In vizor

SHAREPRESS – revista oficiala a Capitalei Europene a Tineretului , o alta nerealizare a Federatiei SHARE

In 2013, dupa ce Federatia SHARE a castigat titlul de Capitala Culturala Europeana 2015 pentru orasul Cluj-Napoca, promisiunile din partea federatiei erau multiple. Una dintre aceste promisiuni, care apare in cererea de finantare depusa la Primaria Cluj-Napoca, se referea la tiparirea unei reviste, SHAREPRESS, publicatia oficiala a proiectului Capitalei. Numai ca revista a fost tiparita doar in numarul zero, si nu se stie din ce motiv, celelalte 22 de numere nu au mai vazut lumina tiparului.

Federatia SHARE s-a obligat, prin proiectul de pregatire a Capitalei Europene, sa tipareasca o revista, denumita SHAREPRESS. Publicatia trebuia sa fie “cel mai important material de comunicare despre Capitala Europeana a Tineretului”. In descrierea proiectului, se arata ca aceasta revista trebuia sa fie “revista oficiala a capitalei, care prezinta <> capitalei prin articole, inerviuri si totodata prin foarte bun design si infografica inteligenta. Proiectul a murit, insa, inca din fasa. Este doar una dintre promisiunile facute de Federatia SHARE dupa castigarea titlului de Capitala Europeana a Tineretului 2015, care a ramas doar pe hartie!

Daca editia zero a revistei a aparut inca din 2012, cand Clujul era finalist pentru dobandirea titlului, este un mister ce s-a intamplat cu celelalte editii sau de ce nu au mai fost tiparite.

In numarul zero al revistei au fost publicate interviuri cu Emil Boc, Vlad Pop, Horea Uioreanu, Anna Horvath sau Florin Morosanu.


Potrivit aceluiasi proiect privind cererea de finantare, revista SHAREPRESS trebuia sa fie tiparita in nu mai putin de 22 de editii in 2013, adica o aparitie bilunara. Tirajul propus a fost de minim 11.000 de exemplare!

In acest context, am solicitat purtatorului de cuvat al Federatiei SHARE, Diana Apan, motivul pentru care revista nu a mai fost tiparita, iar federatia nu s-a tinut de cuvant. Vom publica acest raspuns in momentul in care il vom primi.

In acelasi proiect de finanatare depus la Primaria Cluj-Napoca, SHARE a promis municipalitatii tiparirea a doua ziare de tineret, Ziarul Studentesc si Perspektiva – produse oficiale ale capitalei de tineret- realizate in parteneriat cu Consortiul Organizatiilor Studentesti si Uniunea Studentilor Maghiari din Cluj-Napoca. Targetul propus in proiect a fost: 8 editii aparute cu cate 2 pagini legate de Capitala Europeana de Tineret, tiraj de 20.000 si 5.000 bucati per editie, 150 de articole despre capitala de tineret. Raspandirea trebuia sa se faca mai ales in Cluj-Napoca, cu editii online promovate pe caile de comunicare. Nu ne este nici noua clar ce s-a intamplat cu acest proiect.

O alta forma de promovare pe care si-a propus-o Federatia SHARE dupa infiintare, dar care nu s-a intamplat intocmai, a fost realizarea unei campanii locale, intitulata “Cluj este Capitala Europeana a Tineretului”.

“Planificam elaborarea si implementarea unei ample campanii de informare despre Capitala prin campanii door-to-door cu voluntari, campanii outdoor prin intermediul unei cooperari cu agentiile Amprenta (spatiu oudoor) si Vitrina Advertising (creativ)”, se arata in proiectul SHARE, depus la primarie in 2013.

Printre oamenii cheie ai proiectului enumeati inca de atunci in documentatiile transmise autoritatilor publice se numara Vlad Pop, presedinte si coordonator al programului Andras Farkas, Mihaela Savin si inclusiv Diana Apan. Ea este descrisa in proiect ca fiind responsabila de relatiile cu Primaria Cluj-Napoca.

“Rolul dansei este de a asigura relatiile de colaborare intre Federatia SHARE Cluj-Napoca si Primaria Cluj-Napoca. Diana Apan este consilier la Primaria Cluj-Napoca lucrand indeaproape cu primarul Municipiului. Dansa a acumulat experienta in domeniul cooperarii institutionale si comunicarii online a unor institutii publice”.

In prezent, Diana Apan este purtator de cuvant al Cluj-Napoca 2015-Capitala Europeana a Tineretului.

Protocolul este datat din 25 aprilie 2013 si este semnat de presedintele organzatiei, Vlad Pop, si de responsabilul financiar al organizatiei din acea vreme, Andras Farkas.

UPDATE

Federatia SHARE a revenit cu urmatorul raspuns:

„Fata de cererea de finantare depusa initial, a fost aprobata doar o suma partiala pentru finantarea unor activitati pe parcursul anului 2013. Totodata, nefiind vorba despre un eveniment de cateva zile, ci de un proiect pregatitor pentru un program european semnificativ, a existat o nevoie permanenta de adaptare a obiectivelor, flexibilitate care de multe ori a contribuit la depasirea a ceea ce ne-am propus initial. In acest sens, s-a considerat la momentul respectiv ca este de mai mare oportunitate investirea resurselor financiare, timp si efort în alte componente din proiectul propus. Programul Capitalei Europene a Tineretului e unul extrem de dinamic si e necesar sa fim flexibili pentru a maximiza rezultatele. Sunt multe variabile de care trebuie sa tinem cont. Spre exemplu, unele proiecte pregatitoare din anul 2013 au putut fi dezvoltate pana la nivelul la care au putut fi accesate fonduri externe nerambursabile si au fost continuate si pe parcursul anului 2014”.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *