In vizor

Slăbiciunile sistemului încurajează cruzimea faţă de animale. Adolescentul care a tăiat lăbuţele căţeluşei Cindy e în libertate şi face alte victime

O căţeluşă cu trei lăbuţe tăiate cu toporul de către un adolescent din Apahida a fost smulsă din ghearele morţii, în luna martie, de către Asociaţia Ronda. Acelaşi adolescent a făcut o nouă victima, în acest weekend. Sandy.

„Un nou caz de violenţă asupra unui căţel de şase luni, fetiţă, în Apahida. A fost bătută cu bestialitate, fără milă de acelaşi tânăr ţigan care i-a tăiat lăbuţele căţeluşei Cindy… în primăvară. A fost sesizată Poliţia de către o doamnă, i s-a spus că nu au timp de aşa ceva… să depună luni plângere. Am apelat la câţiva voluntari… şi împreună cu Poliţia locală am mers şi am luat căţelul, avea contuzii şi un dinte scos, lăbuţa din spate cu fractură mai veche. Nu se mişcă. Am dus-o la veterinar şi acum e în siguranţă”, a scris pe pagina Asociaţiei Ronda una dintre activiste, Monica Iorga. Între timp, căţeluşa a fost numită Sandy.

Ce spune legea?

Legea 205/2004 cu modificările ulterioare reglementează măsurile necesare pentru asigurarea condiţiilor de viaţă şi bunăstare ale animalelor cu sau fără deţinător. Legea stipulează clar ce condiţii trebuie să asigure un proprietar animalelor, iar art. 25 din lege arată ce fapte se sancţionează:

Art. 25
(1) Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă:
a) uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept;
b) practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;
c) organizarea de lupte între animale sau cu animale;
d) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea;
e) rănirea sau schingiuirea animalelor;
f) intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, sectionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, coltilotul ciocului şi dinţilor.
(2) În cazul condamnării pentru una dintre infracţiunile prevăzute la alin. (1), instanţa poate dispune că pedeapsa complementară interdicţia de a deţine animale pentru o perioada de la un an la 5 ani.

În ceea ce priveşte animalele e destul de clar. Însă, atunci când vorbim de făptaşi minori, nu mai e la fel de clar.

Indivizii minori care chinuie animale şi care au 14 ani au, practic, acordul tacit al legiuitorului. Cei mai mai mari trebuie educaţi.

Minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu răspunde penal, minorul care are vârstă între 14 şi 16 ani răspunde penal, numai dacă se dovedeşte că a săvârşit fapta cu discernământ. Minorul de 16 ani va răspunde penal. În noul Cod Penal s-a renunţat la pedepsele aplicabile minorilor care răspund penal şi se aplică măsuri educative, în speranţa obţinerii unor rezultate satisfăcătoare în activitatea educativă şi de reintegrare socială a minorilor. Măsurile educative nu atrag interdicţii, decăderi sau incapacităţi.

Atunci când vine vorba de minori, regula este reprezentată de aplicarea măsurilor educative neprivative de libertate, iar excepţia o reprezintă măsurile privative de libertate în cazul infracţiunilor grave (pentru care legiuitorul a prevăzut pedeapsa închisorii de 7 ani sau mai mare) sau în cazul minorilor care au comis multiple infracţiuni.

În cazul animalelor maltratate din Apahida, „poliţiştii sunt legaţi de mâini şi de picioare, individul fiind minor”, ne spune una dintre persoanele care a sesizat Ziar de Cluj.

Deşi s-a solicitat ajutorul organelor competente prin 112, operatorul a considerat că situaţia nu reprezintă o urgenţă, însă poliţiştii de la postul local din Apahida i-au însoţit pe voluntarii asociaţiei.

„Va daţi seama că ne temeam. Băiatul asta e bolnav psihic, nu puteam merge doar noi. Dar şi poliţiştii au stat departe, nu s-au băgat. Oricum, când a văzut că venim, Angheluş, sau cum îi spun băiatului, a fugit către pădure. Mai erau câini acolo. Sperăm că nu vor avea aceeaşi soartă”, a mai precizat reprezentantul Asociaţiei Ronda.

Cazul tânărului ale cărui probleme de comportament se răsfrâng asupra animalelor fără apărare nu este unul singular. Un alt exemplu „celebru” este cel al lui Adrian Costa, care a început prin a maltrata animale şi a ajuns să-şi terorizeze vecinii cu toporul sau sabia şi să tragă cu puşca în cartier.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version