Diete

Smochinele – fructe energetice si nutritive

Smochinele sunt fructe care exista din timpuri stravechi fiind preferatele Cleopatrei. Au un gust dulce-acrisor si sunt suculente atunci cand sunt proaspete. Sunt consumate in dietele mediteraneene, avand efecte considerabile privind eliminarea surplusului de kilograme.

Istorie culturala si simbol

Valorile energetice si nutritive ale smochinelor sunt cunoscute inca din Antichitate, cand aceste fructe faceau parte din dieta zilnica a atletilor care se antrenau pentru Jocurile Olimpice.

Printre fructele cunoscute in Occident inca din preistorie, smochinele erau, fara indoiala, unele dintre cele mai importante; acesta este si motivul pentru care aveau o mare incarcatura simbolica. Foarte raspandite in lumea antica, erau apreciate mai ales de greci, care le considerau un dar al lui Dionysos, dar si de romani. In Vietile paralele, Plutarh povesteste intamplarea cu Cato, care cerand inceperea celui de-al treilea razboi punic, s-a dus la Senat cu o smochina proaspata si a declarat ca fusese culeasa cu doar trei zile inainte din Cartagina, asadar era dovada ca Roma trebuia sa se teama de un dusman aflat la numai trei zile de drum pe mare.

Smochinul este, atat in Vechiul, cat si in Noul Testament un simbol pentru geneza si pentru abundenta. Adesea inlocuieste marul din gradina Raiului ca pom al cunoasterii, iar frunza sa este mentionata explicit in facere, in fragmentele care povestesc despre caderea omului. In exegeza biblica, termenul latinesc ficus ar deriva de la fecunditate, dat fiind cantitatea mare de fructe pe care o produce pomul, de trei ori pe an.

In cheie mistica, smochina reprezinta sinagoga iudeilor si Vechiul Testament. In episodul caderii omului, este simbolul rusinii pentru pacatul faptuit, dar, prin dulceata sa ilustreaza si ingenuitatea. In Renastere intruchipeaza omul credincios, caci sub coaja zbarcita se ascunde un miez foarte dulce, precum virtutile.

Cultivare si consum

Smochinele sunt fructe subtropicale si sunt cultivate, in principal, in tarile mediteraneene, precum si in sudul Statelor Unite, preferand veri calde si uscate si ierni racoroase si umede. In Romania se cultiva in sudul Dobrogei, unde are mai ales utilizari decorative. In conditiile tarii noastre, smochinul (Ficus carica L.) da doua recolte pe an: una in iulie si alta in septembrie-octombrie.

Fructele din recolta de toamna nu ajung toate la maturitate. Pe aceeasi planta si chiar pe acelasi lastar, fructele se formeaza, cresc si se coc esalonat incapand de la baza lastarului spre varful lui. De aceea si recoltarea smochinelor este esalonata. Smochinele care se comercializeaza in tara noastra se obtin in totalitate din import, in stare uscata.

In stare proaspata, smochinele contin 15-25 % zaharuri, iar cand sunt uscate 50-75 %. De asemenea, ele sunt bogate in saruri minerale (de potasiu, fosfor, calciu, sodiu, fier), dar sarace in vitamine (B1, B2, C, PP) si in provitamina A. Smochinele proaspete pot fi consumate numai cateva zile in functie de gradul de maturare a fructului, iar cele confiate pot fi consumate timp de cateva luni, insa trebuie tinute la intuneric, intr-un loc racoros sau in frigider.

Din smochine se pot prepara vin, otet, dulceata, prajituri s.a. In bioterapie se utilizeaza smochinele, latexul si frunzele de smochin.

Avand efect energetic si remineralizant, smochinele sunt recomandate copiilor, convalescentilor, batranilor si astenicilor. De asemenea, smochinele se recomanda femeilor in menopauza sau cu menstre insuficiente, persoanelor cu gastralgii (dureri de stomac), enterite, colite, enterocolite, boli de vezica urinara si de cai urinare.

Dulceata si compotul de smochine au efect excelent in constipatii si pentru dispeptici.

Beneficii terapeutice

Smochinele prezinta numeroase beneficii pentru sanatate si frumusete, fiind utilizate de secole in medicina naturista. Ele sunt utile in curele de slabit datorita continutului de acizi grasi Omega 3 si Omega 6 care accelereaza mobilizarea grasimilor din tesutul adipos, fiind totodata foarte sarace in calorii, glucide si lipide, in ciuda gustului delicios pe care il au. Alte beneficii ale smochinelor:

–    au un continut ridicat in calciu si fosfor, de doua ori mai mult decat laptele, prevenind osteoporoza, fiind utile copiilor aflati in perioada de crestere precum si tuturor persoanelor predispuse la hipocalcemie (lipsa de calciu in sange);

– previn anemia, fiind foarte bogate in fier;

– prin continutul lor ridicat de vitamina C, smochinele sunt utile in mentinerea frumusetii pielii, a structurilor tisulare, prevenind racelile si imbunatatind sistemul imunitar;

– smochina contine importante cantitati de potasiu, un mineral deosebit de util metabolismului;

– smochinele pot fi utilizate ca remediu pentru tulburarile gastrointestinale, constipatie in mod special;

– au efecte afrodiziace;

– previn aparitia cancerelor, in special cancerul de colon (prin continutul ridicat de fibre) si cancerul de san;

– scad colesterolul din sange;

– sunt o sursa buna de flavonoide si polifenoli – antioxidanti naturali care intaresc imunitatea;

– previn bolile cardiovasculare.

In prezent, nutritionistii recomanda smochinele tuturor, dar in special pacientilor care au carenta de minerale. In plus, 250 g de smochine confiate consumate zilnic sunt de un mare folos pentru digestie, oferind organismului o cantitate considerabila de fibre.

Smochinele au, de asemenea, si alte multiple beneficii pentru organism: nu contin grasimi, sodiu si sunt ideale pentru orice tip de alimentatie – fie ca este vorba de o dieta bogata in fibre, diete ale diabeticilor, diete fara grasimi sau fara sare. Mai mult decat atat, smochinele confiate reprezinta o sursa excelenta de acizi grasi (Omega 3 si Omega 6), responsabili de mentinerea unui nivel redus al colesterolului in organism.

Remedii dietoterapeutice

Decoctul de smochine (40-120 g smochine la 1 litru de apa) este indicat ca dieta in stari febrile, bronsite cornice, guturai, laringite si traheite, iar ca gargara in anghina si gingivita.

Cidrul sau vinul de smochine se prepara dupa urmatoarea reteta: 1 kg smochine, 3 kg zahar, 0,5 kg lamai, drojdie (o bucatica de marimea unei alune) si 10 l apa. Smochinele se taie marunt sau se trec prin masina de tocat; lamaile se storc sau se taie feliute, indepartandu-se coaja care poate imprima un gust amar. Drojdia se desface cu apa calduta.

Fructele taiate, drojdia si apa se amesteca pana la omogenizare, apoi se toarna intr-un borcan mare de 12-15 l, se acopera cu un tifon si se depoziteaza intr-un loc cu temperatura constanta de 20 °C. In primele 10 zile, continutul borcanului se amesteca zilnic cu o lingura de lemn curata. Se lasa apoi la fermentat 4-6 saptamani. Dupa incheierea vinificarii, continutul borcanului se trage la sticle prin tifon. Sticlele umplute se astupa cu dopuri de pluta noi, oparite in apa clocotita, ca sa se inmoaie. Apoi se pun la rece.

Cataplasmele de smochine se folosesc pentru tratarea furunculelor, a abceselor (inclusiv a celor dentare), placilor atone si arsurilor. Smochinele se fierb in apa sau in lapte, taiate in doua, si se aplica direct pe furuncule sau abcese.

Infuzia din frunze de smochin, 25-30 g frunze maruntite la 1 litru de apa in clocot, se recomanda contra tusei si a tulburarilor circulatorii.

Decoctul din lastari de smochin are efect diuretic si laxativ. Se recomanda in constipatie.

.ro
Foto: sxc.hu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version