Justitie

Și dacă iese azi primar la BELIȘ, pesedistul Viorel Matiș va fi suspendat și se reiau alegerile. Pentru că a fost condamnat definitiv, luni, la un an și patru luni de închisoare cu suspendare pentru dare de mită!

Infractorul corupt, edilul Viorel Matiș, condamnat pentru dare de mită și trimis în judecată pentru delapidare, fiind cercetat și în alte dosare pentru abuz în serviciu și alte infracțiuni, figurează azi e buletinele de vot din secțiile de pe raza comunei Beliș, dorind să fie ales pentru încă un mandat. Legea actual prevede ca în cazul în care acesta este ales primar, ori consilier județean, secretarul unității administrativ-teritoriale (primăriei) are obligația să trimită raportul care conține sentința de condamnare penală definitivă dată pe numele acestuia, iar prefectul Mircea Abrudean va emite ordinul de încetare a mandatului obținut de Viorel Matiș.   

„Condamnă pe inculpatul Matiș Viorel, la pedeapsa de:-1 (un) an şi 4 ( patru ) luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită, prev. de art. 290 al. 1 C.pen. rap. la art. 308 al. 1 C.pen. cu art. 35 al.1 C.pen. În temeiul art. 91 C.pen. dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei şi stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani, conform dispoziţiilor art. 92 C.pen.

În temeiul art. 93 alin. 1 C.pen. obligă inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Cluj, la datele fixate de acesta;

b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;

d) să comunice schimbarea locului de muncă;

e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.În temeiul art. 93 alin. 2 C.pen. impune inculpatului următoarea obligaţie: -să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate. În temeiul art. 93 alin. 3 C.pen., pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Huedin sau la Primăria com. Mănăstireni pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare, cu respectarea dispoziţiilor Legii 253/2013 privind executarea pedepselor, a măsurilor educative şi a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare”, se arată la dosar. 

Pe data de 9 aprilie, an curent, când s-a pronunţat condamnarea edilului, pe rolul Judecătoriei Huedin s-a înregistrat încă un dosar penal în care Matiş Viorel a fost trimis în judecată pentru delapidare, alături de foşii colegi de la Ocolul Silvic Beliş. 

NOTA BENE!

Candidatura infractorului Viorel Matiș a fost posibilă pentru că judecătorii de la Curtea de Apel Cluj, care au confirmat condamnarea acestuia, nu au introdus în sentință dreptul de a candida sau a fi ales în funcții publice. Cu toate acestea, prefectul Mircea Abrudean asigură că ia măsuri în toate situațiile, indiferent de partidul din care condamnații penal fac parte, emițând ordine de încetare a mandatelor acestora. 

Astfel, Viorel Matiș poate candida și câștiga alegerile, însă legea îi interzice să își exercite funcția și va fi eliminat. 

Citește și: EXCLUSIV Primarul din Beliş, Viorel Matiş, condamnat definitiv pentru MITĂ, cu suspendare, în săptămâna dinaintea alegerilor electorale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *