Rautacisme

Serviciul de Probațiune Cluj, fraierit de angajații din Sala Polivalentă pentru finul Elenei Udrea

Ziar de Cluj a scris în urmă cu câteva zile despre cum Adrian Gurzău „muncește” în folosul comunității, lingând cafele zilnic în biroul lui Ionuț Rusu, șeful Polivalentei. Ulterior, am încercat să aflăm cum verifică Serviciul de Probațiune Cluj modul în care finul Elenei Udrea își execută pedeapsa cu suspendare. 

În încercarea de a afla cine este ofițerul desemnat să monitorizeze prestația de muncă în folosul comunității a fostului deputat PMP, am reușit să aflăm doar că cei de la Polivalentă au trimis periodic raportări cu ”angajatul” model ce își exercită toate atribuțiile. 

 

Datorită profesiei sale, de politician, cei de la Probațiune susțin că au optat pentru ca acesta să facă curățenie în Sala Polivalentă atât în interiorul acesteia cât și în exterior. Aceștia susțin că dacă un condamnat are o meserie, munca în folosul comunității sale, de principiu are legătură cu ”ce știe să facă”. 

 ”Consilierul a indicat în decizie tipul activităților pe care persoană supravegheată le va efectua: întreținere/curățenie spații/anexe interioare/exterioare aparținând instituției din comunitate, precum și alte activități corespunzătoare abilităților și competențelor persoanei supravegheate. Instituția din comunitate stabilește activitățile de efectuat în funcție de necesitatea lucrărilor specifice instituției în intervalul temporal al executării obligației, ținând cont și de abilitățile persoanei. Condamnarea cu suspendarea executării sub supraveghere presupune o latură de control și una de valorificare a competențelor persoanei condamnate pentru atingerea scopului punitiv-reabilitativ al pedepsei și reintegrarea să în comunitate. Activitățile de muncă neremunerata în folosul comunității sunt diversificate, instituțiile din comunitate având posibilitatea de a antrena abilitățile persoanelor condamnate (ex. un arhitect își poate utiliza expertiză tehnică în conceperea unui proiect urbanistic, un medic își poate oferi competențele profesionale în acordarea de îngrijiri și asistentă într-un cămin de vârstnici, o educatoare poate desfășura activități educative într-un centru de plasament pentru copii etc. – dacă acestea sunt utile și nu interferează cu natură infracțiunilor comise)” explică șeful Serviciului de Probațiune Cluj, Doina Docolina. 

 

Toate bune, bune-s toate

Sursele noastre ne-au relatat că în loc să dea cu mătura și mopul la Polivalentă sau să lucreze efectiv, Gurzău vine (când are chef să vină) și se închide frumos în birou cu Ionuț Rusu, bagă câteva ore niște cafele, dă telefoane, se distrează puțin și apoi pleacă. Însă cei de la Serviciul de Probaţine ştiu o altă variantă: Gurzău e punctual, Gurzău e harnic, Gurzău munceşte. 

În cazul persoanei condamnate Adrian Gurzău, toate condițiile procedural-legislative enumerate au fost îndeplinite de către consilierul de probațiune manager de caz, care s-a încadrat în termenele, documentele și verificările prevăzute de legislația penală în vigoare(…). În cazul de față, pe parcursul executării obligației, instituția din comunitate a comunicat lunar date privind orele de muncă efectuate de către persoană supravegheată, iar la sfârșit, a transmis toate fișele de pontaj întocmite, din care reies zilele și numărul de ore prestate, neexistând indicii privind sustragerea de la executarea obligației. Nu ne putem pronunța cu privire la afirmațiile din articol referitoare la servirea de către persoană supravegheată, a unor băuturi cunoscute că nefăcând parte dintre cele prevăzute la art. 14 ind. 119 alin. 5 din H.G. nr. 603/2016 (băuturi alcoolice ori substanțe halucinogene) sau ca impietând asupra executării obligației” mai arată cei de la Probațiune Cluj.

Noi lăsăm aici lista cu cei de la Serviciul de Probaţiune Cluj şi ne întrebăm care dintre aceste angajate e dusă cu zăhărelul de către cei de la Polivalentă Cluj. 

Ardelean Ileana
Cherecheş Elena
Docolina Doina Mihaela
Gheorghe Maria Cristina
Mariş Irina
Mihăilescu Luiza Maria
Stoica Dorina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *