Este ora 9:02. Un autobuz cu numărul 32 ar fi trebuit să plece din stația Alverna Est, de pe strada Brâncuși, cu destinația Piața Mihai Viteazu. Doar că autobuzul cu pricina nu a mai plecat din stație. Ruta precedentă a fost la 08:52. Autobuzul de la 09:02 nu pleacă, iar următoarea cursă este la 09:12. Aceasta înseamnă că vreme de 20 de minute călătorii au așteptat în stația Alverna fără să știe care este motivul nerespectării programului de către șoferii CTP.
click foto pentru imagine completă
Doar că vina, din câte se pare, nu este a conducătorilor auto. Responsabilitatea directă îi aparține lui Liviu Neag, directorul Companiei de Transport Public din Cluj-Napoca. Sau lui Emil Boc, primarul orașului european. Dar și consilierilor locali, adică reprezentanților cetățenilor, cei care votează orice găselniță ”din inițiativa primarului”, fără a ridica obiecții sau a face opoziție.
Opoziția în Cluj-Napoca nu există, evident.
Cel puțin aceasta este concluzia discuției dintre un călător supărat din cauza autobuzelor care întârzie și conducătorul auto.
Astfel, nemulțumit de întârzierea inexplicabilă a autobuzelor, imediat ce a urcat în autobuzul de pe linia 32 (de la ora 09:12 min), un cetățean i-a bătut obrazul șoferului.
”De ce conducătorii auto nu respectă orarul, iar autobuzele vin cu întârziere? De ce călătorii sunt puși în situația de a aștepta câte 20 de minute, din moment ce ne considerăm cetățeni al unui oraș european?”
Replica șoferului vine cu rapiditate, acesta își declină responsabilitatea în acest sens, afirmând că rutele sunt monitorizate. Iar vinovați de disconfortul creat par a fi conducerea CTP Cluj-Napoca, precum și Emil Boc. De altfel, responsabilitatea le revine și consilierilor locali.
Iar explicația este întărită de un alt aspect însemnat: Compania de Tranpsort Public din Cluj-Napoca nu are șoferi suficienți, întrucât nimeni nu vine să muncească pe ”plantația” lui Liviu Neag pentru o leafă mizeră.
Călător: ”Știu că nu-i a dumneavoastră (responsabilitatea – n. red), a ălora care…
Conducător auto: ”Noi suntem monitorizați. Eu dacă plec mai repede sau ceva, ei mă văd”.
Călător: ”Programul. Ăia care fac programul, Ăia nu știu pe ce lume trăiesc, așa este.
Conducător auto: ”Ingineri. Eu nu pot să fac nimic, eu trebuie să respect ăsta (orarul- n.r.)”
Călător: ”Așa oraș european, stai 20 de minute prin stație…”
Conducător auto: ”Spuneți-i la domnul primar, să angajeze oameni. Da’ nu stă nimeni aici, pentru bani de…”
Călător: ”Nu primarul, directorul de la RATUC (Compania de Transport Public – n.r.)…”
Conducător auto: ”Păi și cine-l comandă pe ăla? Nu directorul ori primarul? Ori Consiliul local? Ăștia…consilierii”.
Într-adevăr, cine pe cine comandă? Și cine e mai responsabil?
Liviu Neag ”îi comandă” lui Emil Boc sau Boc ”îi comandă” directorului CTP, Liviu Neag?
Oricum, aspectele care țin de transportul public în comun sunt decise (în unanimitate – de ce nu?) în Primăria Cluj-Napoca, iar aleșii locali ridică mâna cu treabă și fără treabă.
Să creștem prețurile pentru bilete și abonamente? De ce nu!?
Mâinile sus, vot în unanimitate!
Oricum, nici primarul municipiului Cluj-Napoca, nici consilierii locali n-au mai călătorit de multă vreme cu transportul public.
Cetățenii? Aceștia nu sunt buni decât pentru buzunarele lor, în rest, las’ s-aștepte și câte o jumătate de oră în stație, că oricum vine frigul.