In vizor

Simbolul culturii studentesti clujene, transformat in Casa de Cultura a Politicii

Casa de Cultura a Studentilor, un vechi simbol cultural al urbei, s-a transformat in cei 60 de ani de existenta. De la organizarea de Cluburi Culturale, Cinemateca si mini-festivaluri de jazz, adevarate forme de rezistenta impotriva fostului regim comunist, in “palatul” culturii se organizeaza, astazi, concertele ansamblurilor folclorice, cateva spectacole de Miss Universitas sau  evenimente aniversare inchinate lui Dumitru Farcas. Mai mult decat atat, aceasta a devenit, in ultimii ani, un ring al propagandei politice.

Ca o reminiscenta a vremii – in trecut a purtat numele lui Gheorghe Gheorghiu Dej, fiind construita pe vremea fostului presedinte comunist –  Casa de Cultura a Studentilor din Cluj-Napoca s-a transformat, incet, intr-un spatiu de propaganda politica. Evenimentele culturale sunt inlocuite cu congrese de partid, spectacolele cu discursuri politice, artistii de pe scena cu candidati ai organizatiilor de partid.

In 2013, Casa de Cultura a Studentilor Cluj-Napoca a organizat doar 24 de evenimente culturale si, cel mai probabil, tot atatea adunari de partid. Lipsa finantarii si a sustinerii reale pentru cultura si-a spus cuvantul. Directorul institutiei, Adam Laszlo spune ca Ministerul Educatiei si Tineretului, sub egida caruia functioneaza aceasta, nu a alocat niciun ban pentru cultura.

In schimb, membrii PDL si PSD nu au contenit sa urce pe simbolica scena a CCS. Politicienii Clujului prefera sa isi organizeze aici alegerile de partid, dezbaterile publice sau intrunirile, tocmai pentru a da o insemnatate solemna evenimentelor.

Iar cultura este sustinuta, pana la urma, tot de partide. In lipsa finantarii, managementul institutiei a redirectionat banii de la partide catre organizarea de evenimente culturale.

„Dintre evenimentele care s-au bucurat de o larga audienta in randul publicului clujean amintim: Ziua Tineretului-contributiei proprie 5.602,7 lei, Miss Universitas-contributiei proprie 4.000 lei, finantare de la Consiliul Local Cluj-Napoca 19.940,60 lei, Flori de Mai-Spectacol aniversar Dumitru Farcas-contributie proprie 13.120,31 lei, Festivalul National Jazz Napocensis-contributiei proprie 1.790,96 lei, Festivalul National Concurs Dumitru Farcas <> – contributiei proprie 8.005,57 lei, Concert Traditional de Colinde- contributiei proprie 7.881,96 lei”, este repertoriul evenimentelor culturale desfasurate pe scena CCS in 2013.

La unison, in sala Casei de Cultura s-au adunat politicienii Clujului, organizand frecvente evenimente de partid, in special cei din PDL si PSD. Astfel, alegerile pentru functiile din PDL Cluj-Napoca, din decembrie 2013, cand Radu Moisin a fost ales presedintele organizatiei, s-au desfasurat la Casa de Cultura a Studentilor. Si alegerile pentru functia de presedinte PDL Cluj, cand singurul candidat a fost Daniel Buda, s-au desfasurat aici. Atunci, 700 de delegati din intreg judetul au venit in Cluj-Napoca pentru alegeri. Evenimentul s-a desfasurat in 15 decembrie 2013.

Sedinta Consiliului de Coordonare al PDL Cluj-Napoca s-a desfasurat, in 4 decembrie, tot la Casa de Cultura a Studentilor. USL a organizat, in 14 mai 2013, un concert caritabil in vederea strangerii de fonduri  pentru Spitalul de Copii din Cluj. Tinerii social-democrati i-au adus pe scena salii mari pe cei de la HI-Q si Incognito. “Ambasadorul” evenimentului a fost insusi Remus Lapusan, presedintele PSD Cluj.

Si alegerile TDL Cluj s-au desfasurat aici, in Sala Europa. Tanarul Ovidiu Cimpean si-a vazut cu ochii visul implinit, acela de a conduce organizatia de tineret a partidului, de la prezidiul CCS.

Catalin Predoiu si Gheorghe Falca au vizitat, si ei, Casa de Cultura a Studentilor din Cluj, in cursa pentru desemnarea candidatului PDL la alegerile prezidentiale din 2014. Predoiu si Falca si-au prezentat la sfarsitul anului trecut “Proiectele de tara”, in fata unei puzderii de alesi locali si judeteni, parlamentari si europarlamentari si membri ai PDL.

Ultimul eveniment politic gazduit de CCS a fost dezbaterea Fundatiei “Miscarea Populara”, de la sfarsitul saptamanii trecute, atunci cand insusi presedintele tarii, Traian Basescu, alaturi de Elena Udrea si Emil Boc au vorbit, in aplauzele simpatizantilor noului partid, PMP.

Cu ajutorul unor astfel de evenimente, Casa de Cultura a reusit sa aiba, in 2013, venituri proprii de 452.601 de lei.

“Pentru completarea bugetului alocat de venituri proprii  pentru realizarea activitatilor culturale  in cursul anului 2013 am obtinut fonduri de la Administratia Fodului Cultural National si Primaria si Consilul Local Cluj-Napoca. In ceea ce priveste partidele politice, mentionam ca acestea beneficiaza de chirii conform unei decizii a conducerii, din 2012”, spune directorul Adam Laszlo Lukacs.

Astfel, pentru inchirierea salii de spectacole, se plateste 1.100 de lei pe ora, iar pentru celelalte spatii se percep tarife care variaza intre 100 si 500 de lei pe ora, la care se adauga TVA. Chiar si holul CCS costa 200 de lei pentru o singura ora de inchiriere.

„Mentionam ca institutia noastra ofera sali gratuit pentru desfasurarea evenimentelor organizate de ONG-urile studentesti, evenimente ce au intrarea libera”, mai spune directorul Adam Laszlo.

Acesta adauga faptul ca, anul trecut, CCS a fost partener in cadrul mai multor evenimente, printre care Luna Studentului Clujean, TiMAF, Festivalul International de Stand Up Comedy.

Casa de Cultura a Studentilor a fost construita in 1960 si a fost considerata un templu cultural in trecut. Activitatea culturala a inceput timid, cu cateva concursuri de fotografie organizate de studenti, Cercuri si Cluburi de balet, film, filatelie, speologie, cub de jazz sau croitorie. Tot aici se organiza Cinemateca, in fiecare saptamana, fiind singura ocazie a studentilor clujeni de a viziona cele mai apreciate filme de lungmetraj ale vremii.

Timp de 12 ani, la Casa de Cultura s-au organizat mini festivaluri de jazz, sub egida profesorului Iosif Viehmann, in fapt o forma de rezistenta impotriva dictaturii comuniste.

Totusi, latura politica a avut si in trecut un cuvant greu de spus in programa Casei de Cultura a Studentilor, iar pe scena salii principale se organizau sesiuni de “invataminte politice”, de catre Partidul Comunist.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version