In vizor

Sindicatul Europol acuză IPJ Cluj că face delegări la comandă politică. Polițiștii din Așchileu ar fi fost delegați la solicitarea primăriței

Sindicatul Europol susține că în cadrul IPJ Cluj, la Postul de Poliție Așchileu, au avut loc delegări făcute la presiunile primăriței din localitate, nemulțumită de activitatea polițiștilor. Astfel, în mod surprinzător, toți cei trei agenți de poliție au fost delegați în alte localități, lăsând Postul de Poliție Așchileu fără niciun angajat disponibil. Situația „s-a rezolvat” după ce alți doi polițiști au fost delegați la Așchileu, Sindicatul Europol susținând că astfel i s-a făcut pe plac primăriței.

Europol susține că s-au comise mai multe abuzuri în acest caz:

Un incident de o gravitate deosebită a avut loc în cursul lunii ianuarie 2024 în cadrul IPJ Cluj. Toți polițiștii din cadrul Postului de Poliție Așchileu au fost delegați la alte 3 posturi de poliție, pentru simplul fapt că primărița din localitate este nemulțumită că polițiștii nu „răspund la ordinele ei”. Situația halucinantă readuce în discuție dezbaterea referitoare la cât de mult a penetrat factorul politic într-o instituție eminamente apolitică, așa cum ar trebui să fie Poliția Română.

În cazul de față, vorbim despre polițiștii din cadrul Postului de Poliție Așchileu, IPJ Cluj, unde un șef de post și două colege ajutoare de șef de post, au fost delegați fiecare la câte o altă subunitate, în același timp. „Coincidențele” frizează absurdul, în condițiile în care se presupune că alți 3 polițiști cu funcții de conducere, au întocmit în tandem „Note de prezentare”, în cuprinsul cărora a fost creată o aparentă justificare privind nevoia de a fi delegați în cadrul altor unități.

Mai mult decât atât, nu s-au respectat prevederile Legii 360/2002 privind Statutul polițistului și ale art. 4 din Anexa 7 a Ordinului MAI 140/2016 privind activitatea de management resurse umane în unitățile de poliție ale Ministerului Afacerilor Interne „Decizia privind delegarea sau detașarea se aduce la cunoștința polițistului, prezentându-i-se totodată și situațiile în care acesta poate refuza delegarea sau detașarea.” Practic, polițiștilor li s-a transmis verbal, de pe o zi pe alta, fără a li se cere acordul, că s-a luat decizia delegării lor începând cu data de 10.01.2024 la alte posturi de poliție, lăsând inițial fără niciun polițist Postul de Poliție Așchileu.

Următoarele zile, abuzul a continuat prin delegarea altor doi polițiști de la alte două posturi de poliție la Postul de Poliție Așchileu, rămas fără niciun polițist. Și iată cum s-au învârtit pe după cireș cei din conducerea IPJ Cluj, doar pentru a sluji „partidul”. Îngrijorarea noastră este cu atât mai mare cu cât, indiciile rezonabile demonstrează că delegările au fost realizate înainte de a fi înregistrate dispozițiile scrise, astfel că polițiștii, îndeplinind atribuții în afara locului lor de muncă, au fost vulnerabilizați din perspectiva legalității actelor pe care le-au întocmit la nivelul unităților unde au ajuns fără voia lor. În acest sens, indicăm ciorna prin care structura de resurse umane informează polițiștii că în baza „Dispoziției inspectorului șef” vor fi delegați, fără să fie însă individualizate numărul și data emiterii actului administrativ, contrar prevederilor legale.

Mai grav este faptul că la nivelul comunității, se cunoaște despre situație și toată lumea știe că primărița PNL a cerut schimbarea „uniformelor” de la postul de poliție Așchileu. Doar încercați să vă imaginați care mai poate fi autoritatea unui polițist în fața unui cetățean care a încălcat legea, dar care are la piept carnetul de partid, de culoare potrivită cu conducerea administrației locale. Și atunci ne întrebăm retoric, dacă la nivelul unei comune, un primar poate să mute după bunul său plac polițiștii, cam ce poate face un secretar de stat, care sună inspectori șefi ori alți șefi mai mici.

 

Inspectoratul de Poliție Județean Cluj a transmis un comunicat prin care dezminte acuzațiilor formulate de către Sindicatul Europol.

Cu privire la precizările unui sindicat al polițiștilor privind delegarea la un alt post de poliție a trei agenți de poliție în cadrul Secției 7 Poliție Rurală Gherla, compartimentul de Relații Publice al Inspectoratului de Poliție Județean este abilitat să comunice următoarele:

Trei agenți de poliție au fost delegați pe o perioadă de 59 de zile de la Postul de Poliţie Comunal Aşchileu din cadrul Secției 7 Poliție Rurală Gherla, la Posturile de Poliție Comunale Dăbâca (Secția 7 Poliție Rurală Gherla), Jucu (Secția 2 Poliție Rurală Apahida) și Palatca (Secția 2 Poliție Rurală Apahida), în vederea asigurării în condiții optime a serviciului polițienesc.

Începând de luni, 5 februarie 2024, doi dintre agenții de poliție se vor întoarce la Postul de Poliție Comunal Așchileu, iar cel de-al treilea, delegat șef de post la Post Palatca, se va întoarce la Postul Așchileu începând cu data de 14 februarie 2024.

În cauză nu au existat niciun fel de ingerințe politice, delegările dispuse având scopul gestionării situației operative existente la nivelul posturilor precizate.

De asemenea, nu au existat solicitări din partea reprezentanților primăriei în contextul delegărilor.

Comuna Așchileu este condusă de Ana Cighir. Aceasta este primar din 2016, atunci când a fost aleasă din partea PSD. În 2020 a obținut cel de-al doilea mandat, de data aceasta din partea PNL, făcând parte din grupul de primari traseiști care au trecut în grup de la PSD la PNL înainte de alegerile din 2020.

 

 

Exit mobile version