In vizor

SMURD are doar ambitii urbane, iar satele Transilvaniei sunt vitregite de medicina de urgenta

Pacientii din sate nu sunt la fel de importanti ca cei de la oras. Daca in mediul urban se inaugureaza dotari peste dotari, se fac donatii si specialistii sunt din ce in ce mai bine pregatiti, satenii care au necazuri grave cu sanatatea ori patesc accidente au sanse mult mai mici sa fie salvati. Uneori, salvarea ajunge prea tarziu, alteori gravidele nasc pe drum si oameni obisnuiti sunt pusi in situatia de a cumpara defibrilatoare pentru ca batranii din localitatea lor sa nu moara in drum spre spitalul judetean.

La Belis, comuna devenita celebra dupa accidentul aviatic care a avut loc recent aici, urgentele se afla in responsabilitatea Spitalului Orasenesc din Huedin.

“Sunt 30 de kilometri doar daca ambulanta trebuie sa vina pana la Belis. Daca urgent este la Smida sau Giurcuta, pana la care mai sunt inca 30 de kilometri. Se intampla, desigur, cazuri in specialistii ajung prea tarziu, iar care cei care au probleme medicale nu mai pot fi salvati”, dezvaluie Viorel Crainic, primarul din Belis.

Edilul comunei care a gazduit tragedia aviatica din Apuseni in care si-au pierdut viata doi oameni spune ca nu vrea sa se foloseasca de nenorocire, insa chiar astazi a trimis o cerere catre Consiliul Judetean Cluj.

“Am vrea sa avem si aici, la Belis, o unitate SMURD. Ne dorim demult asta, insa din partea Ministerului Sanatatii nu putem avea mari sperante. Avem si o cladire foarte potrivita. Cu niste ani in urma am avut aici un punct UPU – Unitate de Primire Urgente, dar nu a putut fi sustinut financiar”, a mai spus Crainic.

Desi SMURD Alba exista inca din 2009 si are echipaje in Alba Iulia, Aiud, Blaj si in cadrul Garzii de Interventie Sebes si Pichetul de Pompieri Campeni, un echipaj de Terapie Intensiva Moderna, in zonele mai putin avantajate ale judetului toate acestea se vad doar la televizor. Multe spitale s-au inchis si timpul in care modernele ambulante ale SMURD pot ajunge la cazurile disperate nu le da multe sanse celor aflati in nevoie.

In orasul Zlatna de pilda, spitalul a fost inchis. Fost oras minier, al treilea la nivel national in ceea ce priveste poluarea (dupa Copsa Mica si Baia Mare), avea o unitate medicala care deservea si cele 19 localitati aflate in subordine administrative insa acum nu mai functioneaza. In prezent, cativa tineri din oras fac eforturi pentru a achizitiona un defibrilator.

“Daca va dori cineva sa mi se alature, daca aveti parinti batrani care e posibil sa moara in drum spre Alba Iulia, sunteti bineveniti. Un defibrilator poate salva o viata daca exista si e folosit la timp, nu trebuie sa mai dau exemple…”, a scris initiatorul actiunii, pe Facebook.

Comuna Remeti din Maramures este, de asemenea, afectata de inchiderea unor spitale care asigurau servicii medicale mai aproape de sateni.

“Aveam un spital la Sapanta, s-a inchis si acela. Ne-ar placea sa avem servicii medicale la nivel local, s-a cerut permanenta la nivel comunal, insa nu avem bani pentru asa ceva. Oricum, cand se intampla ceva lumea suna la 112 si vin echipaje de departe desi, de exemplu, aveum o unitate de pompieri voluntari care ar putea acoperi nevoia. Toate echipajele de salvare vin de la Sighet, cei de la spitalul de acolo intervin si la urgentele din comuna noastra”, a declarat Iolanda Danilici, secretarul Primariei Remeti.

Comuna Mociu este una din putinele privilegiate cu o unitate SMURD. A fost deschisa in septembrie 2013, ca un fel de “compensatie” pentru inchiderea spitalului din localitate.

“Vreo 300 de interventie au avut de la inaugurare pana acum. Va dati seama cata nevoie era de asa ceva, comuna are 25.000 de suflete. Cel putin de un caz va pot spune: un baiat de 23 de ani a intrat cu masina pe contrasens, a facut accident grav si, daca nu era SMURD sa intervina in trei minute, cu siguranta azi nu mai era in viata. Pana venea o ambulanta de la Cluj-Napoca sau Targu-Mures, cu siguranta murea”, a relatat primarul de la Mociu, Horvath Marton.

Despre soarta spitalului, acesta a spus ca “ultima data am auzit de el la inaugurarea SMURD, cand domnul Horea Uioreanu a promis ca va lupta pentru redeschiderea lui”.

O asociatie a studentilor din Cluj, AVATAR – Asociatia Voluntarilor Antrenati in Tehnici de Ajutor si Resuscitare a demarat recent o actiune de achizitionare a unor defibrilatoare eficiente si usor de utilizat pe care sa le amplaseze in institutii publice, dupa modelul deja implementat la scara larga in alte tari.

“Noi avem in plan sa dotam si institutiile din mediul rural din Cluj cu asemenea defibrilatoare, insa acum prioritatea este sa le implementam la Cluj-Napoca. Proiectul este acum la primarie, am inteles ca avem sustinere de acolo. Am depus un proiect de 20.000 de euro si mai este nevoie de 3.000-4.000 de euro de la sponsori”, a explicat Calin Tohatan, coordonatorul voluntarilor de AVATAR, dar si al celor de la Serviciul de Ambulanta Judetean (SAJ) Cluj .

Tanarul spune ca urgentele din mediul rural sunt acoperite de unitatile din Dej, Campia Turzii, Huedin sau Turda, care, daca nu beneficiaza de garda permanenta si a relatat un caz dramatic petrecut chiar in acest weekend in localitatea Ticu.

“Sambata am avut o situatie cu o femeie gravida. Era la 50 de km de Cluj si, din cauza drumurilor proaste si a zapezii echipajul a fost nevoit sa recurga la niste lanturi, astfel ca au trecut doua ore pana s-a ajuns la fata locului. A nascut in ambulanta, inainte sa ajunga la Cluj. A fost un caz fericit”, relateaza voluntarul.

Pretul unui defibrilator ar fi de 1.400 de euro.

“In SUA si masinile de politie sunt dotate cu asa ceva. La noi va mai dura ceva pana sa se ajunga in acest stadiu, primul pas e sa le aducem in Cluj-Napoca”, a mai spus Tohatan.

Conform unor studii realizate de Uniunea Europeana, in Romania, in fiecare an sunt intregistrate peste 50.000 de decese declansate de stopul cardio-respirator. Aproape jumatate din aceste persoane ar putea fi salvate daca s-ar folosi un DEA in primele minute de la instalarea stopului cardio-respirator.

Oficialii SMURD nu au putut fi contactati pentru a lamuri situatia.

Foto: adevarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *