Federatia SHARE a reusit sa obtina, pana acum, finantari nerambursabile de 170.000 de euro, pentru mai multe proiecte incluse in programul Capitalei Europene a Tineretului. Programele ce urmeaza sa se deruleze incepand cu acest an vor fi cofinantate de partener, respectiv Primaria Cluj-Napoca.
Cinci proiecte au obtinut, pana acum, finantare nerambursabila din fonduri externe, pentru programul Capitalei Europene a Tineretului. Reprezentantii Federatiei SHARE, organizatia care se ocupa de managementul intregului program, sustin ca s-au depus proiecte pentru mai multe finantari, insa unele dintre ele sunt inca in asteptare. Altele au fost respinse de la finantare, astfel ca se incearca atragerea de alte surse financiare.
“Avem mai multe proiecte depuse, insa cateva dintre ele au obtinut deja finantare. Incercam sa cream infrastructura necesara dezvoltarii organizationale a asociatiilor si structurilor de tineret clujene, sa cream o <
> intre organizatii la nivel local, national si international”, explica Diana Apan, PR al Federatiei SHARE.
Cea mai consistenta finantare obtinuta de SHARE pana acum este de 73.500 de euro, suma nerambursabila, din Fondul Norvegian EEA Grants. Finantarea a fost obtinuta pentru programul “Academia de Voluntari”, iar cofinantarea Primariei va fi de aproape 10.000 de euro in acest caz.
Proiectul „Academia Voluntarilor”, initiat de Federatia Share are scopul principal de a contribui la participarea activa in viata comunitatii a mai multor categorii de persoane, cu varstele cuprinse intre 16 si 40 de ani, reprezentand etniile majoritare romane si minoritare maghiare si rroma, dar nu numai, in cadrul unui program de voluntariat realizat in timpul pregatirii si desfasurarii programul „Cluj-Napoca, Capitala Europeana a Tineretului 2015”.
„Day 15” este un alt proiect care a obtinut finantare din fonduri norvegiene. Pentru acest proiect, finantarea nerambursabila este de 34.000 de euro, iar pentru implementarea lui mai este nevoie de cofinantare in valoare de aproape 16.000 de euro. Durata proiectului este de 16 luni, iar scopul este de a derula 12 evenimente de implicare a comunitatii in actiuni simple care transmit mesaje generale si care contribuie la sentimentul de apartenenta fata de Cluj-Napoca. Proiectul se deruleaza in cadrul programului Youth@Cluj-Napoca in fiecare zi de 15 a lunilor din anul de referinta 2015.
O alta finantare nerambursabila, de 34.000 de euro, a fost obtinuta dinfondul norvegian pentru proiectul de Buget Participativ de Tineret in Cluj-2015. Promotorul proiectului a fost Grupul Pont. Obiectivul strategic al acestui proiect este crearea unui portofoliu de 250 de proiecte mici cu un buget total de aproximativ 500.000 lei, pe baza de idei ale tinerilor si adresate comunitatii locale (mai ales zonele periferice ale municipiului Cluj-Napoca), care contribuie la participarea activa a locuitorilor in viata comunitatii, implica locuitorii in activitati proactive, se deruleaza in spatii publice si comunitare si asigura acces liber a locuitorilor fara o bariera financiara.
Din fondul Tineret in Actiune – Youth in Action , Federatia SHARE a obtinut finantare nerambursabila pentru alte doua proiecte. Este vorba, in primul rand, de Parteneriatul Youth@Cluj-Napoca 2015, Capitala Europeana a Tineretului. In acest caz, finantarea nermbursabila este de 14.500 euro, iar cofinantarea partenerului, respectiv Primaria Cluj-Napoca, este de 8.700 de euro. Acest proiect urmareste “crearea acelui cadru, acelei metodologii de planificare, constientizare, implicare, colaborare si implementare prin care Capitala Europeana a Tineretului 2015 devine un context de colaborare larga in vederea unor obiective comune si prin care accesul ONG-urilor la program si co-crearea acestuia devine usoara si transparenta, iar metoda devine state-of-the-art in domeniul managementului unor programe majore de un an in mod general cât si in domeniul tineretului in mod special”, dupa cum se arata in descrierea lui.
„Share European, Share Responsibly” este al doilea proiect finantat din aceste fonduri, suma obtinuta fiind de 15.000 de euro. Scopul proiectului este dezvoltarea criteriilor si metodelor de aplicare a masurilor SHARE European si SHARE Responsibly pentru organizatiile partenere si proiectelor implementate de acestea in cadrul Capitalei Europene a Tineretului 2015.
Exista si proiecte care nu au obtinut finantare. Spre exemplu, Reciclarea Spatiului Public, pentru care s-a cerut finantare nerambursabila de 72.000 de euro, nu a obtinut finantarea ceruta de SHARE.