In vizor

Soluția pentru eradicarea Pestei Porcine Africană, interzicerea porcului "de gospodărie”. Spania, după ce a industrializat creșterea suinelor, a devenit primul furnizor de carne de porc în UE. În România, subiectul este exploatat politic

Pesta Porcină Africană (PPA) a cuprins România, iar tema privind eradicarea acesteia este mai degrabă exploatată politic, decât practic, adică prin măsuri concrete: acuzele și mesajele circulă în spațiul mediatic, iar implicațiile virusului, precum și rezultatele pestei porcine, rămân necunoscute. Virusul PPA se propagă cu repeziciune și pare tot mai dificil de înțeles mecanismul de combatere a acestei maladii. Președintele Klaus Iohannis a declanșat deja o ”răfuială” cu Executivul pe tema pestei porcine:

”Din cauza modului defectuos în care este gestionată această situație de criză, Guvernul PSD i-a împins pe producătorii autohtoni în pragul falimentului. În prezent, în România sunt peste 700 de focare, răspândite în 10 județe ale țării, inclusiv în Ilfov, iar numărul focarelor se extinde amenințător. Pesta porcină africană face ravagii în rândul crescătorilor de porcine, iar fermele mari din sud-estul țării sunt pe cale să fie practic exterminate. Se înregistrează deja pagube de zeci de milioane de euro, pierderi de mii de locuri de muncă, precum și pierderea unor importante oportunități comerciale pentru România. Vorbim aici de implicații majore pentru economia națională, deoarece virusul PPA pune în pericol toate fermele comerciale de creștere și îngrășare a porcului din România, care produc aproximativ jumătate din totalul cărnii de porc destinate consumului intern”, a declarat în urmă cu câteva zile Klaus Iohannis. 

În cadrul emisiunii ”Pentru Cluj”, de la postul de televiziune NCN, Sorin Minea, președintele Romalimenta și-a expus punctul de vedere într-un dialog cu moderatorul Răzvan Dumitrescu. Sorin Minea s-a pronunțat pe marginea temei care preocupă opinia publică din România și anume, Pesta Porcină Africană.

Conform acestuia, tema a fost exploatată exclusiv într-o cheie politică, iar măsurile propriu-zise au întârziat să fie adoptate: 

Pesta porcină s-a transformat într-un conflict politic. Dacă din tema pestei porcine se face politică, atunci situația pestei porcine va fi un dezastru. Vor muri toți porcii, vom pierde toți banii și oamenii se vor lupta politic. Ceea ce este deja ciudat. Cum stăm acum cu această problemă?

Am auzit recent cum că suntem singura țară din Uniunea Europeană cu pestă porcină. FALS.

Sau că n-ar exista această problemă, ci ar fi o ”făcătură”. FALS.

Ori că se dorește distrugerea României. FALS.

În România este Pesta Porcină Africană, care în Europa ”bântuie” de peste 50 de ani, care în ultimii 6-7 ani a început să avanseze. La ora actuală, în jurul nostru este în Ucraina, Rusia, Polonia, Moldova și România. Era normal că va intra și la noi.

România are însă un specific spre deosebire de celelalte țări: jumătate din porci sunt în curțile populației. Care în curte, care pe câmp, fiecare cum dorește să-și crească porcul. 

Iată de ce în Ardeal cazurile sunt mai ușor de stăpânit: pentru că în Ardeal oamenii sunt mai civilizați. Imi pare rău, dar acesta-i adevărul. Pesta se mișcă fantastic de repede dintr-o gospodărie într-alta. Se spune că vina ar reveni porcilor mistreți. Nu. 

Vina o au oamenii, pentru că factorul uman este cel mai important, precum și porcii liberi.

Din păcate, PPA a ajuns în fermele industriale, care au zeci de mii de capete de porcine. Ori femele constituie, de fapt, baza materială pentru prelucrarea ulterioară a cărnii în România.

În Spania situația a fost, cu aproximație, similară celei de la noi: pesta porcină a existat în Spania 32 de ani. Vreme de 32 de ani, spaniolii au pierdut bani. Până când s-a luat o decizie: sau creștem porci în regim industrial ori nu mai creștem deloc. Spania a venit cu o lege care prevedea ca porcii să fie crescuți doar în ferme. Drept urmare, Spania este pe primul loc la creșterea porcilor în Europa și la vânzarea de carne de porc. 

Alt mit ce trebuie spulberat: faptul că în România se va importa carne de porc, carne ce nu va mai fi românească. ”Cineva ar fi declanșat pesta, pentru ca noi să cumpărăm carne din UE”, se spune. FALS.

România, la ora actuală, nu poate asigura decât 50% din necesarul cărnii de porc. Restul este asigurat de către comunitatea europeană. Și nu se numește ”import”, ci ”comerț intracomunitar”. 

Adică, suntem anunțați că va continua comerțul intracomunitar. Ori aceasta se întâmplă și acum. Poate nu va fi de 50%, ci de 60 %, să spunem. Și diferența nu este atât de mare.

Ce se întâmplă însă cu România dacă se închide acest comerț intracomunitar? Dacă România nu poate comercializa carnea de porc în comunitatea europeană? 

Sunt voci care în public propagau idei conspiraționiste cu privire la administrarea unui vaccin pentru combaterea pestei porcine. Ori PPA nu poate fi eradicată prin vaccinare. 

Iar aceasta deoarece este un virus care nu formează anticorpi. Dacă nu există anticorpi, nu poate exista nici vaccin. Vaccinul este, de fapt, alcătuit din anticorpi.

Cum s-a răspândit pesta porcină în țară? Românul când și-a văzut porcul amenințat, în loc să cheme medicul veterinar, l-a tăiat. Ulterior, porcul fie a fost mâncat, fie a fost vândut etc. Dacă a avut mai mulți porci, i-a tăiat pe toți și i-a împrăștiat. Așa s-a răspândit și PPA. În clipa în care au venit veterinarii și au propus oamenilor să îi despăgubească pentru sacrificarea porcilor, au apărut câteva persoane foarte ”inteligente”, unii primari din comune, care au asmuțit cetățenii să-și taie porcii sau să-i scoată din focar și să-i ducă în altă parte. În acest caz, nu înțeleg de ce nu există nici o anchetă?!”, a adăugat Sorin Minea.

 

Planul de combatere a Pestei Porcine Africană

Planul de combatere a PPA se poate rezuma, înainte de toate, la o decizie care a întârziat să fie luată de către guvernanți. Conform directorului Romalimenta, decizia ar crea un imens prejudiciu celui care va anunța necesitatea măsurii de interzicere a porcinelor ”de gospodărie”, iar aceasta ar fi explicația pentru care, până în prezent, măsura nu a fost nici luată, nici anunțată:

Nimeni nu are curajul să spună că, cel puțin pe anumite zone din România, creșterea de porci în gospodării să fie interzisă. Cel puțin pentru o perioadă. Cel puțin pentru perioada evoluției PPA. Ori nimeni nu a avut curajul unei asemenea decizii. 

Costurile politicie nu au fost asumate de nimeni. Iar la ora actuală, nimeni nu mai are curajul să își asume o asemenea decizie: va fi atacat de toate grupurile politice. Dacă își asumă PSD, atunci va fi atacat de Opoziție. Iar dacă va fi luată de Opoziție, atunci decizia va fi atacată de PSD.

Cine va pierde bani? Toată țara. 

Soluția ar fi reprezentată de o discuție punctuală în care să fie antrenate toate forțele politice:

pesta porcină este o boală, nu trebuie exploatată politic. Împreună cu specialiștii din domeniu, trebuie să se ia o decizie. 

În lipsa unui consens politic, evoluția pestei porcine va avansa. 

La noi, în schimb, toate măsurile se termină în idei politice: demisia lui Petre Daea, demisia directorului ANSVSA, toate ideile sunt vehiculate, fără a se adopta măsuri.

Totul sfârșește în politic”, a conchis președintele Romalimenta, Sorin Minea.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *