Focus

Sindicaliștii din Penitenciare amenință cu blocarea activității și solicită demisia lui Tudorel Toader

Noi forme de protest sunt întreprinse de către reprezentanții Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor, la care se adaugă și o serie de revendicări înaintate. Aceste demersuri reprezintă un rezultat al preocupării exclusive pentru deținuți și a neglijării cerințelor și condițiilor de muncă specifice personalului din penitenciare. Acțiunile de protest sunt susținute și de către reprezentanții Sindicatul Liber al Penitenciarului Gherla, conform președintelui SLPG, Ovidiu Bota.
Mai exact, măsurile prevăzute în calendarul de proteste se referă la promisiunile făcute de ministrul Justiției, Tudorel Toader, promisiuni care nu s-au concretizat sub nici o formă.
 
De asemenea, printre revedicări figurează și solicitarea de a renunța la ”împuterniciri” și reluarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de management, eliminarea discriminării salariale, precum și plata intregrală a orelor suplimentare.
 
Reprezentanții FSANP anunță că pe numele ministrului Justiției, Tudorel Toader, au fost depuse deja o serie de plângeri penale.
 
Calendarul actiunilor de protest include petitii, refuzul de efectuare a orelor suplimentare, proteste in strada, pichetari, actiuni in justitie si plangeri penale. 
 
Conform Comunicatului publicat de Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor, luna octombrie 2018 va debuta prin refuzul de a intra in serviciu in toate penitenciarele in care nu este asigurat personalul necesar pentru desfasurarea in conditii de siguranta a misiunilor.
 
Sindicatul Liber al Penitenciarului Gherla se alătură acțiunilor de protest anunțate la nivel national de către FSANP.
 
Redăm conținutul Comunicatului mai jos:
 
 
”Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor  anunta calendarul actiunilor de protest impotriva indolentei si incompetentei ministrului Justitiei, Tudorel Toader, si a lipsei de implicare a Guvernului Romaniei in solutionarea problemelor personalului din penitenciare.
 
Pe lista de revendicari sunt incluse:
 
1. conditii de lucru mai bune – ministrul Justitiei a promis acum 1 an standarde privind conditiile de lucru in penitenciare si un plan multianual de  investitii, dar nu s-a tinut de cuvant. In schimb, bugetul pentru investitii a fost redus la jumatate.
 
2. plata orelor suplimentare restante – in continuare sunt peste 1 milion de ore suplimentare restante neplatite. Ministrul Justitiei s-a angajat acum 6 luni la Penitenciarul Vaslui ca acestea vor fi platite si nu s-a tinut de cuvant.
 
3. stoparea imputernicirilor ilegale – cerem reluarea concursurilor pentru ocuparea functiilor de management superior si incetarea practicii de vasalizare prin imputerniciri, unele deja ilegale prin depasirea limitei de 1 an permisa de lege. Chiar directorul general Marian Dobrica se afla de mai bine de 2 luni in aceasta situatie.
 
4. eliminarea discriminarilor salariale – cerem aplicarea legii cadru a salarizarii si pentru personalul din sectorul de aparare ordine publica si siguranta nationala incepand cu octombrie 2018.
 
5. aprobarea Statutului politistului de penitenciare – cerem ministerului Justitiei sa includa si observatiile sindicatelor in proiectele transmise prin fortarea procedurii de avizare la Parlament.
 
6. incetarea abuzului asupra pensionarilor – cerem eliminarea din legislatie a scamatoriei legislative prin care, incepand cu 15 septembrie 2017, au fost reduse cu peste 30%, prin ordonanta de urgenta, pensiile angajatilor din penitenciare, politistilor si militarilor.
 
7. plata integrala a orelor suplimentare curente – cerem ministrului Justitiei sa aplice corect prevederea legala obtinuta in Parlament de catre sindicate referitor la plata orelor suplimentare, din ordinul acestuia (OMJ 2721/2018) fiind practic eliminate arbitrar de la plata peste 50% dintre orele suplimentare nerecuperate in termen de 60 de zile.
 
In legatura cu o parte dintre revendicari, cele care imbraca aspecte infractionale, Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor a depus deja plangeri penale impotriva ministrului Justitiei, acesta urmand a fi audiat de catre procurori in calitate de fapuitor in dosarul 330/P/2018 in care deja a fost declansata urmarirea penala in rem.
 
Calendarul actiunilor de protest include petitii, refuz de efecture a orelor suplimentare, proteste in strada, pichetari, actiuni in justitie si plangeri penale. Astfel:
 
30 iulie 2018
Comunicat de presa referitor la declansarea actiunilor de protest.
 
01 august – 10 august 2018
Notificarea conducerilor penitenciarelor referitor la refuzul de efectuare a orelor suplimentare, situatie de natura a duce la blocarea activitatii penitenciarelor.
 
01 august – 10 august 2018
Solicitari scrise din partea membrilor de sindicat de plata a orelor suplimentare restante, ca punct de plecare formal in procedura de recuperare pe cale judiciara a acestora.
 
01 august – 10 august 2018
Plangeri prealabile din partea tuturor sindicatelor membre in numele membrilor de sindicat pentru modificarea ordinelor si dispozitiilor ilegale in materia platii orelor suplimentare si a imputernicirilor.
 
06 august 2018
Liderii sindicatelor afiliate vor cere audiente directorului general al Administratiei Nationale a Penitenciare si ministrului Justitiei, Tudorel Toader, intr-o ultima incercare de rezolvare pe calea dialogului a revendicarilor.
 
10 august 2018
Angajatii din penitenciare organizeaza greva japoneza.
 
19 august 2018
Angajatii din penitenciare organizeaza greva prin exces de zel la accesul in penitenciare si la alte activitati care, desi nu afecteaza drepturile detinutilor, pot duce la blocarea penitenciarelor.
 
27 august – 27 septembrie 2018
Pichetarea penitenciarelor de catre 50 – 100 de angajati in uniforma. Calendarul exact urmeaza a fi anuntat in timp util.
 
01 – 10 septembrie 2018
Depunerea unor actiuni in instanta si plangeri penale din partea tuturor sindicatelor membre.
 
03 octombrie 2018
Miting in uniforma la Ministerul Justitiei si Administratia Nationala a Penitenciarelor cu mars de protest intre cele doua institutii.
 
incepand cu octombrie 2018
Refuzul de a intra in serviciu in toate penitenciarele in care nu este asigurat personalul necesar pentru desfasurarea in conditii de siguranta a misiunilor.
 
Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor precizeaza de asemenea ca solicita, pe langa rezolvarea revendicarilor, si demiterea ministrului Justitiei pentru incompetenta si actiuni ilegale”.
 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *