Un dezvoltator imobiliar construieste in Cartierul Buna Ziua un ansamblu de cinci blocuri de cate 12 etaje pe un teren inconjurat de case. Pentru ca este vorba de nimeni altul decat Sorin Dan, Primaria Cluj-Napoca i-a dat fara sa clipeasca autorizatie de construire pentru mastodonti, desi in zona nici macar nu exista un drum de acces, ci abia acum se construieste unul.
Localnicii din zona “cartierului rezidential Plaiuri” acuza faptul ca nu au fost consultati inainte de inceperea lucrarilor si de emiterea autorizatiei de construire. Ei sunt suparati pe faptul ca in cartierul unde vor fi ridicate aproximativ 1.000 de apartamente exista doar o cale de acces, iar constructorul le distruge strada amenajata pe banii lor.
Santierul a inceput deja sa “infloreasca”, intr-o zona in care exista doar o cale de acces, nici ea finalizata, desi, conform legii, e nevoie de cel putin sase pentru ridicarea cladirilor in cauza.
„Problema nu este ca se extinde cartierul, ci ca se face intr-un mod haotic, cu cinci cladiri de 12 etaje, plus inca cinci de 4-6 etaje, care au doar doua cai de acces – una din ele este strada Bradutului si cealalta Carmen Silva. PUD-ul zice ca trebuie sa ai 6 pentru asemenea regim de inaltime. Acest dezvoltator imobiliar de succes a primit lejer autorizatie sa constuiasca acei mastodonti, chiar daca nu exista, fizic, suficiente cai de acces pentru 1.000 de apartamente cate vrea el sa faca. In plus, e inconjurat de case si de cladiri P+2 , P+3. Chiar in acest moment, ne distrug drumul facut din banii nostri. Asa se construieste in Romania – nu faci infrastructura, nu tragi utilitati, te apuci de cladire si asta e”, se plang oamenii din Buna Ziua.
Reprezentantii Primariei Cluj-Napoca, desi li s-a solicitat un raspuns in urma cu mai bine de o luna, refuza sa spuna care au fost motivele care au stat la baza emiterii autorizatiei de constructie, in conditiile in care legea nu este respectata in acest caz. Mai mult, acestia spun senin ca in zona abia acum se construieste o cale de acces.
“Conform autorizatiei de construire nr. 92/2015, în zona strazii Bradutului se amenajeaza „un drum de acces – strada Vest, conform P.U.Z. aprobat prin H.C.L.305/2008”, la data controlului fiind afisat panoul de identificare a investitiei. Precizam ca drumul amintit va deservi santierul la care au început amenajarile pentru executia unui „ansamblu de locuinte – faza 1: corpurile P1, T1.1, T2.1, imprejmuire, amenajari exterioare”, in baza autorizatiei de construire nr. 190/2015 , beneficiar S.C. Betasil S.R.L.”, este raspunsul municipalitatii.
S.C. BETASIL S.R.L., este, conform propriei descrieri, o firma din Satu Mare, cu capital privat, specializata in proiectarea si executia constructiilor civile, industriale si agricole, consultanta in domeniu si dezvoltare imobiliara.
Cine construieste mastodontii de 12 etaje
SC Citadinia Real Estate SRL, societatea care construieste cartierul „trendy”, asa cum anunta pe site-ul aflat si el in constructie, ii apartine lui Sorin Lucian Ioan Dan, nimeni altul decat cunoscutul constructor imobiliar. Conform PUZ-ului eliberat in 2008 pentru “cartierul rezidential Plaiuri”, aici trebuiau sa fie construite locuinte colective si semicolective cu un regim de inaltime de maximum 10 etaje, iar accesul asigurat prin patru strazi.
Cu o avere de 7 milioane de euro, clujeanul Sorin Dan se afla pe locul 381 in Topul Forbes. In februarie anul trecut, omul de afaceri Sorin Dan anunta ca investeste, de alti proprietari de terenuri, intr-un ansamblu rezidential „integrat”, situat in zona „Buna Ziua” din Cluj. Sorin Dan detine doua hectare de teren in zona, insa ansamblul ar urma sa se intinda pe o suprafata detinuta, in total, de 70 de proprietari, ceea ce ingreuneaza lucrurile.
Omul de afaceri, care detine hotelurile City Plaza si City Central, a vandut, in urma cu trei ani, fabrica de mobila Libertatea, pe locul careia Ion Sturza dezvolta Liberty Technology Park Cluj, a carui prima faza este deja inchiriata. Sorin Dan a inchis fabrica de mobila in ianuarie 2010, pe fondul comenzilor insuficiente. La acel moment, jumatate din productia de mobilier avea ca destinatie pietele straine, in special Republica Moldova, Rusia, Ucraina, Anglia si Canada. Fabrica a fost fondata pe bazele „Intreprinderii comerciale industriale”, infiintata in 1870 de Franz Triska, cunoscut mester vienez de piane. Compania s-a privatizat in 1994, iar ulterior Sorin Dan a preluat pachetul majoritar.
Ultima achizitie cunoscuta facuta de Sorin Dan este restaurantul Chios, renumit in Cluj-Napoca, pe care omul de afaceri l-a cumparat de la Dorin Goia, Radu Ster si Mircea Ilea.