Sex

Sexul si visele

Visele tind sa reflecte tot ceea ce ne preocupa in viata noastra diurna, deci este natural ca visele sa contina si teme sexuale. In societatile in care sexul este vazut ca parte instinctuala a vietii, unor astfel de vise nu li se acorda importanta deosebita.

 

In conformitate cu ideile impuse de crestinism, dorinta sexuala a ajuns sa fie vazuta ca punctual slab al omului, unde fortele malefice pot da peste cap pe cel mai bun crestin. Data fiind aceasta perspectiva generala, era aproape inevitabil ca visele sexuale sa fie privite ca lucrarea Diavolului. Folclorul medieval a populat lumea viselor cu demoni care, in timpul viselor “victimilor” lor, luau forma unui barbat chipes sau a unei femei frumoase si ii seduceau pe cei ce visau.

 

Mai tarziu, Sigmund Freud a simtit ca analiza viselor era cheia de deschidere a dorintelor reprimate. In viziunea sa, scopul viselor era sa ne permita satisfacerea in fantezii a impulsurilor instinctuale pe care societatea le considera inacceptabiile. Procesul interpretarii viselor in psihanaliza implica “decodarea” continutului de suprafata (visul manifest), continutul ce descopera intelesul real( (visul latent) – inteles ce este adesea de natura sexuala. Data fiind viziunea sa asupra naturii sexuale a omului si credinta ca fanteziile noastre sunt ascunse in vise, era normal ca Freud sa atribuie un inteles sexual oricarui lucru aparut in vis. Orice lucru, lung si drept, putea, astfel, sa fie interpretat ca semnificand un organ sexual masculin si aproape orice receptacol deschis putea reprezenta organul sexual feminin. Tasnirea apei intr-un peisaj de vis era vazuta ca orgasm. Chiar injunghierea cuiva cu un cutit era interpretata ca activitate sexuala agresiva.

 

Teoriile lui Freud nu mai sunt aplicabile lumii contemporane, lume in care dorinta sexuala este acceptata ca o parte naturala si sanatoasa a fiintei umane. Deoarece  sexul este acum mai acceptabil social, sunt reprimate mai putine conflicte sociale in inconstient si in felul acesta mai putine visuri au intelesuri sexuale ascunse. In aceasta perspectiva aparuta, chiar visele clar sexuale pot avea alte intelesuri nesexuale, ca simbolizare a impulsului creator.

 

Iata cateva simboluri sexuale ale unor concepte visate:
Buzele – in cultura contemporana reprezinta si senzualitate, sex, iubire si romantism;
Castrarea –  poate reprezenta si repulsia sau inadaptarea la exprimarea sexuala sau frixca de a rata un act sexual, dar si sentimentul impotentei;
Gatul – a-l imbratisa si saruta intim inseamna romantism, pasiune;
Gura – romantism si impulsuri sexuale;
Infidelitate – indica faptul ca cineva are sentimentul de vinovatie in legatura cu relatiile sale sexuale;
Inima – este simbolul etern al iubirii si al romantismului, cea care guverneaza sursa adevarului si iubirii;
Lanturi – pot prevesti o uniune sau o casatorie fericita;
Nunta – bucuria celebrarii unirii a doi oameni prin contractul spiritual al dragostei;
Sarutul – semnifica angajarea romantica (cel carea trezit-o pe Frumoasa Adormita dintr-un somn adanc) sau tradare (sarutul lui Iuda).
Sani – pot indica sex sau dorinta sexuala;
Sex – poate indica dorinte fizice si emotii afective reprimate…


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *