In vizor

Sirienii din Cluj, ingrijorati de conflictele din tara lor: Am fi vrut ca UE si SUA sa intervina mai repede

Desi s-au stabilit la Cluj de multi ani, cei peste 100 de membri ai comunitatii siriene din oras privesc cu mare neliniste situatia din tara lor. Dr. Kachef Hadi, unul din liderii lor, a detaliat pentru Ziar de Cluj viziunea sa asupra conflictului, amintiri din copilaria petrecuta sub regim si felul in care dictatura siriana i-a “furat” identitatea pentru 7 ani.

Dr. Kachef Hadi traieste la Cluj de 32 de ani, din 1982. La fel ca multi membri ai comunitatii siriene din oras, a studiat medicina, s-a casatorit cu o clujeanca si Clujul a devenit al doilea oras al sau, dupa Latakia, fabulosul port al Siriei de la Mediterana, unde s-a nascut. Vorbeste romana firesc, poate mai corect decat multi cetateni autohtoni si e convins ca daca isi va exprima convingerile isi ajuta cumva tara.

Comunitatea sirienilor din Cluj-Napoca numara cam 100 de membri vechi, multi veniti sa studieze medicina, dar si cu afaceri, mai ales cei stabiliti dupa 89. Hadi face parte din conducerea Forumului Sirian Democrat din Romania, filiala Cluj.

“Cu totii suntem ingrijorati, e tara noastra natala, familiile noastre sunt acolo si altii, oameni nevinovati, care sunt pedepsiti si omorati”, spune omul, cu inima stransa.

Inainte de conflict mergea cu familia acasa, in Siria, in fiecare an, dar de cand au inceput ostilitatile nu s-a mai putut.

“Cu o luna inainte de inceperea revolutiei de acolo am fost pe la parinti. Se simtea ca se va intampla ceva, erau discutii, agitatie pe strada, plutea in aer o tensiune. Parerile oamenilor de rand nu sunt luate in seama acolo. Sunt pro si contra regimului, dar cei care sunt de partea conducerii Siriei o fac doar de frica. E un regim criminal, daca nu esti cu ei te considera dusman”, spune medicul.

Sirienii clujeni sunt si mai ingrijorati dupa atacul cu gaze care a cutremurat planeta, desi ei spun ca se asteptau la ceva si mai grav.

“De 63 de ori s-au folosit aceste bombardamente, dar acum a fost mai raspandit si asa a aflat lumea. Cu cateva zile in urma au atacat cu fosfor alb si napalm in zona Alep. Multi de raniti si arsi au fost dusi in Turcia, la tratament. Asta se stia de mult”, spune omul, cu ochii umezi.

Sirianul este convins ca tacerea comunitatii internationale i-a incurajat pe cei care conduc tara lui sa fie si mai cruzi si astfel s-a ajuns la folosirea armelor neuro-chimice.

“Eu nu sunt cu politica, sustin drepturile omului, egalitatea, democratia, toata viata am fost impotriva dictaturii si a lipsei de drepturi. Acesti doi ani si jumatate vor fi scrisi in istoria lumii. La nivel de participare a populatiei, revolutia din Siria e mult peste Revolutia Franceza”, spune Hadi.

El este convins ca decizia de a ataca Siria a fost luata deja de catre SUA si Uniunea Europeana.

”O interventie militara trebuia sa aiba loc inainte, fiindca nimeni nu a miscat. Am fi vrut ca UE si SUA sa intervina mai repede. Acum e tarziu, dar cum zice proverbul romanesc, mai bine mai tarziu decat niciodata. Noi suntem de acord, dar cu o conditie: lovitura sa fie indreptata spre regimul criminal, nu spre stat, spre Siria”, spune acesta.

Sirienii de la Cluj au cunoscuti care au trecut prin mari tragedii, unii sunt impotriva regimului, altii de partea lui sau “detinuti in armata”.

“Peste 130.000 de morti, fara sa vorbim de disparuti, 300.000 de disparuti, milioane de oameni care au parasit tara. Mi-e rusine, sa stiti”, spune dr. Hadi, cu privirea plecata.

De aici, de la Cluj, sirienii incearca sa ajute cum pot. Au participat la strangeri de ajutoare, haine, medicamente, bunuri stranse de la sirieni, de la romani si de la oricine a vrut sa ajute. Uneori nu se poate lua legatura cu cei de acasa nici prin telefon, liniile cad des, exista, potrivit medicului clujean, zone in care curentul a fost taiat de regimul politic de mai bine de doi ani, desi acolo traiesc bolnavi si copii malnutriti.

“In mainile lor sunt si telecomunicatiile si telefonia, furnizeaza cand si unde vor, totul e la mana lor, mafie organizata la nivel inalt, eu zic ca in Siria cea mai organizata mafia la nivel de stat. Clujenii ma suna ca “domnule doctor, dar ce se intampla in Siria?”. Ne sustin cu totii. Nimanui nu ii place ceea ce vede la televizor. Romanii sufera cu noi la fel si toata populatiile lumii ne sustin tot. La nivel politic e altceva”, spune medicul.

Dr. Hadi e originar din Latakia, cel mai mare port al Siriei la Mediterana. A facut anul de pregatire a limbii romane la Bacau, apoi a fost repartizat la studii la Cluj. Nu s-a gandit ca va ramane aici. S-a casatorit cu o clujeanca, au impreuna o fiica.

„Clujul era foarte frumos in studentie. Noua, sirienilor, dar in general orientalilor, ne place foarte mult Romania si viata de aici. E un popor care are obiceiuri si traditii ca orientalii. Ni se potriveste stilul de viata din Romania”, marturiseste medicul.

Hadi e convins ca foarte multi dintre sirieni nu s-au mai intors in tara lor tocmai din cauza acestui regim. Acum spera cu totii la schimbare pentru ca unii sa se poata stabili acasa.

Discursul lui dr. Hadi despre Siria e un poem.

“ Siria e tara civilizatiei, e tara Mesopotamiei. Este tara matematicii, a astrologiei. Siria este Damascus, este Drumul Matasii, este totul. Este tara religiei. Siria e minunea lumii, e buricul Pamantului. A furnizat in Occident si in lume civilizatie si tehnologie. Toata lumea stie asta. Singura problema e ca acest regim mentine dictatura de 45 de ani. Peste 15 milioane de sirieni suntem imprastiati in toate tarile lumii”, spune el.

Revolutia romana l-a prins in Turcia, la Istanbul, unde si-a facut specializarea si a revenit la sfarsitul lui 93 cu sotia si fetita. Inviasera afacerile, era democratie si au decis sa se intoarca definitiv la Cluj. Doar ca, atunci cand a facut cerere pentru reinoirea pasaportului, conducerea de atunci a Siriei i-a aplicat o noua lovitura.

“7 ani nu am avut o identitate, acest regim mi-a luat-o. Au zis ca nu eram nici la studii, nici cu afaceri, asa ca nu au mai permis prelungire pasaportului. Am suferit mult, nu puteam trece granita, eram inchis aici. Nu mi-am vazut familia, parintii. Nu puteam sa lucrez, nu puteam profesa ca medic”, isi aminteste sirianul.

Ca sa poata supravietui, Kachef Hadi a deschis o firma, un service auto care aducea masini din strainatate, le repara si apoi le vindea din nou. La finalul celor 7 ani, cand si-a primit actele, si-a inceput, practic, cariera de medic.

“Autoritatile romane m-au sprijinit, pe noi ne-a luat statul roman ca pe copiii lui. In Romania am fost la vot de fiecare data. Nu sunt eu cu politica, eu sunt pentru pace in lume, dar am parerea mea!”, subliniaza sirianul.

Despre regimul sirian, doctorul Hazi mai spune ca a sculptat in creierul copiilor, i-a manipulat de mici chiar si prin programe Tv, ca o generatie intreaga a crescut asa.

“O mare parte din popor e socat, s-au nascut stiind ca regimul e vesnic si acum sunt socuri psihice acolo”, descrie el.

Intre amintirile din Siria ale lui Kachef Hadi multe sunt greu de imaginat si povestit.

“Cand aveam 16 ani, eram la scoala si au venit oameni inarmati care l-au luat pe colegul cu care stateam in banca. Nu l-am mai vazut de atunci”, povesteste el.

A vazut arestari, morti, oameni pedepsiti fara motiv, doar ca sa se sperie. De cate ori intra in Siria trebuie sa treaca pe la serviciul de securitate sa dea declaratii cate doua-trei ore.

Comunitatea siriana va organiza in curand la Cluj un miting impotriva acelor lovituri cu bombe chimice.

Poate conflictul din Siria sa declanseze cel de-al treilea razboi mondial?

“Nu se poate spune, dar si daca nu va porni din Siria, ceva tot va izbucni. Cred ca e o agitatie a politicii pe plan mondial care peste putina vreme poarte porni un conflict planetar”, incheie medicul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *