Sanatate

Si deznadejdea se trateaza

Boala depresiva tinde sa devina pandemica. Expertii sunt de parere ca pana la 30 % din populatia tarilor dezvoltate sufera de o forma a acestei afectiuni suficient de serioasa pentru a avea nevoie de ajutor. In fiecare an se folosesc miliarde de tranchilizante si antidepresive intr-un efort disperat de a face fata. Insa situatia se inrautateste mereu.

Depresia comuna si patologica

Depresia constituie unul din simtamintele sau emotiile cele mai comune, mai obisnuite, pe care noi, oamenii, le traim. Este o emotie normala, insa la fel de bine poate constitui un simptom al unei mari varietati de tulburari organice si patologice.

Starile de depresie se caracterizeaza prin simtaminte de tristete si deznadejde, insotite adesea de reducerea activitatii fizice. Iata, pe scurt, cateva dintre cele mai frecvente tipuri:

Tristetea comuna urmeaza deseori dupa perioade de trairi emotionale intense, oboseala sau alte asemenea stari stresante. Este de scurta durata, rareori necesitand tratament.
Depresiile reactive sunt consecinta crizelor majore ale vietii – cum ar fi pierderea cuiva drag sau a serviciului, divortul, mutarea sau imbolnavirea grava. Efectul acestui tip de depresie este adesea protector, permitand vindecarii sa se produca. Tratamentul consta din masuri terapeutice mai agresive.

 

Depresiile biologice, pe de alta parte, sunt deseori mostenite. Ele vin si pleaca, fara sa aiba, de obicei, o cauza aparenta. Aceste depresii raspund de cele mai multe ori la tratament, desi uneori pot persista timp de cateva luni, in ciuda tratamentului.
Depresiile psihotice sunt cele in care persoana suferinda pierde contactul cu realitatea; ele necesita ingrijiri profesionale.

Cum poate fi ajutata o persoana depresiva? Prin:

Dieta – Adoptarea unei diete simple, formate din alimente naturale, consummate la intervale regulate de timp, reduce mult stresul fizic. Limitarea aportului alimentar timp de una sau doua zile numai la fructe proaspete poate face minuni in materie de limpezire a mintii si de inlaturare a oboselii.

 

Odihna – In timpurile noastre, in care viata se desfasoara intr-un ritm trepidant, in care presiuni de tot felul ne apasa, este foarte important sa ne luam timp din cand in cand, pentru a ne relaxa intr-un mediu linistit si calm. Cat priveste somnul, majoritatea oamenilor se simt mai bine dupa 7-8 ore de somn pe noapte.

 

Exercitiul fizic – Una dintre cele mai incitante descoperiri ale ultimilor ani a fost beneficiul enorm pe care exercitiul fizic il aduce sanatatii celui ce-l practica. Exercitiul fizic regulat, activ, creste buna dispozitie, ridica moralul, afecteaza in mod favorabil somnul, despovareaza pe cei apasati de stres, promoveaza sanatatea si ajuta la prevenirea imbolnavirii. Pentru multi depresivi, o plimbare zilnica, in pas vioi,de o ora, ar face mult mai mult decat orice tratament medicamentos.

 

Organizare – Toti oamenii, fie ca sufera de depresie sau nu, au nevoie de ordine in viata lor. Ordinea si programarea cresc eficienta si stabilitatea.

 

Productivitatea – Orice fiinta omeneasca are nevoie fundamnetala de a face ceva util, fie ca e vorba de conducerea unei firme, de spalarea unei masini sau de pregatirea unei mese. Lucrul de care duc lipsa in mod deosebit persoanele deprimate este simtamantul implinirii, al realizarii si satisfactiei, obtinut in urma realizarii a ceva folositor in fiecare zi.

 

Tinte – Incurajati persoana deprimata sa faca o lista cu activitati pozitive si interesante si apoi sa-si concentreze eforturile asupra uneia singure pana ce o realizeaza, dupa care sa o taie de pe lista si sa inceapa alta.

 

Decizii – Chiar si persoanele cu forme severe de depresie sunt capabile sa ia decizii simple, cotidiene, cum ar fi, de pilda, daca sa se scoale din pat dimineata sau nu; daca sa priveasca toata ziua la TV sau sa caute activitati constructive; daca sa se imbrace si sa se dichiseasca sau sa ramana in pajama. Alegeri ca acestea, facute zi de zi, conteaza foarte mult, pentru ca ele modeleaza viitorul. Pana si cei cu probleme mintale deosebite pot face ceva pentru a-si imbunatati capacitatea de a face fata cu bine situatiilor vietii.

 

Ancore spirituale – Pentru a merita sa fie traita, viata trebuie sa aiba sens si valoare. Altminteri, se poate instala o “goliciune” cronica, un simtamant de disperare. Prin urmare, trebuie sa cautam si sa gasim ratiuni pentru a trai si norme dupa care sa ne ghidam viata. Aceasta cautare este de natura sa ne conduca spre constienta, spre o perceptie crescanda a realitatii lui Dumnezeu, a grijii si interesului Sau pentru noi. Cresterea spirituala ce va rezulta de aici poate oferi raspunsuri anxietatii, temerilor, resentimentelor si vinovatiei noastre. Ne poate reda energia si pofta de a trai.

 

Locul medicamentelor antidepresive

Atunci cand se recurge la aceste medicamente, folosirea lor trebuie sa fie justificata prin motive specifice si limitata pentru intervale de timp. Folosirea cronica a acestor medicamente poate crea dependenta si/sau poate accentua depresia.

Depresia a incetat sa mai fie o suferinta fara solutie, descurajanta. Prin imbunatatirea sanatatii fizice, cultivarea unor atitudini mentale pozitive, deprinderea de a lua decizii bune, perseverarea in activitati cu adevarat valoroase si prin fixarea de tinte si valori spirituale, cei mai multi dintre noi putem rezolva simtamintele negative ale depresiei si vom putea reveni treptat la o viata activa si plina de sens.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *