Editorial

Somnul națiunii naște monștri care vă atacă prin țeava de la chiuvetă

Mai țineți minte de câte ori ați râs de părinții sau bunicii voștri atunci când aceștia erau convinși că o știre e adevărată pentru că “a spus la televizor”? Ei bine, dacă cei mai purii dau valoare de adevăr pentru ceea ce văd la televiziuni, azi, generația “tânără liberă, frumoasă” și gadjet-uită, zâmbește superior și e gata să-și pună viața la bătaie pentru ceea ce-a “văzut pe net”.

 Au intrat deja în folclor imaginile de la Vama Borș în care mii de mașini pe zece benzi pe mers stăteau la coadă să intre în țară ca să participe la mitingul din 10 august. Sau cele cu politiștii din New York care cărau bocanci în gură unei protestatare în Piața Victoriei; sau castelul austriac situat într-o comună din Arad; sau eroul din moldovean pe numele sau Ryan Raynolds, actor în filmul Deadpool. Sau să reamintesc faptul că articolul în care colegii mei făceau haz de Boc cu inaugurarea metrolului în Cluj bate milionul de vizualiări? Aproape un milion dintre voi ați crezut că l-a construit într-o noapte.

Inutil să spun că toate acestea și multe altele s-au viralizat rapid, adunând sute de mii de vizualizari, unele dintre ele în doar cateva ore. Să nu ignorăm faptul că unii le mai distribuie și azi, fiind în stare sa jure pe ce au mai sfânt că totul e real.

Mai recent, producătorul Silviu Iliuță, pe blogul său cronicipebune.ro a făcut două experimente geniale. Primul constă în a inventa un dialog halucinant într-un așa zis grup de părinți pe whatsapp în care aceștia se certau pe o operație aritmetică extrem de simplă. Așa cum era de așteptat, aproape nimeni n-a pus la îndoială veridicitatea dialogului, deși indiciile că era o caterincă erau evidente.  Ba unde mai pui că “știrea” a fost preluată și de către unele televiziuni, ca să vadă, nu-i așa și bunicii nostri că “parinții e proști”.

 La puțin timp dupa isprava cu grupul de părinți, același Silviu Iliuță recidivează, inventând o știre conform căreia unui prieten i-a ieșit o meduză albastră din chiuvetă. De această dată “știrea” era și mai ușor de demontat, de exemplu la o simplă căutare pe google, se găseau pozele pe care autorul le atașase ca fiind cele cu meduza care ieșise pe țeavă. Numai Firea și Apa Nova să nu fi fost în comentariile ce veneau după fiecare distribuire a postării cu bestia gelatinoasă.

Care a fost scopul acestor experimente media? Explică chiar autorul fake-urilor: pentru a vedea …cât de creduli sunt românii? Ar crede chiar orice aberație? Ar da share în masă oricarei tâmpenii fără să verifice nimic? Prin aberație și tâmpenie înțeleg o “știre” care poate fi demontată usor ca fiind Fake News. De genul: mi-a aparut un extraterestru în grădina. Ceva să preia și presa.”

Cam atât de creduli sunt românii, cam atât de capabili să creadă orice inepție care li se servește drept știre. Exact atât cât a fost s-a demonstrat.

Blocați într-o bulă supra saturată și constant bombardată  informational, creierul refuză să mai funcționeze. Operațiile gândirii sunt suspendate și înlocuite prin noțiuni inoculate prin informație indusă repetat și agresiv. Orice informație care ar veni din afara propriei bule este rejectată automat fiind detectată ca un corp străin. Oamenii au fost aduși la limita de jos, o specie care e dispusă să creadă ceea ce i se spune în detrimentul a ceea ce trăiește. Bombardamentul informațional cumulat cu dorința apartenenței individului la grupul artificial indus ca fiind mai puternic, sunt doua dintre componentele de bază ale manipulării media pe care o trăim azi. Iar cei care orchestrează asta, știu extreme de bine ce fac.

Se știe că omul încurcă doar atunci când gândește: când analizează, sintetizează, problematizează, samd. Așadar, treaba asta cu omul trestie gânditoare a pus în dificultate orice sistem, dar sistemele nu-i așa, au capacitatea de a se remodela, regândi și adapta. Comuniștii spuneau că nu trebuie să gândim pentru că partidul-stat gândește pentru noi, promițându-ne că așa formăm “omun nou” capabil să muncească fără să gândească. Din păcate vremurile pe care le trăim au perfecționat parșiv acest concept, sub umbrela libertății și a democrației construindu-se robotul ideal -consumeristul cu creier pe post de apendice.

 Astăzi nu se mai trece aproape nimic prin filtrul gândirii, informația este preluată, însușită apriori și reprodusă. Nici măcar nu ne mai mirăm de exemplu că se bea nurofen pentru durere de stomac pentru ca reclama spune ca e bun pentru orice fel de durere; sau că oameni care nu sunt neapărat proști, cred cu tărie faptul ca Șora e luptător anticomunist sau ca oameni cu evidente tulburări de personalitate pot fi mari oameni de stat.

Goya avea dreptate când spunea că somnul rațiunii naște monștri, a uitat doar să vă avertizeze să aveti grijă să vă astupați bine țeava de la chiuvetă. Sau  să vă GÂNDIȚI de mai multe ori unde vă puneți speranțele, exuberanța sau tristețile. Monștrii pot pe everywhere, nu doar unde vă indică EI. Gândiți, nu dormiți – că și somnul națiunii naște monștri!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *