Din oras

Solicitare către autorități pentru participarea reprezentanților HoReCa în ședințele Comitetului pentru Situații de Urgență. Daiszler: Toată lumea s-a pregătit de reluarea activității iar trei zile după a fost notificată de suspendarea ei

Scris de 95

Clujeanul Andi Daisler, inițiatorul unor acțiuni civice de mare impact pentru Cluj-Napca, a cerut, în nume propriu, ca în Comitetul pentru Situații de Urgență să fie inclus și un reprezentant al industriei HoReCa. Demersul nu este unic în țară, fiind preluat după modelul Breslei Cârciumarilor din Brașov.

Prin demersul său, Daisler face ce nu face o întreagă industrie: Cere autorităților județene să îi consulte și pe cei din HoReCa și Cultură, înainte să ia decizii care le bulversează activitatea și îi afectează și mai tare, din punct de vedere financiar. 

„Am așteptat ca și la nivelul județului Cluj să apară demersuri precum cel al Breslei Cârciumarilor din Brașov, dar n-am văzut să fie, deși înțeleg cât de afectată e toată lumea care s-a pregătit de reluarea activității doar pentru ca trei zile mai târziu să fie notificată de suspendarea ei.

Așa că, am depus o solicitare în nume propriu la Prefectura Cluj cu privire la înființarea unei liste pe care reprezentanții afacerilor din Cultură/Horeca să se poată înscrie și de pe care să fie ales unul care să aibă acces la următoarea ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, cel care decide închiderea/deschiderea localurilor, cinema-urilor, teatrelor”, a motivat Andi Daisler inițierea demersului, citat de stirimed.ro

Solicitarea făcută de Andi Daisler și înaintată Prefecturii Cluj/Sursa foto: Facebook

Restaurantele, barurile, cinematografele și alte instituții de cultură din Cluj-Napoca, au rămas cu ușa închisă, duminică, după doar 5 zile de funcționare. Măsura de închidere a activității, luată de autoritățile județene, a intrat în vigoare chiar în 14 februarie. Zi în care se celebrează – de obicei la restaurant – și Valentine’s Day. Iar pentru această zi, proprietarii de restaurante s-au pregătit și au făcut stocuri de marfă.

Andi Daisler spune că măsura aberantă, care bulversează sectorul HoReCa, ar fi putut fi evitată, dacă în ședința Comitetului ar fi fost prezent măcar un reprezentant al industriei.

„Intuiesc că dacă Cultura/Horeca avea un reprezentant la întrunirea din 08.02.2021 ar fi înțeles că deschiderea localurilor din 9 va fi reanalizată pe 12 februarie când urma să fie emisă HG8/2021 și incidența din nou verificată. Sper să-i ajute pe cei din Cultură/HORECA. Să fie un punct de plecare.”,
mai spune Andi Daisler.

După ce la începutul săptămânii, Prefectura Cluj anunța că rata de incidență a cazurilor de Coronavirus a scăzut, iar restaurantele, cafenelele și cinematografele se pot redeschide, chiar dacă nu la capacitate maximă, după 3 zile, autoritățile au hotărât din nou, închiderea acestor unități.

Motivul invocat: creșterea incidenței numărului de noi infectări cu SARS-COV-2. Numai că, reprezentanții Prefecturii Cluj au explicat abia după ce au luat măsura închiderii, că se știa de la început că situația va fi reanalizată, după doar 3 zile de la luarea primei decizii.

Prin HCJSU nr.4 din 26.01.2021 au fost dispuse masuri pe 14 zile în aplicarea H.G. nr.3/2021 cu privire la prelungirea starii de alertă.

Termenul de aplicare al măsurilor dispuse a expirat la data de 08.02.2021 cand au fost reevaluate măsurile,  fiind adoptată HCJSU nr.7/08.02.2021 cu aplicabilitate din data de 09.02.2021. Acestea s-au adoptat raportat la rata de incidenta din 08.02.2021 ( cand Cluj Napoca avea o incidenta de 2,97) și  doar pe o perioadă limitată, respectiv până la ieșirea din vigoare a HG nr.3 din 2021, urmând ca după această dată să ne încadrăm în noul cadru legislativ.

a declarat presei, subprefectul Irina MunteanuULTIMA ORĂ

 • Acum 14 hours In vizor
  NE ÎNCADRĂM, DIN NOU, ÎN TERMENE: Podul Porțelanului care trebuia să fie gata la data de 26 noiembrie 2022 OSĂ fie gata undeva în 2023. Acum, de la ultima vizită de lucru a lui Emil Boc, a săltat la ”gata în proporție de 90%”
 • Acum 15 hours Politica
  Ciolacu: Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin. Cu siguranță, vor exista consecințe pentru Austria în urma acestui vot absurd!
 • Acum 16 hours In vizor
  NI SE ȘOPTEȘTE ÎN CASCĂ: Constructorii de la Parcul Feroviarilor încep să-și scoată gunoaiele pe care le-au îngropat de dimineață. E bună și mult hulita mass media la ceva
 • Acum 16 hours General
  MAI E DE MULS DE LA SCLAVII EUROPEI! Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Olanda s-a opus de fapt Bulgariei, care este însă la pachet cu România. Croația intră în Schengen de la 1 ianuarie 2023. Plus: elefantul pe care nu vea nimeni să-l vadă
 • Acum 17 hours In vizor
  ALO, GARDA DE MEDIU CLUJ, aţi fost sesizaţi, de ce nu verificaţi de ce se îngroapă deşeuri în şantierul Parcul Feroviarilor! Că şi primăria Cluj-Napoca a fost sesizată, dar se tace asurzitor!
 • Acum 18 hours Sanatate
  În plin sezon de viroze, Ministerul Sănătăţii “dă”, numai la “Cliuuj”, “că-i fain”, câte 4 – 6 ore de aşteptare părinţilor şi copiilor bolnavi în UPU. “Â-mi cer scuze la domni pacenţi!”
 • Acum 19 hours FOTOGRAFILA
  Protest în faţa Curţii de Apel Cluj: “Tişe, Vakar, județul Cluj nu l-ați primit moștenire”
 • Acum 19 hours PubliNews
  În luna sărbătorilor, Iulius Christmas Market din Iulius Parc îi poartă pe vizitatori în lumea de basm a Crăciunului
 • Acum 20 hours Eveniment
  Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, primește la Cluj-Napoca premiul unei asociații pentru cultură democratică europeană
 • Acum 20 hours In vizor
  Firma ONCOS nu e vinovată pentru minciunile unei mămici mitomane! Presa locală e varză!
 • Acum 21 hours In vizor
  Emil Boc: Construcția pasajulului de la Tăietura Turcului OSĂ înceapă anul viitor. Tot printr-o “randare” pe laptop, Maestre?
 • Acum 22 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, Terapia Cluj: Strategia naţională de sănătate 2022-2030 a Ministrului Alexandru Rafila. Şi figura 38 de la pagină 24, o poză care te pune pe gânduri
 • Acum 23 hours Politica
  După ce guvernele lui şi-au bătut joc de Constituţie timp de doi ani, încălcând drepturile şi libertăţile civile, Klaus Iohannis şi-a slăbit niţel legăturile de la clăpari să ne vorbească despre “cărticică”: “Constituţia este cea mai importantă armă pe care o avem”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE