In vizor

Senatul a decis: NU se poate construi pe spațiile verzi din orașe. Parcul retrocedat din Gheorgheni nu se va umple de blocuri

Scris de 387

Legea pentru reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților a fost adoptată de către Senat, fără amendamentul care permitea construcțiile în parcurile sau pădurile care au fost retrocedate. 

„Posibilitatea ca încadrarea spațiilor verzi, trecute în proprietate privată, să fie schimbată pentru a permite construcții, a fost eliminată. Mai mult, obligația de a asigura spații verzi în cadrul unor noi proiecte (rezidențiale, comerciale, industriale etc.), în cazul transformării unor spații cu altă destinație ori de extindere a intravilanului, a crescut de la 10% la 30%. Lăcomia și lobby-ul dezvoltatorilor imobiliari, puse la colț de mobilizarea civică”, e xplicat fostul senator Mihai Goțiu. 

Legea privind reglementarea spaților verzi a fost adoptată de Camera Deputaților în octombre 2020, dar conține și unele amendamente care au fost puternic contestate de către societatea civilă. Printre acestea se află și cel care permitea proprietarilor de spații verzi să schimbe destinația terenului. Înainte de adoptarea legii, pațiile verzi retrocedate trebuie să rămână spații verzi. Acest lucru ar fi permis ca în locul parcurilor să apară cartiere de locuințe, parcări sau mall-uri, cu condiția ca Primăria să amenajeze în altă parte un spațiu verde cu o suprafață cu 10% mai mare. La presiunea activiștilor de mediu și a societății civile președintele Iohannis a trimis legea spre reexaminare în Parlament. 

De altfel, arhitectul clujean Adrian Borda a explicat pentru Ziar de Cluj că este puțin probabil ca o astfel de lege să fie aprobată, mai ales că acest lucru nu ar scuti autoritățile locale de acordarea unor despăgubiri pentru cei cărora le-au fost retrocedate spații verzi. 

„Eu nu cred că se va ajunge să se adopte o asemenea lege. Problema e că pe cei care au asemenea proprietăți tot trebuie să îi despăgubești. Tot nu scapi de despăgubire. S-au făcut manevrele astea sperând să scape de despăgubiri, să treacă timpul. Dar s-a constatat că tot nu scapă de despăgubiri, dar în schimb produc instabilitate în domeniul proprietății”, a declarat arhitectul Borda.

Propunerea legislativă, cu amendamentele de corectare incluse, a fost transmisă Camerei Deputaților, pentru votul final. Desigur că deputații au posibilitatea să aducă noi amendamente legii, așa cum s-a întâmplat și anul trecut. Însă fostul senator Goțiu a menționat că activiștii de mediu vor fi vigilenți pentru „a preveni o nouă ”boacănă” și/sau intervenție a intereselor Mafiei Imobiliare, înainte de adoptarea ei definitivă”.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours FOTOGRAFILA
  ”Numele meu e Pupu mic și v-am dat un Pupu mare, alături de Maestrul meu de Promisiuni electorale”
 • Acum 3 hours Justitie
  POZIȚIA CRINULUI. Întrebat dacă DNA se va sesiza în afacerea mașinilor BMW cumpărate de Poliție de la prietenul lui Klaus Iohannis, șeful DNA ne anunță că: ”Este posibil orice”
 • Acum 5 hours Jos palaria
  În Cluj-Napoca au fost montate 5 defibrilatoare în spații publice
 • Acum 6 hours Din oras
  OSĂ fie bine: Nu este gata ”lucrătura” de pe Kogălniceanu, dar s-a pornit șantierul de pe Universității. Studenții se vor parașuta la cursuri. Clujenii vin în Centru cu metroul
 • Acum 7 hours Politica
  Ministrul Muncii, Marius Budăi: ”Trebuie și vor fi majorate pensiile de la 1 ianuarie”
 • Acum 8 hours Editorial
  Un infractor nu recunoaște infracțiunea când se știe apărat de o gașcă de inși de același fel cu el
 • Acum 9 hours PubliNews
  ROMÂNIA: PE PODIUM LA CAMPIONATUL EUROPEAN
 • Acum 9 hours Sanatate
  Cluj: Vaccinare gratuită împotriva gripei. Cine sunt beneficiarii
 • Acum 11 hours Eveniment
  În zonele cu mai multe accidente se va plăti un RCA mai scump. Județul Cluj este pe locul trei la accidente în prima jumătate a anului 2022
 • Acum 12 hours Eveniment
  Un cerb a fost lovit cu mașina în Bonțida. Șoferul a ajuns la spital, animalul a murit
 • Acum 23 hours Eveniment
  Polițiștii au tras focuri de armă într-o localitate din Cluj, după ce un tânăr i-a tras un pumn în față unuia dintre ei
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  FELICITĂRI BOC pentru o asemenea lucrare de ”dorel” cu diplomă! Pe unde se mai duc riveranii la serviciu, la cumpărături, la școală, pe unde vine Ambulanța?
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE