General

Și-am încălecat pe-o șa și Ciurila OSĂ dea Aquapark, Centru Olimpic Sportiv sau Parc Industrial

Planul Urbanistic General al comunei Ciurila produce foarte multe dezbateri și controverse în spațiul public. Investitorii stau cu ochii pe ce se va aproba și analizează ce vor putea edifica, iar locuitorii, argumentat, trag semnale de alarmă că se vor construi blocuri și se va distruge Făgetul.

Cu privire la acest subiect, Alin Tișe, președintele CJ Cluj, a vorbit marți, din fața unui microfon prietenos de la unul dintre posturile locale de chitanțier prin care PDL al PNL își face publicitate pe banii clujenilor (tocmai ce a mai pompat Emil Boc jumătate de milion de lei printr-o licitație trucată în acest post local de chitanțier) și susține că a lămurit ”mai multe aspecte”.

”Eu mă bucur că există multe dezbateri în comuna Ciurila, mai ales în zona Sălicea. Este una din localitățile în care presiunea imobiliară a crescut foarte mult. Prin acest PUG ne dorim să lămurim aceste aspecte: ce se poate construi acolo, ce nu se poate. Să existe o disciplină în construcții. Oamenii participă la dezbateri, la fel și specialiștii Consiliului Județean și ai primăriei Ciurila.

După ce se termină povestea cu PUG-ul, comuna deține o resursă importantă de pășune și nu numai, până la 200-300 de hectare. Acolo există mai multe variante de lucru, sper să se concretizeze măcar una. Există varianta unui parc industrial, dar și a unui aquapark mare, care să aducă mulți bani în comună. Mai este și varianta unui centru olimpic sportiv cu stadioane, hotel, mini sală de sport, etc.

Sper să putem concretiza măcar una din aceste trei variante. Dacă s-ar realiza un aquapark important, ar rezolva și problema din municipiul Cluj-Napoca, unde nu există ceva la acel nivel. De asemenea, la centrul sportiv regional ar putea fi atrași sportivii din toată Transilvania. Cel mai important ar fi ca investiția să aducă locuri de muncă”.

Potrivit șefului CJ Cluj, investiția poate fi privată, dar și în parteneriat public-privat.

”Comuna trebuie să câștige din folosința acestui teren. Fie prin taxe și impozite, fie prin numărul de angajați. Asta este important. Rămâne să vedem în ce direcție vom putea merge, în funcție și de ofertele de pe piață. Referitor la construcțiile din Ciurila, PUG-ul interzice blocurile. Vor rămâne doar case, cu respectarea specificului local. Sunt niște reguli pe care primăria și le-a dorit să le impună, iar noi îi susținem”, susține Tișe.

Nu de aceeași părere este și activista civică Alina Chiriac, care și-a expus punctul de vedere de nenumărate ori. În opinia ei, toate aceste discuții sunt de fapt despre nodul rutier A3, nu despre parc industrial, aquapark (o să facă Popa, primar la fel de etern ca Boc, din vechiul PDl, ”piscină cu valuri” înaintea lui Boc?), sau centru olimpic sportiv. Toate acestea și multe alte monstruozități imobiliare au să se lipească de acest nod rutier:

Dl. Tișe a zis în ședința CTATU din 23.03.2023 că ”nu vor descărca autostrada peste casele oamenilor, că doar nu-s nebuni”, dar filmarea și ședința respectivă nu sunt publice, deci cine o să își aducă aminte de asta când obiectivul național nod rutier A3 la Ciurila va avea prioritate în fața vieții oamenilor, a protejării naturii și Făgetului?
Cine își va mai aminti de astea când vom traversa în ceața de fum de eșapament ceea ce va fi fost o comunitate verde și Făgetul fermecat?
Ce voiam să vă spun, #PUGCiurila este despre #nodulrutierA3 și despre viața noastră în următorii ani, mai mult decât despre #Făget. #SOSFaget
Poate că ați obosit, poate că vreți să se aprobe mai repede și să scăpați, să începeți să construiți, dezvoltați etc. E de înțeles.
Voiam numai să vă spun că primăria ne-a mințit, ne minte și ne-a vândut liniștea și verdele. #SOSCiurila #SOSNatura
Să vă uitați la pozele astea.
Limbricul acela roșu, versiunea v1, e cea mai ieftină modalitate de a lega nodul de drumul existent DJ107R.
Ceea ce studiază și concluzionează un document plătit din banii noștri și din voința primarului care a decis că părerea comunității nu contează.
Pozele sunt din studiul de prefezabilitate.
vă pun linkul în comentariu, pentru că primăria nu a binevoit să ne informeze atunci când a vorbit cu CNAIR.
Tot documentul a fost făcut cu referințe la v1 care unește autostrada A3 cu DJ107R direct, da, cel care trece printre casele noastre.
Care v1 este cel mai scurt, cel mai ieftin. Ghiciți voi ce va prima în decizia ”economică” și politică.
Și să observați că pe cei de la CNAIR (beneficiarul nodului) îi doare de traficul pe autostradă, nu de galbenul acela care merge spre roșu în 2035 pe drumul dintre casele noastre.
Mă repet? Da. Ne-au mințit și puțin le pasă…
Au pus un nod rutier in PUG și un parc industrial cât un sat, da, cât Prunișul… și nu, nu o să se aglomereze nimic.
Sigur o să fie curent pentru toți și mai ales apă…, da, desigur și canalizare. A desenat dl arhitect cu portocaliu. Și un drum fictiv cu turcoaz.
Ați obosit, asta abia așteaptă. La anul ne iau de… noi… #sesizareCiurila #nodrutierA3 descărcat peste casele noastre. Somn ușor!”