In vizor

Șomerul anului: Câți bani primește clujeanul cu cea mai mare indemnizație de șomaj

Scris de 1,681

Viața de șomer nu e nici grea, nici rușinoasă dacă meseria pe care o ai îți aduce o indemnizație lunară dublă sau triplă față de veniturile majorității angajaților în câmpul muncii. Anul acesta, cea mai mare indemnizație de șomaj a fost acordată unui director de control risc de la Transporturi.

Indemnizația de șomaj se acordă în funcție de stagiul de cotizare în conformitate cu  Legea nr. 76 din 16 ianuarie 2002, actualizată. Angajații care au cotizat cel puțin un an, primesc șomaj timp de 6 luni. Doar persoanele care au cotizat la stat mai mult de 10 ani pot să stea în șomaj un an întreg.

În județul Cluj, există câțiva „șomeri de lux”, care primesc lunar indemnizații de șomaj importante. Majoritatea clujenilor cu indemnizații mari au avut funcții de conducere înainte să fie trimiși în șomaj.
Pe baza informațiilor primite de la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Cluj, am alcătuit un top al celor mai mari indemnizații de șomaj acordate în 2017. Patru șomeri din Cluj beneficiază, din luna februarie, de sume cuprinse între 1.500 și peste 3.000 de lei. Industriile din care provin aceste persoane nu au mai nimic în comun. 

Pe locul 1 în clasament se află un fost director control risc care primește 3.217 lei lunar. „Șomerul anului” este urmat de o persoană care a ocupat funcția de director general în domeniul colectării, reciclării deșeurilor cu o indemnizație lunară de 1.982 lei. 
Pe locul trei se află un șomer din domeniul software, o persoană care a lucrat în Cluj ca manager proiect informatic și beneficiază acum de o indemnizație de 1.582 lei lunar. Ultimul loc în topul celor mai mari indemnizații îl ocupă un fost sau fostă șefă de birou/serviciu administrativ în producție subansamble. Suma pe care o primește lunar este în valoare de 1.552 lei. 

Deocamdată în țara noastră destul de puțini își ”permit” să fie șomeri pe bani mulți. Contează numărul anilor lucrați, inclusiv în ceea ce privește cotele procentuale care stabilesc cât la sută din salariul brut va primi viitorul șomer. 

”Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, sunt: 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani; 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani; 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani; 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani. Pentru persoanele care au fost asigurate în baza unui contract de asigurare pentru şomaj, la determinarea sumei calculate prin aplicarea unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, se va avea în vedere venitul lunar declarat în contractul de asigurare pentru şomaj”, au mai precizat reprezentanții AJOFM Cluj.

În Italia, de exemplu, condițiile de acordare a șomajului sunt altele, mult mai favorabile angajatului rămas fără locul de muncă. Dacă actualul șomer a plătit în ultimii doi ani cel puțin 52 de săptămâni de contribuții pe o perioadă de doi ani, statul italian îi dă 75% din ultimul salariu. Iar perioada minimă de șomaj este de 8 luni, suficient timp ca să îți găsești un nou loc de muncă și să trăiești bine mersi din indemnizație renumerată în câteva sute de euro.
În România, criteriile de acordare a indemnizației de șomaj se învârt și în jurul salariului.

”Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevăzută la alin. (1) este o sumă acordată lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează: 75% (375 lei) din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data stabilirii acestuia (500 de lei), pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an. La suma prevăzută mai sus se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare”, au declarat reprezentanții AJOFM Cluj.ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours Vocea ta
  CLUJ-NAPOCA, VÂNDUT DE BOC. CLUJENII ALUNGAȚI DIN PROPRIILE PARCURI ȘI PIEȚE. Zice organizatorul mizeriei de Târg de Crăciun din Piața Unirii: ”Nu vă integrați” și alungă Asociația NUCA din spațiul public. Că doar a dat trei lulele, trei surcele la buget, e stăpân!
 • Acum 5 hours Editorial
  A minți și a fura constituie avantaj la angajare, la numirea în funcții, la cățărarea pe scara profesională și socială. Imposture este dorită, că poate fi controlată
 • Acum 8 hours Politica
  ÎNCĂ O MITĂ SALARIALĂ PENTRU BUGETARI: La ”Prima de Osânză” se mai dau 10 procente majorări salariale. Punctul de pensie se majorează cu 12,5%. Să aibă nesimțiții de cumetrie, pensionari de lux ai statului interlop român și pensie majorată, și salariu majorat
 • Acum 20 hours Vocea ta
  URBANISM DE CUMETRIE: ”Solicităm ca  Primarul Emil Boc să își ceara scuze public față de petent pentru că mai mulți ani nu i-a răspuns în scris în legatură cu hotărârea luată și nu l-a primit în audiență”
 • Acum 22 hours PubliNews
  The magic of giving: cumpără cadourile perfecte pentru cei dragi și câștigă premii uimitoare la Iulius Mall Cluj
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  Încă un deștept din partidul lui OSĂ: Patinoar la Florești cu copacii înglobați în gheață. Care OSĂ înghețe și, prin urmare, OSĂ fie tăiați la anul că s-au uscat
 • Acum 1 day Rautacisme
  S-a dat cu gazon rulat să se acopere mântuiala lucrărilor de pe treptele de pe care Emil Boc ne va arăta mândria de a fi român
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  “Doreii” municipalităţii în Oraşul de 5 muşchi prea încordaţi ai lui Boc
 • Acum 1 day Politica
  Stoltenberg: „NATO este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat” (…) „Cu toţii plătim preţul pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar preţul nostru este în bani, în timp ce ucrainenii plătesc cu sânge”
 • Acum 1 day Analiza
  Achimaş Cadariu crede că noi am uitat cum au fost trataţi bolnavii de cancer în pandemie şi-şi face publicitate politică cu “umanitatea” faţă de refugiaţii ucraineni
 • Acum 1 day Politica
  Gabriela Firea despre certificatele de virginitate: “Un barbarism”
 • Acum 1 day Politica
  Demisie din Consiliul Județean Cluj
 • Acum 1 day Politica
  Sondaj CURS: PSD conduce detașat, PNL, dublu față de AUR. PNL plătește costurile guvernării, minciunile pe care s-a cățărat la guvernare
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE