Focus

Shaormeriile din Cluj, verificate de inspectorii OPC! 24 kg de carne retrase din comerț și amendă de 30.000 de lei

Inspectorii din cadrul Comisariatului pentru Protecția Consumatorului Cluj au realizat o serie de verificări în unități de alimentație publică de tip Fast Food și Shaormerii din județul Cluj. Astfel, în urma unui control efectuat în data de 22 mai, inspectorii OPC au identificat un operator economic la care s-au descoperit mai multe deficiente. 
 
-produse cu data durabilitatii minimale depasita cu pina la 45 zile (carne porc lucru )
-produse cu modificarea starii termice, care nu aveau nici un element de identificare caracterizare ( piept de pui, ceafa de porc )
-produse preparate cu schimbare stare termica ( carne vita, carne porc, produse care inainte de congelare au fost fierte )
-frigidere in care erau depozitate produsele, prezentau suprafete cu pete de rugina in exces
-frigiderele prezentau glazura de gheata in exces, neputindu-se identifica produsele depozitate din cauza ghetii
 
Ca urmare a acestor deficiente, operatorul economic prestator de servicii a fost sanctionat contraventional cu amenda in cuantum de 30.000 lei, iar cantitatea de 23.93 kg produse au fost oprite definitiv de la comercializare. Totodata s-a dispus masura opririi temporare a activitatii din blocul alimentar pana la remedierea deficientelor, se arată în Comunicatul OPC.
 
Verificarea operatorilor economici din alimentația publică, din județul Cluj, reprezintă o măsură de prevenire a intoxicărilor datorate produselor neconforme din unitățile de tip Fast Food. Iar aceste acțiuni nu sunt decât un rezultat al decesului unui copil, înregistrat săptămâna trecută în Capitală, după ce ar fi mâncat shaorma la o unitate de alimentație publică.
 
Părinții și copilul au ajuns săptămâna trecută la Spitalul de Boli Infecțioase Matei Balș pentru că acuzau stări de rău după ce au consumat shaorma la un fast food din București. Copilul a decedat în spital, iar analiza preliminară făcută a indicat drept cauză a morții intoxicarea cu o substanță necunoscută.
 
Procurorii au cerut o expertiză de specialitate din partea medicilor legiști București și așteaptă rezultatul pentru a stabili care este următorul pas în anchetă. De asemenea, procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București au deschis un dosar penal în care se fac cercetări pentru moarte suspectă.
 
Din păcate, din cauza lacunelor legislative, chiar și în urma constatării neconformităților de către Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor Cluj, numele operatorilor economici care comercializează produse alimentare degradate și care pun în pericol sănătatea consumatorului, nu poate fi făcut public.
 
După cum vă puteți da seama, întreaga responsabilitate le revine consumatorilor. Atenția și vigilența, în materie de alimentație publică, rămân criterii prioritare, atunci când vine vorba de a mânca în oraș. 
 
carne de porc congelată

carne de vită

frigider cu pete de rugină

interior congelator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *