la deschidere, cei trei se pot lauda cu faptul ca au transpus in realitate sute de dorinte. Si nu e putin lucru, avand in vedere ca pentru o imagine pe lemn sunt necesare aproximativ doua zile de munca, in timp ce pentru un obiect de mobilier se munceste cam o saptamana.
„Lucram mult pe comanda, la inceput am avut produse pregatite pentru deschidere, dar ulterior au inceput sa apara comenzile si ne-am axat pe directia asta. Avem de exemplu o clienta careia aproape i-am mobilat casa. De la cuiere, la dulapuri, vitrine, oglinzi”, mai spune Silviu.
Momentan, clientii Spaitului sunt doar din Cluj, insa in aproximativ doua saptamani cei trei tineri vor lansa si un magazin online, astfel ca minunatiile produse de ei vor putea ajunge in toata tara.
Pentru ca nu se dezmint cand vine vorba de promisiuni, cei trei tineri au reconditionat obiecte de mobilier aduse de clienti, iar pentru cei care isi doresc produse vintage, la Spaitu’ cu idei se gasesc produse noi, cu aspect “vechi”. Pe langa obiectele lucrate cu migala in lemn, in micutul butic se gasesc si bijuterii handmade, lumanari si obiecte din ceramica aduse din Suedia sau Franta.
Cei trei muschetari
Chiar daca o vorba din popor spune ca nu e bine sa faci afaceri in familie, tinerii dovedesc ca in practica lucrurile nu stau chiar asa. Toata munca este impartita in functie de priceperea fiecaruia, lucru care s-a intamplat de la sine. Andrei e absolvent de Arte si se ocupa de partea de design, Silviu a terminat Management, dar iubeste sa realizeze obiecte de mobilier, iar Patricia e absolventa de pedagogie si, in orele libere, cand nu profeseaza, se ocupa de identitatea brandului.
„Ne-am impartit responsabilitatile in functie de afinitiati. Mie imi place cel mai mult sa fac mobila, lui Andrei ii place sa se ocupe de lucrurile de finete, obiecte mici, migaloase. De exemplu el realizeaza manual literele din lemn, indiferent de font-ul pe care il doreste clientul. Iar Partricia e responsabila de identitatea vizuala, ea vine cu idei despre cum sa facem magazinul mai frumos”, adauga Silviu.
Un Spait mai mare, cu mai multe idei
Pentru ca lucrurile bine facute sunt apreciate, cei trei tineri vor sa isi extinda afacerea. In urmatoarea perioada, cu ajutorul fondurilor europene, Spaitu’ cu idei se va extinde, atat ca magazin, cat si ca atelier si oferta.
“Ne-au mai spus unii clienti ca semanam oarecum cu Chic Ville. Diferenta e ca ei sunt mult mai mari, insa noi putem sa realizam produse personalizate. Desigur, vrem sa ne marim magazinul, sa crestem. Oricum, orice se intampla, noi ne vom pastra caracteristica aceasta de a lucra la comanda”, explica antreprenorul.
Iar produsele lucrate la comanda se realizeaza in orice culoare si in oricate exemplare. De exemplu, au fost tineri care au comandat, ca marturii, zeci de magneti din lemn, in forma de inima, cu poza mirilor, gravate. Totodata, au facut si decoruri pentru nunti, insa pentru ca mirii nu sunt foarte interesati sa-si achizitioneze decoratiuni pe care nu le pot folosi ulterior, tinerii au gasit o varianta prin care sa le vina in ajutor.
„Urmeaza sa facem un catalog cu obiecte de decor pentru nunti pe care noi le vom inchiria. Mirii vor putea sa-si aleaga ce le place fara sa fie obligati sa le cumpere”, conchide Silviu.
Sursa foto: Facebook Spaitu’ cu idei