
Noi forme de protest sunt întreprinse de către reprezentanții Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor, la care se adaugă și o serie de revendicări înaintate. Aceste demersuri reprezintă un rezultat al preocupării exclusive pentru deținuți și a neglijării cerințelor și condițiilor de muncă specifice personalului din penitenciare. Acțiunile de protest sunt susținute și de către reprezentanții Sindicatul Liber al Penitenciarului Gherla, conform președintelui SLPG, Ovidiu Bota.
.
Mai exact, măsurile prevăzute în calendarul de proteste se referă la promisiunile făcute de ministrul Justiției, Tudorel Toader, promisiuni care nu s-au concretizat sub nici o formă.
De asemenea, printre revedicări figurează și solicitarea de a renunța la ”împuterniciri” și reluarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de management, eliminarea discriminării salariale, precum și plata intregrală a orelor suplimentare.
Reprezentanții FSANP anunță că pe numele ministrului Justiției, Tudorel Toader, au fost depuse deja o serie de plângeri penale.
Calendarul actiunilor de protest include petitii, refuzul de efectuare a orelor suplimentare, proteste in strada, pichetari, actiuni in justitie si plangeri penale.
Conform Comunicatului publicat de Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor, luna octombrie 2018 va debuta prin refuzul de a intra in serviciu in toate penitenciarele in care nu este asigurat personalul necesar pentru desfasurarea in conditii de siguranta a misiunilor.
Sindicatul Liber al Penitenciarului Gherla se alătură acțiunilor de protest anunțate la nivel national de către FSANP.
Redăm conținutul Comunicatului mai jos:
”Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor anunta calendarul actiunilor de protest impotriva indolentei si incompetentei ministrului Justitiei, Tudorel Toader, si a lipsei de implicare a Guvernului Romaniei in solutionarea problemelor personalului din penitenciare.
Pe lista de revendicari sunt incluse:
1. conditii de lucru mai bune – ministrul Justitiei a promis acum 1 an standarde privind conditiile de lucru in penitenciare si un plan multianual de investitii, dar nu s-a tinut de cuvant. In schimb, bugetul pentru investitii a fost redus la jumatate.
2. plata orelor suplimentare restante – in continuare sunt peste 1 milion de ore suplimentare restante neplatite. Ministrul Justitiei s-a angajat acum 6 luni la Penitenciarul Vaslui ca acestea vor fi platite si nu s-a tinut de cuvant.
3. stoparea imputernicirilor ilegale – cerem reluarea concursurilor pentru ocuparea functiilor de management superior si incetarea practicii de vasalizare prin imputerniciri, unele deja ilegale prin depasirea limitei de 1 an permisa de lege. Chiar directorul general Marian Dobrica se afla de mai bine de 2 luni in aceasta situatie.
4. eliminarea discriminarilor salariale – cerem aplicarea legii cadru a salarizarii si pentru personalul din sectorul de aparare ordine publica si siguranta nationala incepand cu octombrie 2018.
5. aprobarea Statutului politistului de penitenciare – cerem ministerului Justitiei sa includa si observatiile sindicatelor in proiectele transmise prin fortarea procedurii de avizare la Parlament.
6. incetarea abuzului asupra pensionarilor – cerem eliminarea din legislatie a scamatoriei legislative prin care, incepand cu 15 septembrie 2017, au fost reduse cu peste 30%, prin ordonanta de urgenta, pensiile angajatilor din penitenciare, politistilor si militarilor.
7. plata integrala a orelor suplimentare curente – cerem ministrului Justitiei sa aplice corect prevederea legala obtinuta in Parlament de catre sindicate referitor la plata orelor suplimentare, din ordinul acestuia (OMJ 2721/2018) fiind practic eliminate arbitrar de la plata peste 50% dintre orele suplimentare nerecuperate in termen de 60 de zile.
In legatura cu o parte dintre revendicari, cele care imbraca aspecte infractionale, Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor a depus deja plangeri penale impotriva ministrului Justitiei, acesta urmand a fi audiat de catre procurori in calitate de fapuitor in dosarul 330/P/2018 in care deja a fost declansata urmarirea penala in rem.
Calendarul actiunilor de protest include petitii, refuz de efecture a orelor suplimentare, proteste in strada, pichetari, actiuni in justitie si plangeri penale. Astfel:
• 30 iulie 2018
Comunicat de presa referitor la declansarea actiunilor de protest.
• 01 august – 10 august 2018
Notificarea conducerilor penitenciarelor referitor la refuzul de efectuare a orelor suplimentare, situatie de natura a duce la blocarea activitatii penitenciarelor.
• 01 august – 10 august 2018
Solicitari scrise din partea membrilor de sindicat de plata a orelor suplimentare restante, ca punct de plecare formal in procedura de recuperare pe cale judiciara a acestora.
• 01 august – 10 august 2018
Plangeri prealabile din partea tuturor sindicatelor membre in numele membrilor de sindicat pentru modificarea ordinelor si dispozitiilor ilegale in materia platii orelor suplimentare si a imputernicirilor.
• 06 august 2018
Liderii sindicatelor afiliate vor cere audiente directorului general al Administratiei Nationale a Penitenciare si ministrului Justitiei, Tudorel Toader, intr-o ultima incercare de rezolvare pe calea dialogului a revendicarilor.
• 10 august 2018
Angajatii din penitenciare organizeaza greva japoneza.
• 19 august 2018
Angajatii din penitenciare organizeaza greva prin exces de zel la accesul in penitenciare si la alte activitati care, desi nu afecteaza drepturile detinutilor, pot duce la blocarea penitenciarelor.
• 27 august – 27 septembrie 2018
Pichetarea penitenciarelor de catre 50 – 100 de angajati in uniforma. Calendarul exact urmeaza a fi anuntat in timp util.
• 01 – 10 septembrie 2018
Depunerea unor actiuni in instanta si plangeri penale din partea tuturor sindicatelor membre.
• 03 octombrie 2018
Miting in uniforma la Ministerul Justitiei si Administratia Nationala a Penitenciarelor cu mars de protest intre cele doua institutii.
• incepand cu octombrie 2018
Refuzul de a intra in serviciu in toate penitenciarele in care nu este asigurat personalul necesar pentru desfasurarea in conditii de siguranta a misiunilor.
Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor precizeaza de asemenea ca solicita, pe langa rezolvarea revendicarilor, si demiterea ministrului Justitiei pentru incompetenta si actiuni ilegale”.