Anchete

Sinecura subțire de partid, cu faliment pe bani publici se ține: după Cluj Arena SA și societatea care administrează Polivalenta este în prag de faliment

Mitul bunilor gospodari PDL ai PNL Cluj este pe cale de a mai încasa o lovitură: cu o situație financiară similară cu cea a societății care gestiona stadionul Cluj Arena, recent falimentă, pe societatea care administrează Sala Polivalentă o paște aceeași situație: falimentul. Cică, în curând, Polivalenta va fi gestionată de o direcție din cadrul municipalității. Iar Societatea pe Acțiuni de pe urma căreia încasau salarii nemeritate lipitorii de afișe ai PDL al PNL Cluj se va pierde ca măgarul în ceață, cu tot cu datorii.

Falimentare homo politicus est (mod de operare):

La fel ca la înființarea Cluj Arena SA și politicienii din Primăria Cluj-Napoca s-au uitat de jur împrejurul lor să vadă cam câți lipitori de afișe de-ai partidului trebuiesc răsplătiți cu o sinecură din bani publici.

Când se înființează societăți comerciale de cumetrie, poveștile cu și despre economia de piață sunt un simplu exercițiu de imagine de un politicianism ieftin. Nu se urmărește optimizarea societății, ci umplerea portofelului sinecuriștilor de partid, să poată și ei munci mai cu spor în interesul partidului, să poată fi fidelizați. Așa că, o direcție în cadrul unei instituții publice nu poate satisface acest deziderat din două motive: nu sunt suficiente posturi într-o asemenea schemă – și ar rămâne mulți lipitori de afișe pe dinafară; și nici schema de salarizare nu este atât de generoasă – așa că și cei mulțumiți s-ar putea să fie cam triști.

Motiv pentru care, în 2014, Primăria, ca executant, împreună cu Consiliul Local, ca manager, au înființat o societate comercială care să se ocupe de administrarea Polivalentei și să genereze (ha-ha-ha, ce-am mai râs!) profit. Fix ca la Cluj Arena.

Și fix ca la Cluj Arena SA, după un an de dolce farniente și de trai neneacă pe banii boului de contribuabil, echipa managerială a societății s-a trezit că nu mai face față costisitoarei managerieri. Și ce face un bun sinecurist care nu mai are bani de întreținere, ci numai de țigări? Apelează la papa pentru parale. În cazul nostru, “papa” Boc a acceptat să majoreze capitalul social al societății cu 2 milioane de lei. Aceasta în ciuda faptului că așa-zisa infuzie de capital era în fapt un “ajutor neconcurențial”, chestie interzisă de lege și cu privire la care se pronunțase deja în cazul Cluj Arena chiar Consiliul Concurenței.

Dar te joci cu voința politică a lui „papa” Boc? Nu. Așa că turmulița de no-name care-a umplut Consiliul local a votat ce i s-a cerut.

Au votat fără să judece că degeaba arunci niște bani într-o gaură neagră “manageriată” de o gașcă de nepricepuți ajunși acolo doar că sunt soldați credincioși în slujba PDL al PNL Cluj. Așa că infuzia de capital n-a fost decât o perfuzie.

Exact ca și în cazul Cluj Arena, dacă clădirea Polivalentei rămânea să fie administrată de o direcție din cadrul municipalității, se puteau face acolo câte activități comerciale se doreau, fără să mai vină cei de la Curtea de Conturi să zică că e cazul să se plătească impozit pe clădire (fix ca și pe clădirea Stadionului). Dar a primat lăcomia. Așa că ne-am trezit cu încă o societate comercială care a primit în exploatare o clădire publică și care astfel a devenit datoare cu impozit tocmai la entitatea care i-a pus pe lăbuță clădirea. Numai că entitatea aceasta este parte a statului român, așa că nu mai există scuza că Primăria îi datorează bani Municipalității (sau invers) – că datorează bani societatea comercială făcută pentru sinecuriștii de partid. V-am zis, lăcomia îi doboară, fix ca și în cazul Cluj Arena SA!

Cluj Arena a intrat în faliment pentru o datorie de peste 13 milioane de lei, iar Polivalenta a acumulat deja câteva milioane plus penalități din cauză că nu s-a plătit niciodată impozit. Credeți că societatea care o administrează va avea altă soartă decât Cluj Arena? Nu. Faliment scrie și pe ea.

Acum se explică și agitația lui “papa” Boc pentru ca legislația în domeniu să fie modificată și, mai ales, de ce niște parlamentari clujeni ai PNL au vrut să-l cadorisească cu o inițiativă înspre direcția derogării administrațiilor publice locale de la plata impozitelor pe clădirile pe care le administrează după mușchii lor politici. Cam cum s-ar traduce asta penal, habar nu am – iar procurorii, fix ca și în cazul Cluj Arena, încă se mai gîndesc dacă au primit suficientă independență, sau nu, încât să-i caute pe vinovați.

Ar mai rămâne să aflăm răspunsul la întrebarea de matematică fiscală: falimentul Cluj Arena + falimentul Polivalenta este benefic dacă se adună sub același patrimoniu? Și dacă da, benefic cui? Pentru a ști de ce se chinuie Alin Tișe să dea, și Emil Boc să primească…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *