In vizor

SFATURI pentru pacienții cu boli cronice RESPIRATORII. Speriați de COVID, bolnavii ajung la SPITAL abia când au un episod SEVER

Pacienții cronici care suferă de boli respiratorii au fost lăsați pe planul secund odată cu apariția pandemiei de coronavirus. Spitalele și paturile care le erau alocate au fost cedate bolnavilor de coronavirus. Astfel că pe lângă accesul la tratament care s-a redus, a intervenit și teama pacienților de a mai merge la un spital unde sunt tratați pacienții cu COVID-19.  

Medicul primar pneumolog Prof. Dr. Florin Mihălțan le recomandă pacienților să nu amâne prezentarea la medic până când bolile de care suferă avansează și nu mai pot fi tratate. 

”Paturile alocate pentru bolile cronice respiratorii. Asaltul COVID-19 a transformat instituțiile de pneumologie în secții COVID. Sperăm să fie păstrate paturile rezervate bolnavilor cronici și să nu fie transformate în paturi COVID, căci atunci chiar nu văd nicio soluție pentru pacienții cronici. Văd foarte multe cazuri de cancer care au stat acasă și vin în stadii terminale, sau în stadii nechirurgicale. Aș vrea să cred că aceste secții vor fi păstrate pentru pacienții cronici”, a declarat Prof. Dr. Florin Mihălțan în casdrul unei discuții inițiată de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Boli Cronice.

Medicul recunoaște faptul că telemedicina și consultațiile de la distanță sunt o soluție, însă uneori acestea nu sunt suficiente, iar pacientul trebuie să fie consultat fizic de un medic. De aceea, aceștia trebuie să scape de anxietate și să se prezinte la medic. 

”Un lucru care mă surprinde. Dacă secția are anatemă de Spital COVID, pacienții fug de el. Avem foarte puțini pacienți care vin și ne caută. Îmi spun că nu vin pentru că acolo e periculos. În străinătate s-a migrat spre telemedicină și mulți medici fax consultații online. La noi sunt situații în care pacientul este greu să fie asistat de la distanță și de aceea cred că acum facem un training, tot ce face doctorii și pacienții este un exercițiu de comunicare la distanță. Aceasta are unele minusuri pentru că nu întotdeauna ai imaginea completă, indiferent cât de bine descrie pacientul online sau telefonic. Îți lipsesc parametri funcționali”, explică medicul pneumolog.

Este foarte important ca toți pacienții cronici să își continue tratamentul și să se asigure că vizita la spital se face în condiții cât mai sigure. Acum nu doar pacienții sunt posibili purtători de virusul SARS COV-2 ci și personalul medical. 

Cred că pentru mulți pacienți cu boli cronice, COVID-19 a indus anxietate și mai puțin control și pentru unele boli e chiar dramatic pentru că a dus la întârzieri de diagnostic.  Există câteva lucruri pe care OMS le-a semnalat din martie. Nu se întrerupe tratamentul. Acesta trebuie continuat. Sunt cazuri în care pacienții trebuie să vină la spital. Pentru a evita acele cozi recomandarea este să faci o programare online sau telefonic, să vii la ora respectivă, să nu vii cu aparținători și să nu stai foarte mult în sălile de așteptare. În România datorită restrângerii accesului la servicii de pneumologie e mai puțin realizabilă. Timpul pe care îl petreci în spital trebuie redus foarte mult”, atrage atenția medicul Mihălțan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *