In vizor

Sociolog clujean: Paradoxul orașului în timpul pandemiei: poți să lucrezi de oriunde, dar tot au crescut prețurile apartamentelor

Sociologul clujean Norbert Petrovici, coordonatorul Centrului de Studiere a Datelor din UBB, a prezentat un paradox al orașului în timp de pandemie: prețurile locuințelor a crescut, chiar dacă mulți angajați care lucrează de acasă au părăsit orașul. 

„Avem o serie de paradoxuri.  Avem 80.000 de oameni pentru care munca se desfășoară de acasă. Foarte mulți oameni au putut lucra de oriunde, din Botoșani sau din Florești. Unii s-au mutat în orașele unde părinții lor au putut să îi ajute. Orașul a crescut din punct de vedere al costurilor. Prețul apartamentelor a crescut, ceea ce nu s-a întâmplat în toate orașele. E paradoxal, poți să lucrezi de oriunde, dar au crescut prețurile în oraș”, a declarat sociologul Norbert Petrovici la EBS Radio.

Cluj-Napoca a înregistrat în 2020 creșteri semnificative de prețuri, aflându-se în fruntea clasamentului scumpirilor de la nivel național.

În decembrie, Indicele Imobiliare.ro s-a menținut la nivelul din noiembrie, respectiv 1.840 de euro/mp, însă în condițiile unui avans de 7,5% față de începutul anului (când pretențiile vânzătorilor se situau la 1.712 euro/mp). Apartamentele vechi din oraș au ajuns la o valoare de 1.795 de euro/mp, ceea ce echivalează cu un plus de 3,2% la 12 luni (de la 1.739 de euro/mp). Pe de altă parte, locuințele nou-construite au înregistrat, în aceeași perioadă, o creștere semnificativ mai mare, în cuantum de 11,5%, de la 1.691 la 1.886 de euro/mp.

De altfel sunt mulți angajatori care susțin că vor menține posibilitatea ca angajații lor să își poată desfășura activitatea de la domiciliu și după încheierea pandemiei. 

Un studiu realizat anul trecut a dezvăluit însă că oamenii muncesc mai mult atunci când lucrează de acasă. 

„Principalele motive ale unui program de muncă prelungit de acasă sunt: apar spontan mai multe activităţi ce trebuie rezolvate – 47%; vor să demonstreze că pot lucra eficient, sau chiar mai eficient, şi de acasă – 42%; preferă să nu se întrerupă din ritmul de muncă/ concentrare – 38%; întreruperi datorate membrilor familiei sau activităţilor casnice – 30%”, potrivit unui comunicat al agenţiei de cercetare de piaţă Wisemetry Research, realizatorul studiului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *