PORTRET

Shiver, DJ-ul pe care iubirea pentru muzică l-a dus la festivaluri în întreaga lume

Alexandru Raul Gherman (29 de ani) din Cluj-Napoca sau după cum îl cunoaște lumea, DJ Shiver activează în domeniul muzical clujean încă din anul 2008. În tot acest timp a participat la sute de petreceri și sute de festivaluri atât în țară cât și în străinătate.

Alexandru este din Târgu Mureș și a venit în Cluj în urmă cu aproape 10 ani pentru facultate și primul lucru pe care l-a făcut a fost să caute o locație unde să pună muzică. Deși nu a fost chiar cea mai fericită alegere, acolo a început ascensiunea lui în cariera de DJ.

„Am venit ca student în Cluj, mi-am căutat un loc unde să pun muzică și totul a început în club Oscar. Și, se știe în comunitatea raverilor din Cluj, că nu era cel mai recomandat club în care să mergi. Și acolo am avut primul meu eveniment. Patronul era un taximetrist. Apoi în anul 2011 am fost chemat să fac warm-up pentru Pop Killers în club Boiler și tot ce se întâmplă acum a început acolo, în seara respectivă”, a explicat Shiver. 

DJ Shiver, un tânăr care iubește muzica, a ajuns să fie din ce în ce mai căutat de organizatorii de festivaluri de peste hotare. 

„Am reprezentat Clujul. Dacă aș putea aș vrea să reprezint România, dar nu am ajuns la un nivel atât de mare. În schimb când mă duc, de obicei zic 2-3 cuvinte în română. Acum merg în Ungaria, la sfârșitul lunii septembrie voi avea un tur în Anglia, am fost anul trecut în Italia. Italienii se așteptau la ceva bun din România și au fost încântați”, povestește Alexandru. 

Alexandru consideră că se află undeva la mijloc între mainstream și muzică underground, iar segmentul lui de public este unul mult mai mic. De asemenea, are o a doua identitate DJ Ethylen prin intermediul căreia pune doar muzică pe care o „construiește” de la început până la sfârșit. 

„Aș putea să intru în categoria mainstream cu ușurință, dar în același timp nu pot fiindcă nu sunt chemat la evenimente mainstream. Din moment ce nu sunt chemat la petreceri de promovare a canalelor radio este clar că nu sunt atât de mainstream. Eu mă consider undeva la mijloc, între mainstream și underground, unde este un public mai restrâns. Dar eu oricum mai am un nume de DJ cu care sunt sută la sută electronic unde produc piesele mele de la zero. Orice ar fi, ca și persoană sunt în toate genurile. Ca și artist unul pune techno, celălalt pune mainstream. Pur și simplu iubesc să pun muzică și asta este singura explicație”, spune DJ Shiver. 

Alexandru încearcă să promoveze foarte mult stilul american, pe care mulți DJ din România se feresc să îl abordeze, datorită faptului că este puțin mai agresiv. Motiv pentru care de multe ori se lovește de reticența publicului. Deși este apreciat, Alexandru se lovește de lipsa de cunoștințe muzicale a românilor și consideră că publicul este mult mai accesibil în străinătate. 

„Din ce am observat, în România există un public foarte dificil. DJ-ii care învață să mixeze în România au un public foarte dificil. Și atunci trebuie să oferi din ce în ce mai mult și ajungi într-un punct în care nu mai ai ce să oferi și începi să faci prostii. Dar când te duci în afară, reacția este mult mai bună. Nu mă așteptam să fiu atât de bine primit. Mă așteptam să duc greul pe care îl duc aici și acolo e mult mai simplu. În Occident, comunismul nu a prea afectat, așa că ei prin anii ‘70 deja aveau concerte, evenimente, festivaluri. Te duci pregătit ca și cum ai fi făcut școala de șoferi pe Dacie și te urci în Mercedes. E foarte ușor. Dar dacă oferi maximul pe care îl oferi în România, automat vei fi văzut mult mai bine. Acest lucru l-am observat și în Chișinău și în Italia, până acum și sper să pățesc la fel și pe viitor”, a povestit Alexandru Gherman. 

Reușitele lui Alexandru Gherman se numără una după alta, însă nu și-a pierdut din modestie. Recent s-a decis să participe la emisiunea „Românii au talent” pentru a ajuta publicul să înțeleagă câtă muncă este în spatele unui set pe care DJ-ul îl pune, spre încântarea tuturor la un festival sau la o petrecere. 

„Am vorbit la TEDx Eroilor și am demonstrat că nu e atât de simplu să fii DJ. Că nu pui doar un stick și dai play. M-am gândit să merg la Românii au Talent și vreau să demonstrez asta în continuare. Avem multe de făcut într-o secundă în timp ce păstrăm conexiunea cu publicul. Nu mă duc pentru talent, mă duc să apăr toți DJ-ii”, a explicat tânărul. 

Alexandru Raul Gherman ar vrea ca oamenii să înțeleagă că DJ-ii sunt de fapt o tranziție către ceva mai bun, către concerte, către cultură. Însă simte că oamenii, acuzându-i pe DJ că doar pun muzică de pe un stick, nu le permit să fie aceea tranziție care, de altfel, este una necesară. 

Foto: arhivă personală

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *