Sanatate

Situație scăpată de sub control în Cluj-Napoca? Cazurile ușoare de COVID nu mai sunt evaluate la Spitalul de Boli Infecțioase din cauza lipsei de locuri. Pacienții stau acasă și așteaptă

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca este suprasolicitat din cauza numărului mare de cazuri de COVID din ultima perioadă. Pacienții cu simptome ușoare nu mai sunt chemați pentru evaluare medicală, ci li se recomandă să stea acasă sub supravegherea medicului de familie timp de 14 zile. Pe parcursul celor 14 zile, eventual, pot să mai sune să verifice dacă s-au mai eliberat locuri. Doar în cazul în care starea lor se agravează sunt programați cu prioritate pentru evaluare și eventual internare.

Vă prezentăm cazul unui pacient aflat în această situație. Pacientul spune că totul a început miercuri, săptămâna trecută, când a avut niște simptome simple: febră și o stare de răceală. Apoi, joi și vineri s-a simțit bine, iar sâmbătă dimineață i-a dispărut și gustul și mirosul. S-a programat la o clinică privată, a făcut testul și rezultatul a ieșit pozitiv. Imediat după ce a primit rezultatul testului, DSP Cluj i-a solicitat printr-un SMS câteva date și după ce a furnizat informațiile cerute, nu a mai primit niciun răspuns. Prin acel SMS, i s-a recomandat să meargă la Spitalul de Boli Infecțioase pentru evaluare.

„Imediat am primit un mesaj de la DSP prin care îmi cereau să le transmit numele persoanelor cu care am avut contact direct, CNP-ul, adresa unde sunt carantinat. Le-am trimis, dar de atunci nu am mai primit niciun răspuns, nici ce medicament să iau, nici ce trebuie să fac, absolut nimic”, afirmă pacientul.

Mesajul standard pe care îl primește un pacient depistat pozitiv arată astfel:

„Buna ziua! Va trimit mesaj de la DSP Cluj, dr. Carmen Varodi. In cazul in care nu stiati, va informam ca rezultatul testului pt Covid este pozitiv. Va rugam sa ne transmiteti pe adresa de email ” infectii.nosocomiale@dspcluj.ro” localitatea si adresa completa unde locuiti, medicul de familie, debutul simptomelor si datele contactilor dvoastra apropiati in vederea eliberarii deciziilor de carantinare: nume si prenume, cnp, adresa completa, nr de telefon, medicul de familie, adresa de email, data ultimului contact cu dvoastra. Contacti apropiati: membrii din aceeasi gospodarie, persoane cu care v ati intalnit cu 3 zile anterior debutului bolii la servici, prieteni, intruniri, in conditiile: mai mult de 15 minute, mai aproape de 2 m, fara sa purtati masca. Perioada de carantinare este din momentul aflarii ca este contact apropiat si pana la 14 zile de la data ultimului contact (aceasta fiind ziua 1 de carantinare). Contactii isi vor monitoriza starea de sanatate (masurare temperatura dimineata si seara), iar daca apare febra, tuse sau dificultati de respiratie, sau, la copii, diaree, ii rugam sa ne anunte. De asemenea, in cazul in care nu ati fost inca la spital, va rugam sa sunati la Sp. Infectioase 0264594655 pentru programare la evaluarea medicala. Daca intre timp se agraveaza simptomele sunati la 112. Multumim”

Pacientul spune că a sunat la Spitalul de Boli Infecțioase pentru programare, dar i s-a transmis că nu mai sunt locuri pentru evaluare medicală și că trebuie să stea acasă 14 zile sub supravegherea medicului de familie. I s-a recomandat ca pe durata celor două săptămâni să mai sune pentru a verifica dacă s-au eliberat locuri la spital pentru evaluare. De asemenea, dacă starea i se agravează atunci să sune din nou la spital și va avea prioritate pentru evaluare și eventual internare.

Procedura standard în tratarea cazurilor de COVID include neapărat și o vizită la Spitalul de Boli Infecțioase, dar după cum vedem din cauza creșterii numărului de cazuri, unii pacienți rămân pe dinafară.

„Toți pacienții pozitivi sunt evaluați medical, sunt programați în acest sens la SCBI și ulterior li se recomandă carantină la domiciliu sau internare în spital, în funcție de rezultatul analizelor. Între timp e supravegheat de medicul de familie, iar dacă starea se agravează in vreun fel anunță 112 și e prioritizat și dus la spital”, precizează prefectul județului Cluj, Mircea Abrudean.

Ieri, au fost declarate de autorități 98 de cazuri noi în 24 de ore, 32 de persoane internate la ATI și 353 de pacienți internați din care 312 din județul Cluj. Ieri, rata incidenței în Cluj-Napoca era de 1,43 la mia de locuitori. În cazul în care se atinge pragul de 1,5 la mia de locuitori, urmează închiderea restaurantelor și cafenelor plus alte posibile măsuri. În ultimele două săptămâni numărul de cazuri noi la 24 de ore s-a triplat în județul Cluj. 

„Dacă depășim rata incidenței de 1,5 la mie luăm în calcul toate măsurile necesare. Când va fi cazul vom comunica măsurile”, a transmis, miercuri seara, Mircea Abrudean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *