Unul dintre cele mai puternice proiecte contracandidate ale Clujului la titlul de Capitala Culturala Europeana (CCE), cel de la Sfantu Gheorghe, va organiza miercuri 24 iunie un eveniment de “consultari si brainstorming” la Cluj-Napoca. Se numeste „Cum poate Sfantu Gheorghe sa devina CCE?” si se doreste a fi o consultare publica.
Manifestarea va avea loc in Aula Universitatii Sapientia, de la ora 18.
“Asteptam cu drag pe toti cei care sunt interesati de proiect, si vin cu pareri, propuneri si idei. Sunt asteptati si cei care se alatura, si prin ideile si propunerile lor imbogatesc tema centrala a proiectului, cea a identitatii Pot veni cu idei, initiative si programe concrete atat persoane fizice, cat si organizatii civile si institutii”, arata oficialii Asociatiei Sfantu Gheorghe CCE 2021 pe pagina de Facebook creata pentru acest eveniment.
Amintim ca Sfantu Gheorghe va candida pentru titlul de CCE in numele tinutului Secuiesc, impreuna cu orasele Targu Secuiesc, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc si Gheorgheni.
“Proiectul orasului Sfantu Gheorghe are un spirit incluziv, favorizeaza o abordare de jos in sus. Nu eludeaza si nu evita problemele locale, ci le tematizeaza in mod constient si, in acelasi timp, ofera raspunsuri la problemele locale, nationale si europene, pornind de la valorile locale – asa cum se cere in anuntul de concurs”, se arata pe pagina asociatiei.
Administratorii evenimentului au invitat la manifestare peste 400 de persoane, din care au confirmat pana acum in jur de 50.
Un atu pe care proiectul se bazeaza ar fi faptul ca “Sfantu Gheorghe si tinutul Secuiesc au o identitate cu caracter propriu care face ca aceasta tema sa devina mai complexa si mai specifica: Sfantu Gheorghe este cel mai mare oras al tarii in care o minoritate nationala constituie majoritatea numerica; tinutul Secuiesc, ca regiune, se afla in aceeasi situatie specifica; populatia orasului si a regiunii se afla intr-un proces de redefinire a identitatii sale, dupa efectul distrugator asupra identitatii (individuale, comunitare, patrimoniu construit, mediu urban/rural etc.) al comunismului”. Astfel scopul programului ar fi sa faciliteze “intelegerea de catre cetateni a propriei lor identitati si de acceptarea altor identitati, la nivel local, regional, national si la nivel european, prin aceasta rezultand o societate mai deschisa, mai primitoare, mai energica si mai puternica, o societate care se va cunoaste mai bine pe ea insasi si va fi capabila sa se arate intr-un mod mai articulat”, potrivit site-ului programului.
„Din punctul meu de vedere titlul acesta de Capitala Culturala este al Romaniei. Dincolo de specificul local pe care fiecare oras trebuie sa il prezinte, e important sa poata demonstra si teme in programul cultural care sunt de interes national sau proiecte culturale care pot fi de interes national. Din perspectiva asta, si noi am pregatit acum o adresa pe care vrem sa trimitem tuturor oraselor candidate tocmai pentru a vedea posibile proiecte de colaborare. Nu ma deranjeaza absolut deloc. E un lucru, hai sa zic pe care ei il fac tocmai pentru ca probabil gasesc o resursa intelectuala si idei in comunitatea din Cluj-Napoca, dar eu nu am nici o suparare pe subiectul asta”, sustine Florin Morosanu, directorul Asociatiei Cluj 2021 CCE.
Directorul asociatiei clujene spune ca nu resimte gestul celor de la Sfantu Gheorghe ca pe ceva ostentativ.
“Ce pot sa faca daca organizeaza un brainstorming aici sau o intalnire pentru a colecta idei? Foarte bine!”, a spus Morosanu.
Un astfel de eveniment intr-un oras contracandidat nu a mai fost organizat pana acum la noi insa, intre orasele care vor ajunge in finala va trebui sa existe o colaborare mult mai stransa.
“Inevitabil se va ajunge si la asa ceva, adica la intalniri cat mai multe si cat mai punctuale, pentru ca, la urma urmei, titlul acesta reprezinta Romania, reprezinta si orasul castigator si zona pe care o promoveaza, dar si tara noastra. In alte aplicatii am vazut colaborari punctuale intre orasele contracandidate, deci nu e o chestie extraordinara, ci dimpotriva, un semn de normalitate”, a mai spus directorul executiv al Asociatiei Cluj 2021 CCE.
Ildiko Knop, reorezentanta Biroului de comunicare si mass-media a Primariei Sfantu Gheorghe a precizat ca „motivul pentru care ne deplasam la Cluj este faptul ca majoritatea tinerilor din Sfantu Gheorghe opteaza sa isi continue studiile la Cluj-Napoca”.
„O parte dintre ei aleg sa se stabileasca acolo. Pentru noi este un input foarte util. Avem nevoie si de opinia persoanelor care nu mai sunt in Sfantu Gheorghe dar provin de aici. Din acest motiv am decis sa facem o consultare in acest sens la Cluj-Napoca”, a precizat reprezentanta municipalitatii acestui oras.
Discutiile vor avea loc si in limba romana.
„Se va vorbi despre candidatura orasului Sfantu Gheorghe, despre ideea centrala a candidaturii si idei de abordare pe care dorim sa le primim din partea publicului”, a mai spus Ildiko Knop.