Justitie

Soția lui Cherecheș, urmărită penal în dosarul socrilor pentru complicitate la dare de mită – Nu a explicat la audieri de ce este pomenită în discuții

Soția edilului din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, Denisa Tabita Cherecheș, este urmărită penal de miercuri, pentru fapta de complictate la dare de mită, în dosarul penal în care socrii acestuia au fost deja arestați preventiv.

Potrivit datelor din dosarul de la Tribunalul Mureș, în care magistrații de drepturi și libertăți au decis arestarea preventivă a socrilor lui Cherecheș se arată că în cursul zilei de miercuri procurorii DNA Cluj au extins urmărirea penală din dosar în personam și față de soția edilului.

„Prin ordonanţa…din data de 08.11.2023 a DNA – Serviciul teritorial Cluj, s-a dispus extinderea urmăririi penale cu privire la comiterea de către suspecta Denisa Tabita Cherecheș şi suspectul Petru Dorin Gliga, a infracțiunii de complicitate la dare de mită prev. de art. 48 alin. 1 Cod penal rap. la art. 290 alin. 1 Cod penal rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000.”, se arată în actele din dosarul de la instanța mureșeană.

Surse judiciare susțin că aceasta nu a dat nicio declarație la sediul DNA Cluj, unde a fost chemată pentru a i se aduce la cunoștință acuzațiile.

Cu toate acestea, numele femeii este pomenit în discuțiile dintre soacra lui Cherecheș și mama judecătoarei ce trebuia mituită cel puțin o dată.

Rolul era acela ca ea să aducă de la Cluj o parte din banii de mită.

Totul despre…„prăjituri„…și Tabita

În discuție soacra lui Cătălin Cherecheș îi prezintă detaliat modul de acțiune ce urma să aibă loc privind felul de remitere al „prăjiturii„, suma de 100.000 de euro, mită, pentru cumpărarea bunăvoinței magistratului din dosarul de mare corupție al edilului băimărean.

Astfel, se vorbește codat despre tranșe, momente, la care ele vor fi aduse și cum vor fi date. În carul acestor discuții „de bufet” soacra o menționează pe fiica sa, soția lui Cătălin Cherecheș în discuții, privind felul în care ea urma să participe la acțiunea de remitere a sumei de bani discutate.

„GLIGA CLAUDIA: Că urma să mergeți cu ”prăjitura” de la mine. Eu mă duc după ”prăjitură”, aduc ”prăjitura”, sa aduc ”prăjitura” gata facuta… Nu?

Interlocutor: Păi…

GLIGA CLAUDIA: Sau nu-i bine cifra… sau ce…?

Interlocutor: Nu știu.

GLIGA CLAUDIA: Că nu știu.

Interlocutor: Nici eu. No atunci vorbesc, ne auzim la telefon, vorbesc eu să… Că și eu trebe să merg, că nu pot aici să vorbesc, că Doamne ferește. Și amândouă…?

GLIGA CLAUDIA: Îmi spuneți la telefon. Rămâne ”prăjitura” care ai zis sau schimbăm ”prăjitura”. Nu?

Interlocutor: Da. O plătesc pe asta?

GLIGA CLAUDIA: Nu.

GLIGA CLAUDIA: (…neinteligibil…) Și miercuri Tabita să-mi aducă ”prăjitura” la Cluj.

Interlocutor: Nu știu. Ne auzim la telefon și hotărâm.

GLIGA CLAUDIA: Da ne auzim, da nu inteleg ce…, ce sa hotarasca…, noi nu am hotarat nimica, acuma tre să hotăram

GLIGA CLAUDIA: Mă sunați dumneavoastră deseară ca acuma-i dupamasa? Mă sunați dumneavoastră după ce vorbiți?

Interlocutor: Cum…cum să fac?

GLIGA CLAUDIA: Păi io nu știu cum să fac… Că io…dacă ziceți io mă duc…Oricum io tre să mă duc să vorbesc.

Interlocutor: No…

GLIGA CLAUDIA: Dacă ziceți că ea îi de acord, io mă duc sa rezolv problema.

Interlocutor: No…Io i-am transmis mesaju cum am zis…

GLIGA CLAUDIA: Da.

Interlocutor: Cum am vorbit noi la Piață și am zis ”io nu aș vinde-o” și o zis ”Bine. Da doamna ți-o zis că se revanșează în orice moment”

GLIGA CLAUDIA: Da păi io…am zis așa…Asta o fost ca să nu auda cei din jur. Am facut asa un semn ca cat ii aici tot.

GLIGA CLAUDIA: Când aveți…când aveți (…neinteligibil…) numa să (…neinteligibil…)”adă prăjitura”. Mă și duc. Deseară mă urc în mașină și am plecat. La noapte îs înapoi. Numa să fie rezolvată treaba. Să știu că l-am rezolvat.

Interlocutor: No bun.

GLIGA CLAUDIA: Bine?

Interlocutor: Da. Ne auzim.

GLIGA CLAUDIA: Aștept. Până in 6 sunați-mă, ca să am timp să rezolv. Fac trei ore până acolo.

Interlocutor: Bine.

GLIGA CLAUDIA: Ok.

Interlocutor: Mulțumesc.”, se încheie discuția dintre cele două femei.

Judecătoarea la care soacra lui Cătălin Cherecheș ar fi încercat să plaseze o mită de 50.000 de mii de euro pentru obținerea unei decizii definitive mai blânde în cazul de corupție al edilului, a făcut cerere de abținere de la a mai soluționa definitiv cazul, dar aceasta a fost respinsă de către Curtea de Apel Cluj.

„Respinge declaraţia de abţinere formulată de către dna judecător FĂRCAŞ HÎNGAN GEORGIANA RODICA în calitatea sa de judecător investit cu soluționarea dosarului de mai sus, stadiu de soluţionare a apelurilor promovate împotriva s.p.41/24.02.2022 a Tribunalului Cluj . Fără cale de atac. Pronunţată azi, 09 noiembrie 2023, în şedinţa publică.

Document: Încheiere – abţinere”, se arată în documentul din dosarul de mare corupție al lui Cătălin Cherecheș.

Atât magistratul cât și mama acestuia ar fi cele care au sesizat procurorii DNA Cluj cu privire la interferențele cu iz penal ale soacrei lui Cherecheș în problematica soluționării speței de corupție a edilului.

În acest context, magistratul vizat de ancheta DNA Cluj în cazul soacrei lui Cherecheș s-a abținut conform legislației actuale aflate în vigoare. Cu toate acestea cererea sa de abținere a fost respinsă de completul desemnat pentru analizarea sa.

La data de 09 noiembrie 2023, inculpații urmează să fie prezentați Tribunalului Mureș cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție.