Din oras

Smoke Free Cluj. Ce sanse au campaniile anti-fumat in localuri publice?

Niste straini care si-au dorit “mai mult respect fata de sanatate atat in spatiul public, cat si in mediile de socializare” deruleaza o campanie prin care lupta impotriva fumatului in aceste locuri. A fost distribuita chiar si o scrisoare deschisa catre primarul Emil Boc in acest sens. Masura ar fi eficienta doar daca se impune pentru toti, cred administratorii de localuri si ar avea multe avantaje, desi nu va fi populara in randul fumatorilor. 

Smoke Free Cluj este o campanie impotriva fumatului pasiv in locuri publice ale carei mesaje sunt scrise atat in limba romana, cat si in engleza, pentru ca a fost initiata de cetateni straini.

“Vreti sa sustineti localurile de nefumatori din Cluj?

Vreti sa fiti parte dintr-o comunitate de nefumatori si sa interactionati cu persoane care sunt interesate sa mentina un stil de viata sanatos?
Impreuna putem face acest lucru. Haideti sa ne intalnim in fiecare saptamana si sa ne cunoastem. Acolo unde exista oameni dedicati, exista putere de schimbare”, este unul din mesajele postare recent. 

Peste 1.200 de persoane au dat Like paginii pana joi si numarul se pare ca este in crestere vertiginoasa. Intre altele, a fost alcatuita si o lista cu localuri fara fum. Alaturi de acestea, realizatorii au atras atentia si “ca nu au fost incluse restaurantele care ofera compromisuri nesatisfacatoare”, cum ar fi cele care au zona de nefumatori despartita doar cu paravane sau la care „ajungi la etajul superior dupa ce treci prin trei niveluri de fum”. 

“In localurile unde mancarea este expusa direct, fumatul este interzis prin lege! Conform legii, toate cofetariile si patiseriile ar trebui sa fie spatii in care fumatul sa fie interzis. Alte localuri unde fumatul este interzis, desi nu au alimente la display”, se mai arata aici. 

Fanii paginii sunt invitati sa intervina cu completari, in cazul in care cunosc asemenea localuri. 

Recent a fost distribuita si o scrisoare deschisa primarului Emil Boc.

“Suntem mandri sa aflam ca municipiul Cluj-Napoca a castigat titlul de Capitala Europeana a Tineretului pentru anul 2015. Speram ca acesta sa fie inca un pas inainte spre recunoasterea internationala a orasului nostru, ca un oras civilizat si european si credem ca suntem pe deplin indreptatiti sa aspiram si la titlul de Capitala Europeana a Culturii in anul 2020. (…)

“Nu am observat nici un semn de remediere a celei mai mari probleme a orasului, problema a carei rezolvare in timpul mandatului de Primar, va cimenta reputatia dumneavoastra ca unul din cei mai mari lideri in istoria orasului Cluj-Napoca”. 

Au fost enumerate apoi cateva date statistice privitoare la fumat in Europa si Romania. 

“In Cluj-Napoca sunt 93 de restaurante sau baruri care sunt mentionate de catre TripAdvisor, la acestea se adauga alte cateva sute de alte localuri nelistate; estimam ca ar fi aproximativ 500 in total. Dintre acestea, dupa cunostintele noastre, cel mult 10 sunt de nefumatori sau ofera spatii reale pentru nefumatori. In toate celelalte restaurante si baruri din oras, toti clientii vor fuma, voluntar sau pasiv. 
Ca urmare, 73,3% dintre cetatenii Romaniei care nu fumeaza sunt efectiv privati si exclusi de catre 98% dintre locaruile din Cluj-Napoca – asta in cazul in care nu doresc sa isi riste sanatatatea si chiar si viata. 
Domnule Primar, este timpul pentru Cluj-Napoca sa se alature lumii civilizate si sa isi protejeze cetatenii si vizitatorii, in special pe cei mai tineri, de la fumatul epidemic. Nu ne vom putea prezenta ca si Capitala Europeana a Tineretului si in acelasi timp sa asistam pasivi la otravirea tinerilor in spatiile publice. 
V-am auzit spunand ca societatea clujeana nu este pregatita pentru a interzice fumatul. Sper ca acest lucru nu este adevarat. Dumneavoastra sunteti liderul nostru si este in responsabilitatea dumneavoastra sa va asigurati ca avem o comunitate sanatoasa”, se mai arata aici. 

In randul adminstratorilor de localuri, parerile sunt impartite. Calin Tiplea, patronul de la Nuka,  Wonderful Time si Muura Steakhouse spune ca interzicerea fumatului ar fi o masura eficienta doar daca s-ar impune pentru toata lumea. 

“Trebuie sa se introduca aceasta prevedere pentru toate categoriile, altfel mereu se va gasi o portita prin care unii se vor sustrage. Daca sunt doua localuri vecine din care la unul se fumeaza si la celalalalt nu, clientii vor merge cu totii la cel de-al doilea”, a explicat el. 

Dincolo de impactul imediat, interzicerea fumatului ar fi salutata de cei care au localuri pentru ca i-ar scuti de investitiile necesare pentru aerisire, plus costurile energiei electrice consumate in acest sens. 

“Eu cred ca ar fi bine sa se ia aceasta masura si cred ca ne-am putea adapta. Romanii care merg in strainatate se conformeaza interdictiilor, insa cand se intorc in tara nu ar mai vrea sa faca asta. Aici nu ne mai place sa ne conformam”, este de parere Tiplea. 

Masura ar fi salutara si pentru ca multi clujeni se lasa de fumat in ultima vreme, potrivit lui Abel Bistrian, administratorul de la Bistro 28. 

“Noi avem un spatiu pentru fumatori si unul pentru nefumatori. Multi merg la fumatori, dar numarul celor care aleg cealalta sala a crescut semnificativ. Mereu cei care nu au acest obicei vor sa nu se fumeze deloc, in timp ce fumatorii vor sa aiba libertate pentru asta. Daca ne uitam si la alte state, cum ar fi SUA, putem constata ca masura a dat roade. E si un mijloc de a-i ajuta pe cei care vor sa se lase de fumat. In plus, ar duce la conditii mai bune de lucru pentru angajatii din localuri. Ei nu sunt toti fumatori, dar sunt obligati sa munceasca in fum de tigari. Totusi, cred ca va mai dura pana statul roman va lua aceasta masura, in conditiile in care tara noastra are foarte multi fumatori”, a apreciat acesta. 

Oficialii clubului Tangaj au si experienta in asemenea „experimente”. Localul a fost deschis la Cluj la sfarsitul lui noiembrie a fost chiar  primul club in care nu se fumeaza, “pe modelul celor din Vest”. Pentru fumatori, va fi amenajat un spatiu special.

“Pot sa spun ca multi dintre clienti sunt incantati de acest lucru. Lumea e educata, se conformeaza regulilor. Am mai lucrat si cu alte localuri in Cluj si pot spune ca de data asta se constata un grad mai mare de civilizatie. Din punct de vedere al business-ului, nu pot sa spun ca functioneaza la cel mai inalt nivel. Cu siguranta ar fi mai avantajos sa lasam pe toata lumea sa fumeze. Multi ne sugereaza asta, insa, cel putin pana la vara, nu vom renunta la ideea de a limita fumatul”, a marturisit Remus Man, administratorul clubului clujean.

O propunere de interzicere a fumatului in spatiile publice din Cluj-Napoca s-a mai facut si la inceputul anului 2013. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version