Județele Cluj și Sibiu conduc topul național, având cea mai mare incidență a cazurilor de COVID-19 raportate la mia de locuitori din ultimele 14 zile. Cele două județe sunt singurele care au o rată a incidenței de peste 7, respectiv 7,2 în județul Cluj și 7,7 în județul Sibiu. Situația este și mai gravă când vorbim de cele două reședintețe de județ. La Cluj-Napoca rata incidenței este de 8,7, în timp ce la Sibiu a trecut de 11.
Secretarul de stat Raed Arafat este prezent azi la Sibiu pentru a lua o decizie privind o evatuală carantinare a orașului Sibiu.
UPDATE: Oraşul Sibiu şi localitatăţile Şelimbăr, Tîlmaciu şi Cisnădie intră în carantină începând de luni pentru două săptămâni, iar mall-urile vor fi închise în weekend, a anunţat vineri secretarul de stat Raed Arafat.
La Cluj-Napoca deocamdată nu se impune o astfel de situație după cum a ținut să precizeze primarul Emil Boc. Având în vedere că acesta este om politic preocupat de alegerile din decembrie, ar putea lăsa specialiștii să emită păreri privind oportunitatea carantinării municipiului.
„Din această analiză și din gradul de conformare al populației, astăzi, la ora la care vorbim, nu se impune carantinarea municipiului. Dar vom trăi și vom vedea”, a fost declarația de azi a primarului Emil Boc.
La Baia Mare, unde rata de infectare este de 6,47 la mia de locuitori, s-a decis carantinarea pentru două săptămâni.
Citește și:
Pe aceeași temă, prefectul județului Cluj Mircea Abrudean a declarat recent că sunt mai mulți factori care se analizează înainte de a lua decizia de a carantina municipiul Cluj-Napoca, aceasta fiind o măsură extremă.
”Legat de posibilitatea carantinarii mun. Cluj-Napoca, vedem evoluția cifrelor în următoarele zile, monitorizam zilnic toți indicatorii din analiza de risc realizată de DSP și vom analiza când se va impune, daca va fi cazul. In evaluarea pe care o facem, ținem cont de mai multi factori: Nr teste zilnice, Nr decese, Nr paturi ATI disponibile, capacitate medicala de răspuns. De asemenea, ținem cont de măsurile deja luate și de faptul că efectul acestora se poate observa intr o perioada mai lunga de timp, precum și de faptul că prin HG 935/2020 au fost impuse noi restricții. Toată lumea trebuie să înțeleagă că dacă nu limităm la maxim deplasările și interacțiunea socială, daca nu respectam întocmai regulile sanitare, în ritmul actual de creștere, nu vom putea evita carantinarea, care este o măsură extremă. Noi ca autorități facem tot posibilul sa nu ajungem la carantină, dar avem nevoie de ajutorul cetățenilor, altfel efortul tuturor este în zadar”, a declarat Abrudean.
În ultimele 24 de ore în județul Cluj au fost înregistrate 586 de cazuri noi, iar în județul Sibiu, 470 de cazuri. La nivel național numărul cazurilor noi din ultimele 24 de ore este de 9.489.