Din oras

Singur pe lume inca de la nastere. Zece mame si-au parasit bebelusii la Cluj in 2014

Lipsa de informare in privinta metodelor contraceptive, dar si disperarea, saracia si presiunile societatii le determina pe unele mame sa isi abandoneze copiii imediat dupa nastere. Multi din copiii parasiti in maternitatile clujene provin din comunitati defavorizate, de la Pata Rat, dar se intampla sa fie si mame cu mai multi copii care nu mai doresc inca unul. Uneori, mamele care aleg abandonul sunt chiar studente. 

Potrivit evidentelor Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Cluj, anul trecut s-a intocmit proces verbal de constatare a parasirii pentru zece copii.

“Acesti copii au fost preluati in sistemul de protectie speciala. Astfel, doi copii dependenti de ingrijiri au fost institutionalizati intr-un serviciu de de tip rezidential specializat, iar 8 copii au fost plasati la asistent maternal profesionist”, a precizat reprezentantii institutiei. 

In cadrul sectiilor Neonatologie 1 si Neonatologie 2 din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Cluj, respectiv la Clinica Ginecologie 1 Clinica si Obstetrica-Ginecologie 2 “Dominic Stanca”, anul trecut au fost inregistrati doi copilasi abandonati, potrivit datelor furnizate Ziar de Cluj de catre Monica Costin, reprezentanta institutiei. Unul a fost parasit de mama lui la 15 zile dupa nastere, celalalt cand avea abia trei zile. Mamele au venit la Cluj de la Pelisor (judetul Sibiu), iar celalalt din Sanpetru Almasului (judetul Salaj). 

La Clinica “Dominic Stanca”, problemele cu care cei mici se confrunta inca de la nastere sunt de o mare diversitate. 

“Avem abandonati, avem amarati multi, care isi lasa copiii aici, avem de toate. Noi ne ocupam si de zona Pata Rat, toate femeile de acolo vin sa nasca aici, e o comunitate care are toate problemele din lume. Vin fara acte, mamici foarte tinere, mamici cu multi copii. Nu prea sunt bucuroase ca aduc pe lume o noua viata, dar nici nu fac nimic ca sa nu mai faca atat de multi copii”, precizeaza Mioara Calatean, asistentul social al unitatii.

Echipa clinicii, alaturi de cei de la DGASPC le instruiesc pe femei in privinta contraceptiei, insa nu au prea mare succes. 

“Vin si nasc al 5-lea copil si le spunem sa revina peste cateva luni sa le punem sterilet. Par foarte convinse, insa aici nu se mai intorc decat pentru o noua nastere. Au acolo si mediator sanitar care ni le aduce aici, insa foarte rar se intampla. E nevoie sa si vrea sa faca ceva mai mult. Sunt foarte multe fara acte”, a mai spus asistentul social.

Anul acesta au fost deja doua abandonuri, unul din partea unei mame cu  dizabilitati. Altul este inca in maternitate, un copilas pe nume Alexandru. 

“Este al noualea copil al femeii, iar ea nu are nici macar domiciliu. Ea sta pe strazi, prin oras, dar baiatul este sanatos si frumos. Va fi externat in zilele astea chiar la DGASPC, la un centru de urgenta specializat. Important este cand sunt copiii sanatosi”, a precizat ea. 

Mamele care si abandoneaza copiii nu sunt insa doar de la Pata Rat. 

Avem si studente care fac copii si nu stie nimeni. Sunt  multe femei rome cu multi copii, dar si tinere pe care nu le ajuta nimeni sa isi creasca bebelusul. Uneori au doar 13-14 ani. Mai sunt care accepta centrul maternal si se ataseaza de copil stand acolo, dupa care nu mai renunta la el”, a precizat Calatea

La inceputul cariere asistentei, prin 2006, inca mai existau cazuri in care mamele fugeau imediat dupa nastere, inainte sa fie identificate. 

“Acum avem un sistem in care femeile care nu au acte la internate sunt identificate imediat de politie, asa ca nu mai ramane copilul cu mama necunoscuta”, a precizat aceasta. 

Totusi, exista si femei care ajung sa se razgandeasca in timpul internarii. 

“Cam 70% renunta la abandon. Nu se mai intorc insa aici sa ne multumeasca pentru sfatul bun. Cand nu stiu ce sa faca si sunt speriate si disperate, le marcheaza si nu ar mai vrea sa vada locul acesta. De obicei, le dam copilul la san, il apropiem si atunci se ataseaza de el, de multe ori asta e ceva decisiv”, marturiseste asistenta. 

La clinica clujeana vin femei din toate judetele. In cei 9 ani de cariera la Clinica “Dominic Stanca”, Mioara Calatean a constatat ca numarul abandonurilor a scazut o data cu mediatizarea contraceptiei, insa nu de putine ori s-a necajit pentru soarta micutilor parasiti in maternitate. 

“Ma supar mai ales pentru ca sunt mamica si nu pot sa accept ca sunt femei care au inima sa isi lase copilul. Pentru mine nu exista ca pot sau nu sa am grija de copil. Mi-e si mila de ele, cumva le si inteleg, mai ales pe cele tinere si neajutorate. La cazurile astea taticii nu prea vin, ei nu isi recunosc copilul si nu se mai incalta cu inca o problema. Am avut insa si situatii in care barbatii nu au stiut ca au devenit parinti. Au stabilit ca femeia face avort, dar ea se razgandeste si apoi isi creste singura copilul”, a explicat asistentul social. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version