Cluj-Napoca sub asaltul Naturii ne arată slabiciunile sale de conceptie ca și habitat, modul in care interventia umana asupra mediului nu s-a făcut cu cap si modul in care autoritatile nu inteleg ce i-a lovit, desi micile dezastre naturale se repeta aproape identic si aproape in aceleasi locuri de ani de zile. Fiecare aversa de ploaie ne scoate canalizarea pe strazi. Fiecare sezon canicular ne umple parcurile de capuse si tantari si Somesul, care ar fi trebuit sa fie navigabil, de alge. Si de fiecare data, la fiecare inundatie, la fiecare imbacsire a Somesului cu gunoiae si alge, la fiecare cetatean lesinat pe strada din cauza caniculei, autoritatile se spala pe maini si dau vina doar pe Natura.
Somesul nu face o exceptie in acest sens. Perioada caniculara din ultima vreme a transformat raul intr-o balta statuta. Pe portiuni mari, printre puietii inradacinati in albia care se dorea navigabila, baltesc insule de alge. Suprafata apei s-a transformat intr-o mare de vegetatie prin care s-au blocat pet-uri si gunoaie venite din amonte. Cursul nu mai beneficiaza de curgerea naturala, asa ca namoleste, motiv pentru care, la fiecare sezon canicular, cresc alge. Albia raului nu este dragata asa cum ar fi normal, mai ales pe zona in care, de la stavilarele puse sub Podul Garibaldi, raul nu mai are o curgere corecta si se faciliteaza sedimentarile. Asta nu impiedica autoritatile locale sa nu se laude la fiecare ciclu electoral ca vor sa transforme Somesul in rau navigabil.
O noua sesizare ca raul s-a umplut din nou de alge a aparut in urma cu cateva ore pe Facebook, unde cativa cetateni incearca sa gaseasca solutii ca situatia sa nu se mai repete. Am vazut chiar si oferte de actiuni de voluntariat. Dar pana la concretizarea in teren a acestor dorinte ale cetatenilor de a face un bine pentru urbea lor, am dorit sa obtinem un punct de vedere de la Administratia bazinala de Apa Somes-Tisa, de care apartine si „igiena” Somesului.
Contactat telefonic, biroul de presa a declarat ca ne va furniza in cursul zilei de azi informatii cu privire la cauza pentru care Somesul e plin de alge si ce solutii are Administratia in acest sens.
Pana la un raspuns oficial, reamintim de o comunicare bibiliografica cu privire la efectele daunatoare ale Poluarii Globale a Apelor in care USAMV a mentionat faptul ca:
„Multe cauze pentru poluare, inclusiv canalizarea si ingrasamintele contin nutrienti cum ar fi nitrati si fosfati. In cantitati mari, nutrientii stimuleaza in exces cresterea plantelor acvatice si a algelor. Cresterea excesiva a acestor tipuri de organsime infunda gurile apelor, folosesc oxigenul dizolvat cand se descompun si blocheaza trecerea spre apele adanci.”
In acest caz, ramane de vazut care va fi raspunsul Administratiei bazinale. Vom reveni. Mai ales ca urmeaza sa documentam care ar fi acele „focare” de poluare a Somesului cu nitrati si cu fosfati din amomntele municipiului Cluj-Napoca. Cine se face vinovat de existenta acestor „focare” de poluare si care sunt masurile care se vor lua pentru ca sa nu fie afectata sanatatea clujenilor.