Politica

Sorin Grindeanu, despre negocierea portofoliilor la rotaţia premierilor: „Avem un acord semnat, de acolo se pleacă”

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat joi, despre negocierea portofoliilor la rotaţia premierilor din luna mai, că partidele din coaliţie au semnat un acord în urmă cu un an şi ceva şi de acolo se pleacă, dar dacă se va considera de toate părţile semnatare ale acelui protocol că poate fi îmbunătăţit, pentru buna funcţionare a Guvernului, acest lucru va fi făcut, relatează News.ro.

  • „Avem un acord semnat în urmă cu un an şi ceva, acel acord spune diverse lucruri. (…) Deci de acolo se pleacă. Dacă în schimb se va considera de toate părţile, semnatari ai acelui protocol, că poate fi îmbunătăţit acel protocol semnat în noiembrie 2021, şi PSD, şi PNL, şi UDMR şi minorităţile că acel lucru poate fi îmbunătăţit pentru buna funcţionare a Guvernului, acest lucru va fi făcut”, a declarat ministrul Transporturilor, într-o conferinţă de presă.

Grindeanu a continuat: „Dar deocamdată plecăm de la acel protocol semnat în noiembrie 2021”.

Întrebat dacă PSD va iniţia o astfel de discuţie, pentru îmbunătăţirea protocolului de guvernare, Grindeanu a răspuns: „Mai avem până atunci, o să vedem”.

Ministrul Marcel Boloş a declarat miercuri, în emisiunea Talk News de la Prima News TV, despre o preluare a Ministerului Transporturilor, la rotativa premierilor, că dacă e să ne raportăm la ce s-a semnat şi s-a încheiat ca şi protocol în coaliţie, este o variantă care corespunde protocolului şi este posibil acest scenariu. El a ţinut să precizeze, despre păstrarea portofoliului fondurilor europene, că este decizia coaliţiei, care se va lua la momentul potrivit şi probabil că vor cântări şi rezultatele pe care le obţii ca ministru.

Reacția PNL

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a dat asigurări, joi, într-o intervenţie la Digi24, că nu sunt discuţii în acest moment privind renegocierea protocolului coaliţiei, care funcţionează în baza unui document, el precizând că ar fi păcat să se abată şi să reînceapă discuţii politice şi lucruri care pot periclita stabilitatea într-un moment extrem extrem de important pentru ţară.

  • ”Situaţia este mai mult decât clară, adică această rotativp guvernamentală este parte a înţelegerii care a stat, la vremea respectivă, la baza existenţei acestei coaliţii. Noi, liberalii am semnat acest protocol tocmai pentru a asigura, la vremea respectivă, stabilitatea politică a ţării, într-o perioadă care era extrem de dificilă din punct de vedere economic”, a spus purtătorul de cuvânt al PNL. Ionuţ Stroe a arătat că, ”în momentul de faţă, toate partidele trebuie să îşi respecte angajamentele”.

”Noi, liberalii, am spus-o foarte clar, indiferent de situaţiile care au fost (..) noi abordăm cu maximă responsabilitate această situaţie în care ne găsim şi evident că acest protocol al coaliţiei este unul care va fi respectat, PNL este un partid serios, ne respectăm angajamentele şi tratăm cu maximă seriozitate această stabilitate şi responsabilitate pe care o avem în momentul de faţă, faţă de actul de guvernare”, a afirmat deputatul PNL.

Ionuţ Stroe a dat asigurări că nu sunt discuţii în acest moment privind renegocierea protocolului coaliţiei.

”În momentul de faţă, vă pot asigura că nu există, apropo de subiectele de presă, niciun fel de discuţie de renegociere, într-adevăr există anumite zvonuri, cu iz de adevăr sau nu, asta rămâne să vedem în viitor, dar implicit nu există niciun fel de altfel de ipoteză decât implementarea acestei rotative”, a mai spus el, adăugând că există un document în baza căruia funcţionează această coaliţie.

”Avem un document în baza căruia funcţionăm şi ar fi păcat să ne abatem şi să reîncepem discuţii politice, renegocieri şi lucruri care pot periclita stabilitatea într-un moment extrem extrem de important pentru ţară”, a ţinut să arate Ionuţ Stroe. Potrivit lui Stroe, ”prioritatea, în mod evident, este o guvernare stabilă şi responsabilă”.

”O să dau şi exemplul unui ministru liberal, apropo, a unul Minister aflat în protocol, dar vă pot spune, înainte de a da acest exemplu, că indiferent de situaţie va exista o continuitate a politicilor în domeniile care vor fi afectate de schimbarea de ministru pentru că, evident, în această jumătate a guvernării s-au pus bazele unor sisteme solide, care funcţionează. Vă pot da exemplu, Justiţia, un domeniu pe care ni l-am dorit şi este foarte important. În mandatul său, Cătălin Predoiu a fost cel mai bun ministru al Justiţiei pe care l-am avut după Revoluţie. A reuşit să corecteze Legile Justiţiei, a reuşit ca aceste legi să fie apreciate de partenerii internaţionali, am reuşit performanţa de a ridica MCV, după 15 ani, iar rezultatele sunt evident remarcabile. Practic, dă la cheie un Minister care funcţionează, care şi-a îndeplinit toate obiectivele şi nu văd în momentul de faţă niciun fel de problemă în a prelua următorul ministru acest Minister, dacă este să ne raportăm la termenii care sunt descrişi de protocolul după care funcţionăm. În concluzie, aş putea spune că respectarea unor angajamente şi chiar dacă există anumite dificultăţi, aş putea spune, din partea unora sau a altora, trebuie să acţionăm cu responsabilitate şi să depăşim acest moment fără niciun fel de problemă care ar putea să afecteze politic această guvernare”, a mai afirmat Stroe.