Politica

Soarta Spitalului Regional Cluj depinde de niște virgule: tot mai aproape de a fi un proiect eșuat

Realizarea Spitalului Regional Cluj face obiectul unui conflict mocnit între Consiliul Județean Cluj și Ministerul Sănătății Naționale. Deocamdată lupta se poartă la nivel de virgule și aliniate din hotărârile adoptate de Alin Tișe și consilierii județeni, aspecte ce se vor a fi modificate la solicitarea ministerului de resort. Practic, acest conflict se adaugă celorlalte deja existente și în care este nelipsit Alin Păunel Tișe, președintele CJ Cluj.

Într-un conflict deschis cu Aeroportul Internațional „Avram Iancu”, Alin Tișe încerca să controleze Consiliul de Administrație al aerogării, impunându-și proprii oameni.

NU RATAAlin Tișe a mai pierdut un război cu Aeroportul. Cât va mai continua telenovela? Clujenii vor curse internaționale, nu scandal

În privința (ne)realizării Centrului de Management Integrat al Deșeurilor, redenumit mai nou SMID – Sistem de Management Integrat al Deșeurilor – că tot vorbeam de lupta pe virgule și termeni fără modificarea conținutului problemei, ci pur și simplu de un matrapazlâc:

un proiect redenumit intră într-o nouă fază de lucru, este refazat și obține noi termeni de execuție.

CITEȘTE INTEGRALCând va fi pregătit județul Cluj să-și prelucreze deșeurile? TIȘE: Nu suntem în întârziere. Conform refazării acestui proiect, avem termen anul 2023

Prin urmare, în acest proiect început în 2011, Tișe poartă o veche luptă cu cei care se fac vinovați de eșec: alunecările de teren și habarnismul celor rămași la butoane câtă vreme el, Alin Păunel Tișe, devenise senator.

Un conflict cu fantomele trecutului, în care clujenii au rămas prinși până astăzi. 

Cel de-al treilea front deschis de președintele Consiliului Județean Cluj vizează realizarea Spitalului Regional de Urgență Cluj, un proiect ce nu a fost urnit din loc nici chiar atunci când nașul lui Păunel Tișe, domnul Emil Boc, exercita funcția de demnitate publică (numite) de Prim-ministru.

VEZI ȘIDin nou se aruncă banii pe studii de fezabilitate. Cică în octombrie va fi gata unul nou pentru veșnicul promis Spital Regional de Urgență. BONUS: Ce avioane lansa Boc pe subiect pe când era premier

Astfel, subiectul disputei dintre CJ Cluj și Ministerul Sănătății a rămas acel Spital Regional Cluj, promis de peste 10 ani de autorități, așteptat de clujeni și pacienți de și mai mulți ani, așteptat chiar și de cadrele medicale, sătule să muncească în condiții insalubre și fără dotările necesare.

Un proiect promis, dar rămas nerealizat.

Încă un proiect promis, nerealizat.

Nu avom insista aici asupra implicațiilor cunoscute deja: care studiu de pre-fezabilitatea e mai avansat, cel al Spitalului Regional Cluj, Iași sau Craiova? 

PARCURGE ȘI URMĂTORUL TEXTConstrucția Spitalului Regional de Urgență Iași avansează cu un pas. Clujul s-a împotmolit în studiul de fezabilitate

Evident, din cauza acestor dispute permanente în care Păunel Tișe s-a luptat cu proiectele de interes național în detrimentul clujenilor și a pacienților din zona de nord-vest a țării, solicitând Comisiei Europene modificarea termenilor și condițiilor de eligibilitate, transformând Spitalul fantomatic Regional dintr-un proiect național într-unul județean, singurii care au rămas pe margine, nebăgați în seamă și excluși, au fost cetățenii. 

TREBUIE SĂ CITEȘTI ȘI: Fondurile europene pentru Spitalul Regional Cluj, amânate pentru următorul exercițiu financiar 2021-2027. Tișe „nu renunță” și „cere să fie modificat ghidul solicitantului”

Spitalul Regional Cluj, un proiect compromis înainte de a începe. Regiunea Nord-Vest, prea puțin solidară cu capitala Ardealului: “Este mai bine ca Ministerul să facă spitalul”

S-a speriat Tișe că rămâne fără Spital Regional? Vrea să facă investiția singur, critică Guvernul, dar abia acum a eliberat terenul pentru investiție

Trecem și peste asta. 

Ar mai fi de adăugat un singur aspect: cu tot cu semnăturile electorale adunate de Emil Boc, Alin Tișe, Daniel Buda și alți pedeliști locali, îmbrăcați peste noapte în straie liberale, proiectul Spitalului Regional Cluj nu s-a urnit nici de această dată din loc, ci a fost amânat pentru următorul exercițiu financiar european 2021-2027.

CITEȘTE AICIIPOCRIZIE în stare pură: indolența PNL, mascată de incompetența PSD

Încă suntem la nivelul studiilor de fezabilitate și a virguleleor din hotărârile de Consiliul Județean.

Ultima redută a președintelui CJ Cluj, Alin Tișe.

Cine este în avantaj? 

Categoric, cel puțin deocamdată, nu sunt avantajați cetățenii. Mai degrabă sunt alimentate orgoliile. 

Astfel, în acest conflict mocnit, Ministerul Sănătății solicită renunţarea la termenul limită pentru finalizarea Spitalului Regional de Urgenţă (SRU) Cluj, stabilit printr-o hotărâre a Consiliului Judeţean. 

DETALII AICI„Războiul” lui Tișe cu Guvernul pentru Spitalul Regional a ajuns la etapa amenințărilor. CJ își va lua terenul înapoi, după ce a pârât Guvernul la Comisia Europeană. Despre anii de pauză totală, președintele județului nu spune nimic

E una dintre abordările clasice prin care se poate descotorosi de orice formă de control din partea Consiliului Județean Cluj, autoritate ce nu a reușit să demareze acest proiect nici când Emil Boc era premier cu puteri depline. 

Administrația județeană aprobase, prin hotărârea nr. 258, din 29 noiembrie 2016, transferul imobilului situat în localitatea Florești, str. Avram Iancu nr. 370-374 din domeniul public al Județului Cluj în domeniul public al statului român cu scopul realizării obiectivului de investiție SRU Cluj. 

Una dintre prevederile hotărârii viza revenirea imobilului în domeniul public al judeţului dacă obiectivul de investiţii nu se finalizează în 10 ani de la predarea acestuia, respectiv în 29 noiembrie 2026.

„Dacă în termen de 10 ani de la data de la care prezenta hotărâre produce efecte nu se finalizează obiectivul de investiții prevăzut la alin. (2) sau nu se păstrează destinaţia acestuia, imobilul transmis potrivit prevederilor alin. (1) revine de drept în domeniul public al Județului Cluj şi în administrarea CJ Cluj”, se arată în HCJ 258/2016.

Recent însă, Ministerul Sănătății a făcut o mutare interesantă.

O mutare tactică prin care încearcă să renunțe la orice formă de control din partea unei administrații incapabile de realizarea marilor proiecte: fie că discutăm de CMID sau de SMID, cu atât mai mult de un Spital Regional de Urgență Cluj.

Întrucât obiectivul este declarat „de interes national”, Consiliul Județean este invitat să stea pe margine și să se implice mai mult în proiectele nesfârșite și nerealizate: drumuri județene, pista noua a Aeroportului etc.

„Se propune modificarea art. 3 alin. (3) din hotărârea CJ nr. 258/2016, după cum urmează: art. (1) alin. (3) Dacă în termen de 10 ani de la data de la care prezenta hotărâre produce efecte nu se încep lucrările la  obiectivul de investiții prevăzut la alin. (2) sau nu se păstrează destinaţia acestuia, imobilul transmis potrivit prevederilor alin. (1) revine de drept în domeniul public al Județului Cluj şi în administrarea CJ Cluj”, se arată în documentul trimis de Ministerul Sănătății.

Solicitarea reprezintă subiectul unui proiect de hotărâre a CJ Cluj, care va fi discutat în şedinţa de joi, 29 august 2019.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *