Din oras

Solutie nemteasca pentru criza gunoaielor de la Cluj. Cetatenii nu mai trebuie sa colecteze selectiv deseurile

Dezbaterea de azi organizata la sediul Prefecturii Cluj pe tema resturilor menajere a adus in fata celor prezenti si clujenilor implicit o noua inovativa metoda de selectare a deseurilor de la populatie. Sistemul patentat de Reinhard Schu va putea fi implementat, in cazul in care autoritatile locale si judetene vor agrea ideea,  in maxim doi ani, costurile ridicandu-se la aproximativ 60 de milioane de euro. In conditiile in care termenul de finalizare a Centrului de Management Integrat al Deseurilor este departe de a fi realizat in urmatorii trei ani, solutia nemtilor prezentata azi pare una viabila pentru gestionarea crizei gunoaielor de la nivelul judetului Cluj.

Conceptul de gestionare a deseurilor SchuBio prezentat azi de catre Reinhard Schu in cadrul dezbaterii din Sala Mare a Prefecturii Cluj ar urma sa revolutioneze modul prin care se face in prezent selectarea deseurilor de la populatie. Astfel clujenii nu vor mai trebui sa selecteze resturile menajere in hartie, plastic si metal ci in doar doua parti, fractii uscate si fractii umede. Procedeul prin care s-ar realiza neutralizarea gunoaielor ar putea fi facut cu un utilaj patentat de catre Reinhard Schu si are ca principu de baza separarea umed-uscata si curatarea chimica a tuturor fractiunilor. 


La evenimentul de azi deputatul PSD Aurelia Cristea a tinut sa precizeze ca noua tehnologie de selectare a deseurilor este sustenabila si ca pare a fi o solutie mult mai fiabila pentru urmatorii 30 de ani.

“Eu am dorit o cunoastere cat mai larga a acestei solutii, a acestui concept, astfel incat sa ne gandim serios in viitor cand luam decizii administrative sa le luam pe cele care aduc in comunitate solutii mai eficiente si din punct de vedere a protejarii mediului si in ceea ce priveste sustenabilitatea. Ce avem noi acum la CJ este realizat in proportie de 60 %, suntem extraordinar de in urma, iar faptul ca ne gandim la o solutie de viitor pe urmatorii 30 de ani nu poate fi decat un lucru pozitiv”, a declarat deputatul Aurelia Cristea. 

In opinia consilierului local Gabriel Oniga, prezent la dezbatere, sistemul de management integrat al deseurilor pe care Consiliul Judetean se chinuie de ani buni sa il implementeze va  avea, atunci cand va fi finalizat, o tehnologie invechita care nu va respecta ultimele directive ale Comisiei Europene.

“Colectarea deseurilor in sistemul integrat este cu cel putin 6 ani in urma si Primaria Cluj-Napoca mai are loc de depozitat gunoaie pana anul viitor. Proiectul de la CJ este inca in licitatie si nu se va termina niciodata pentru ca dealul acela se surpa si cladirile realizate se surpa si nu sunt alti bani de consolidare. Sa dea Domnu’ sa vina cineva la licitatie pe acei putini bani care au mai ramas sa finalizeze lucrarile ceea ce ar fi o situatie ideala. La modul optimist rampa sa fie functionala in doi ani si o sa ajungem in situatia in care avem o rampa construita cu tehnologie de acum zece ani pe care prin directiva pe care Uniunea Europeana o va adopta va fi inutilizabila. Pentru noi important in acest moment este sa vedem daca vom gasi o solutie astfel incat ADI, Primaria, Uniunea Europeana sa gaseasca o solutie prin care sa trecem la tehnlogii noi, de ultima generatie, fara sa fim nevoiti sa returnam banii de pe proiectul CMID si eventual sa folosim banii care au mai ramas necheltuiti si care nu  vor fi licitati pentru noua tehnlogie. Cred ca Uniunea Europeana are interesul sa cheltuie si restul banilor pentru o tehnlogie pe care nu o va mai recunoaste in viitor pe un proiect care se pare ca nu are finalitate”, a afirmat Gabriel Oniga.

Prin Sistemul Eco Energy implementat in alte orase importante din Europa populatia nu mai este nevoita sa faca selectarea deseurilor decat in doua fractiuni, cea uscata si cea umeda, urmand ca prin procesare mecanizata si cu ajutorul acizilor rezultati in urma fermentarii gunaoielor sa fie recuperate materialele reciclabile care pot fi utilizate in toate domeniile de activitate inclusiv la constructia de drumuri. Totodata in cazul in care administratia locala si judeteana ar achizitiona un astfel de sistem a carui valoare este de aproximativ 60 de milioane de euro nu ar mai fi necesara crearea unui spatiu de depozitare. 

“Pentru a putea afirma care ar fi costurile unui utilaj ar trebui sa stim exact care este volumu de deseuri, care este compozitia acestora dar facand o comparatie cu instalatiile de incinerare a deseurilor putem afirma ca investitiile sunt cu 25% mai mici. Constructia unei astfel de instalatii dureaza aproximativ doi ani. La Coruna, in Spania,  avem capacitatea de a procesa 700 de tone de deseuri pe zi. Atat deseurile biologice cat materialele plastice trebuie sa fie spalate pentru a putea fi mai apoi tratate si reciclate spalarea utilizata pentru cele doua tipuri de deseuri este identica. Procedeul de spalare folosit de acest sistem asigura calitatea matariala si puritatea materialelor recuperate mai ridicata  decat in cazul reciclarii selective care este facuta in prezent”, a afirmat Reinhard Schu fondatorul companiei Schu AG Schaffhauser Umwelttechnik.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *