Eveniment

Senatul a adoptat inițiativa USR privind abrogarea pensionării anticipate a magistraților. Așteptăm să vedem că se va întâmpla același lucru și cu cei din servicii și din poliție

Senatul a adoptat luni, cu 108 voturi ”pentru” și 11 voturi ”împotrivă” inițiativa legislativă a USR privind abrogarea pensionării anticipate a magistraților.

Inițiativa a fost depusă în Parlament în urmă cu doi ani de mai mulți senatori și deputați USR.

Proiectul prin care se abrogă pensionarea anticipată a magistraţilor, „o greşeală făcută în legislatura trecută”, este „bine-venit” pentru sistem, a declarat vicepreşedinta Senatului Alina Gorghiu.

„Sper ca acest proiect să fie bine-venit pentru sistem, CSM-ul l-a încurajat, a fost de acord cu toate punctele pe care noi le-am propus, nu-mi rămâne decât să sper că vom repara în continuare toate greşelile făcute în legislatura trecută, astfel încât să finalizăm anul cu un MCV care nu mai e de actualitate pentru România. Senatul este Cameră decizională, un proiect prin care se abrogă practic această pensionare anticipată, care nu a intrat până acum în vigoare. Ştiţi că de doi ani de zile reuşim să prorogăm termenul intrării în vigoare. La 1 ianuarie 2022, ar fi expirat această prorogare, de aceea am găsit formula împreună cu CSM, care ne-a dat aviz favorabil pe acest proiect de lege, ca, la 1 ianuarie 2022, această prevedere să fie considerată abrogată”, a precizat Gorghiu.

Propunerea vizează modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 92 din 15 octombrie 2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei.

Comisia juridică din Senat a hotărât, cu majoritate de voturi, adoptarea unui raport de respingere a propunerii legislative prin care se reglementa posibilitatea pensionării anticipate a personalului de specialitate juridică din sistemul judiciar.

Potrivit expunerii de motive, potrivit propunerii legislative, de pensia de serviciu ar fi beneficiat, la cerere, înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani, judecătorii, procurorii şi magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, precum şi judecătorii şi magistraţii-asistenţi de la Curtea Constituţională, cu o vechime între 20-25 de ani numai în aceste funcţii.

„Această dispoziţie va avea ca efect, pe termen scurt, pensionarea unui număr însemnat de judecători şi procurori, situaţie cu un impact major asupra bunei funcţionări a instanţelor judecătoreşti şi a parchetelor. De asemenea, din cauza insuficienţei numărului magistraţilor, vor fi puse in primejdie şi eficienţa şi calitatea actului de justiţie, precum şi respectarea principiului soluţionării cauzelor într-un termen rezonabil”, se arăta în document.

„Pensionarea anticipată a magistraților, după doar 20 de ani vechime, va fi abrogată de Senat, în calitate de cameră decizională. Vom scăpa, astfel, de o modificare nocivă pe care fosta guvernare a PSD a introdus-o în Legile Justiției și care le permitea judecătorilor și procurorilor să iasă la pensie la 45 de ani. Această sfidare la adresa românilor, care ar fi creat încă o categorie privilegiată de pensionari într-o țară în care majoritatea oamenilor iese la pensie la 65 de ani, nu a intrat în vigoare, deși fusese adoptată în 2018, fiind doar amânată succesiv. Prin votul senatorilor și adoptarea legii, revenim, astfel, la pensionarea judecătorilor și a procurorilor la 60 de ani și cu o vechime de 25 de ani în magistratură, într-un cadru legislativ clar și predictibil. Se înlătură, astfel, riscul unui mare dezastru”, a transmis și președinta Comisiei juridice a Senatului, Iuliana Scântei (PNL), înainte de ședința de plen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version