Reportaj

Situatia disperata a unei familii care a primit ordin de evacuare a locuintei cu toate ca si-a platit darile catre Primarie

Sotii Balazs locuiesc pe strada Traian Mosoiu si se confrunta cu o situatie dificila. Inca din anii ’70 ei au fost mutati de la o locuinta la alta. Au ajuns, pana in prezent, sa-si schimbe constant domiciliul primind repartizari diverse, de la o casa pe strada Albac, la una pe Iugoslaviei, apoi la alta pe Muncitorilor, apoi pe strada Garbou si, in cele din urma pe General Traian Mosoiu. Primaria a dat, Primaria a luat. De fiecare data, au fost evacuati pe motiv ca locuiesc abuziv. De data aceasta, ordinul de evacuare, le-a fost emis pe motiv ca nu si-au platit darile, cu toate ca cei doi au toate chitantele doveditoare.

Ani de zile cu casa in spate

Carol Balazs e sofer profesionist si locuieste pe strada Traian Mosoiu, la numarul 45, impreuna cu sotia sa, Ileana. Nu are curent electric, nici gaz sau apa. Astfel, zi de zi, cu doua plase de rafie in spate aduce apa in bidoane de cinci litri de la biserica nouapostolica de pe aceeasi strada. Dupa ce termina cu apa, in alte plase isi aduce lemne pentru a-si face focul. Viata celor doi a fost o continua mutare, in anii ’70 au primit un apartament pe strada Albac, un apartament cu confort mic si camere inguste. 

Au fost nevoiti sa se mute de acolo, primind in 1987 un apartament pe strada Iugoslaviei, apartament pe care l-au primit cu aprobarea prim-secretarului PCR de atunci, Ioachim Moga. Pentru acest apartament nu au primit niciun contract si, mai tarziu, au fost informati ca nu exista nicio repartitie pentru ei acolo. Urmatoarea mutare a fost direct pe strada Muncitorilor. 

Aici, a stat patru ani de zile, dupa care s-a incheiat un nou contract pentru aceasta locuinta. Dupa 4 ani de zile, intamplarea a facut sa-i moara un frate, la finalul inmormantarii cand s-a intors acasa, toate lucrurile le-au gasit in strada. Executorii au spart usa, spune el. 

„M-au mutat fortat in sus pe Manastur, pe strada Garbau. Ne-au zis ca noi locuim abuziv. Dupa ce ne-am mutat acolo, pe acest apartament exista un contract pentru inca cineva care platea si el chirie si noi. L-au chemat la tribunal, dupa tribunal i s-a reziliat contractul la respectivul care platea si urma sa ne dea noua contractul”, povesteste Carol Balazs.

Dupa ce a mers sa-si depuna actele pentru apartamentul de pe strada Garbau, lucru care se intampla in 1990, i s-a promis ca urmeaza sa vina oameni sa le masoare locuinta. In perioada urmatoare, domnul Carol Balazs a fost nevoit sa mearga in Ungaria, procesul verbal a fost facut pe numele sotiei, cu toate ca repartitia era pe numele lui. Curios este ca cei doi nu au primit niciun contract primind doar respectivul proces verbal. Dupa 11 ani de zile de locuit aici, s-au trezit intr-o dimineata cu o citatie la Tribunal cum ca, din nou, locuiau abuziv.

„Bisnitarul Clujului, Chirileanu, o dat repartitia la doi politisti si am ajuns dupa doi ani de zile, Craciunul l-am facut acasa, revelionul l-am facut afara. Am stat 9 luni de zile afara, am fost obligat sa ma duc in Bucuresti la Parlamentul Romaniei, la Guvernul Romaniei, la Procuratura Generala. De acolo, imediat au luat legatura cu Funar, ca el era primar atunci, dupa care, m-au tinut asa, noua luni de zile, in sah. Au zis ca imi dau locuinta sub blocuri. Le-am zis ca nu sunt refugiat, nici nu sunt cautat de politie, mie sa imi dea inapoi apartamentul”, isi aminteste barbatul.

Dar urmatoarea destinatie nu a fost inspre apartamentul sau, ci inspre o alta locuinta din cartierul Intre Lacuri. Aici, a primit o camera cu o bucatarie mica, loc in care au stat patru zile. Dupa patru zile, conditiile in care statea si toate mutarile de la un apartament la altul pe care le facuse pana atunci, l-au determinat pe Carol Balasz sa faca greva foamei.

„Dupa patru zile, am facut greva foamei. Toate actele le-am lipit pe un carton si le-am dus in fata Primariei”, explica acesta.

De la greva foamei, pe strada Muncitorilor

Era hotarat sa faca ceva, sa atraga cumva atentia, erau in strada cu patru copii. Toate lucrurile pe care le avusesera s-au pierdut. Stand cu ele in strada, li s-au furat si canapele si mobilierul si aurul pe care il aveau. Avand si actele de la Guvernul Romaniei, urmatoarea miscare a fost din strada inspre apartamentul in care locuiesc acum pe strada General Traian Mosoiu.

„Am avut hartia de la Parlamentul Romaniei, de la Guvernul Romaniei dupa care ne-au aprobat acest apartament. Doamne da-i sanatate la doamna Rotaru, doamna Rotaru ne-a spus sa primesc acest apartament si daca vreau sa ma judec cu ei, degeaba ma judec, ca hotia tot hotie ramane”, spune acesta.

Cand au vazut apartamentul prima data, cei patru copii ai lor s-au bucurat, au dat drumul la robinet si, cum era vara, conductele erau calde. Au zis ca e bine, ca este apa calda. „Surpriza” a fost ca, de fapt, aveau doar apa rece, gazul era inchis, curentul era oprit, aveau doar o soba care sa le tina de cald. Au depus actele pentru acest apartament, asa cum era, si le-au facut contractul pentru noua locuinta. Anul 2000 parea promitator pentru familia Balazs.

„Pana in 2005 n-am avut nicio problema, cand mi-am depus actele pentru reinoirea contractului, inca patru ani de zile, mi-au dat anexa aceea pentru prelungirea contractului. In 2008 sau in 2009 trebuia sa-mi reinoiesc contractul. M-am dus si am depus actele pentru reinoirea contractului, mi-am dus adeverinta de serviciu, copie dupa certificatul de nastere, tot am dus acolo. Dupa care, ei n-au vrut nicicum sa-mi elibereze contractul”, isi aminteste el.

Timp de cateva luni au ramas restanti cu plata. Intre timp, Carol Balazs s-a imbolnavit de meningita acuta, iar apoi a facut hernie de disc, a fost internat in spital, unde a urmat o criza de rinichi. Pe baza certificatului medical i s-a desfacut certificatul de munca. A mers ulterior la Bucuresti, unde a stat 80 de zile in spital, dupa care a incercat sa-si gaseasca ceva de lucru, dar toti angajatorii ii spuneau ca e inapt. A reusit sa gaseasca, totusi, ceva in constructii si a lucrat ca zugrav, ca sapator, cu toate ca specializarea lui este de sofer si mecanic auto.

Cu sanatatea subreda, au urmat apoi problemele cu apartamentul. A mers in audente la Primarul Apostu, pe care-l numeste „hotul Clujului”, dupa care a fost dat in judecata. Si-a luat angajamentul ca-si plateste restantele, a prezentat toate scrisorile medicale pentru a dovedi ce probleme de sanatate avusese in ultimele luni.

Audienta la Boc: „Ti-am spus, domnule, sa nu ma mai deranjezi”

Ceva mai tarziu, in 2012, a ajuns in audienta la Radu Moisin, fostul primar interimar. Aici, cea care i-a pus bete in roate, spune Carol Balazs, a fost doamna Mihaela Todorut, sef serviciu la Primaria Cluj-Napoca. In timpul audientei, aceasta a sustinut ca respectivul contract pe care il avea nu era reziliat. Si-au platit toate datoriile pe care le-ar fi avut, datorii in valoare de 20.337,14 lei, iar cand au mers sa isi primeasca contractul, aceeasi Mihaela Todorut le-a spus ca, de fapt, era reziliat si ca exista chiar o decizie de evacuare. Toate acestea dupa ce platisera darile catre Primarie, informeaza barbatul.

A urmat o noua serie de audiente pentru domnul Balazs.  A vorbit chiar cu un avocat care i-a sugerat sa plateasca inainte pentru ca vor face un recurs, insa recursul a fost respins si urmat de alta serie de audiente fara succes. Intre timp, la Primaria orasului a ajuns Emil Boc, relateaza barbatul.

Reusind, la un moment dat sa il opreasca pe deputatul de atunci, Daniel Buda, caruia i s-a plans in legatura cu problema sa, acesta i-a promis ca urmatoarea zi la ora 9 jumatate era programat la primarul Emil Boc.

„Cand ma duc la Boc, imi zice „ce ti-am spus, domnule, sa nu ma deranjezi”. M-am dus inapoi la domnisoara care m-a programat si i-am zis ce a zis domnul primar. A luat telefonul, tot il suna pe Buda. Cand a dat de el a spus ca nu are ce sa faca, ca o sa fie sedinta de consiliu, sa imi depun actele la Primarie. Am depus cerere dupa cerere si tot am asteptat si mi s-a promis ca mi se rezolva problema. Nu mi s-a rezolvat absolut nimic. Pe contractul reziliat am platit asa: 20.337,14 pana in aprilie ce mi-a venit pe sentinta, dupa aia din aprilie pana in 31 decembrie am platit chiria pe contract reziliat”, se plange acesta.

Intre timp, daca in Primarie nu a avut succes, Carol Balazs l-a tot oprit pe Emil Boc pe strada. Au fost in jur de vreo 20 de astfel de opriri pe care le-a facut, explica el, insa fara niciun rezultat. Ca se rezolva, asta era raspunsul pe care il primea de fiecare data. 

Singurul lucru concret pe care l-au primit a fost ordinul de evacuare a unui apartament pentru care au continuat sa plateasca chirie. Nu le-a fost usor nicio clipa. Anul acesta cei doi au avut si ghinionul unor accidente nefericire. Carol Balazs a avut mana rupta luna trecuta, de indata ce i-au dat jos ghipsul, sotia lui a avut un accident de munca in urma caruia si-a rupt ambele maini. 

„Am vandut totul ca sa putem plati chiria”

Pentru ca au vrut sa fie la zi cu plata, luna de luna au inceput sa vanda lucruri din casa. Cum era bolnav si accidentat, Carol nu putea sa munceasca, toti angajatorii il considerau inapt.

„Am avut masina de spalat, am avut frigider arctic. Mi-am vandut frigiderul, mi-am vandut masina de spalat, am avut o Dacie, am vandut-o si pe aia. Totul pentru chirie, sa putem plati chiria, sa nu avem probleme.”

Cei doi au chitanta care dovedeste ca si-au platit toate datoriile.

„Pe aceasta chitanta am 20.337,14 lei cand am platit inclusiv toate datoriile, cheltuieli de judecata, penalizari, tot. Pana in 31 decembrie, 2013, am platit chiria am fost la zi cu toate. Am ajuns si cu banii dati si sa vina sa ma scoata afara din casa. Ma trimite in judecata pe minciuni si, dupa ce mi-a luat banii, vrea sa ma scoata si din apartament”, se plange barbatul.

Carol Balazs si sotia lui se chinuie sa traiasca dintr-un venit de 400 de lei. Cei doi au un dosar intreg cu hartii de audiente peste hartii de audiente, cereri, peste cereri. Dupa fiecare cerere, punea raspunsul pe care il primise inainte, plus chitantele doveditoare ca a platit.

„Platim chirie si, in plus pe langa asta, m-au trimis in judecata pe contract expirat in 2010. Eu am avut contractul pana in 2009. Ei, in 2010, ce au facut, m-au trimis in judecata pentru recuperarea chiriei si rezilierea contractului”, spune acesta.

Buletin de „boschetar”

Pentru ca nu au un domiciliu stabil, sotii Balazs au un buletin de hartie, care, din punctul lor de vedere si al angajatorilor, nu inseamna nimic. Ei sunt convinsi ca tot valul de necazuri au pornit de la mutarea de pe strada Muncitorilor. De atunci au inceput si problemele de sanatate si citatiile de la Primarie.

„Daca exista sentinta, pe ce baza imi iei chirie? Daca n-am contract cu dumneavoastra ma mai platiti? Nu ma mai platiti. Dar eu sa platesc pentru contract reziliat, sa platesc fara contract. Am cerut o adeverinta sa ne facem buletin ca plecam in Germania la lucru. Am stat un an si jumatate fara buletin. Mi-a facut buletinul inainte de votare, cand era votare si cand mi l-a dat de la ghiseu, am platit taxa pentru buletin normal. Cand mi-a dat domnisoara buletinul, am intrebat-o pe domnisoara de acolo ce buletin e ala. De boschetar? L-am rupt acolo instant. Nu am nevoie de buletinul asta. Nici la baie nu poti sa mergi cu el. Eu cu asta nu pot sa ies din tara, sa-mi fac pasaport. Buletin de boschetar, provizoriu, fara adresa, cu care nu poti sa faci absolut nimic”, marturiseste Carol Balazs.

Cei doi traiesc de la o zi la alta cu frica in san ca pot oricand sa fie evacuati. Nu pot, spun ei, nici sa-si faca o mancare care sa stea mai mult, pentru ca se gandesc ca vor veni din clipa in clipa sa-i dea afara din casa, ca vor fi, din nou, cu toate lucrurile in strada, ca vor ramane si cu banii dati, si fara locuinta. Cei doi se simt umiliti, simt ca stau in conditii mai rele decat cei incarcerati.

„Mai rob sunt decat cei care stau in puscarie. Ca aici, daca o zi imi merge bine, a doua zi, ori ca primesc hartie de la Primarie, ori de la Tribunal, ori ma citeaza. Cum poti sa te simti ca in fiecare zi numai cu stres, cu stres, cu stres. L-am oprit pe Boc  si i-am zis „domnule, primar, va dati seama, sotia cu amandoua mainile rupte, ei vin sa ma scoata afara” si raspunsul lui a fost sa ma inscriu in audienta ca o sa ma rezolve. „Asta e raspuns?”, i-am zis. „Cu sotia ce fac?”, „Ia-o in brate si du-o pe Oasului in jos, unde sunt nevoiasii”, asta mi-a raspuns Boc”, incheie disperat Carol Balazs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *