Focus

Șeful Sălii Polivalente își bate capul să boteze instituția cu un nume șmecher, dar habar nu are cum va cheltui bugetul pe anul acesta

În urmă cu câteva zile, conducerea Sălii Polivalente a prezentat Consiliului Local o informare prin care își anunță intenția de a “boteza” instituția, după modelul unor stadioane din străinătate. Ionuț Rusu, directorul despre care toată lumea știe că a fost uns politic, vrea nume comercial, cum este Allianz Arena sau Dacia Arena.

“Conducerea Sălii Polivalente și-a propus să găsească un nume pentru arena care a organizat cele mai importante evenimente sportive din istoria Clujului. Este vorba despre o denumire comercială. Dorim să atașăm renumelui câștigat de sală un brand de succes, cu scopul comun de a susține și promova sportul. În întreaga lume există astfel de practică de a se realiza promovarea unor societăți sau a unei mărci prin achiziționarea dreptului de a numi o arenă sau un eveniment, pentru o perioadă definită de timp. Ați auzit cu toții de Allianz Arena, unde joacă Bayern Munchen, sau poate de Dacia Arena, stadionul pe care evoluează formația italiană de fotbal Udinese. În Canada, Germania, Australia sau Statele Unite sunt zeci de arene cu nume sponsorizat. În România, această practică a pătruns de curând. La finalul anului trecut s-a deschis patinoarul construit de omul de afaceri Ion Țiriac. Numele acestuia este Telekom Arena”, scrie în informarea prezentată la ultima ședință de Consiliu Local.

Ca să își susțină necesitatea adoptării unui nume, conducerea Sălii Polivalente a înșirat și lista cu concertele care au avut loc de la inaugurare până în prezent, dar uită faptul că această sală a fost construită mai ales pentru evenimente sportive și abia apoi pentru concerte.

“Considerăm că suntem la rândul nostru un obiectiv atractiv. De la înființare, din 2014, Sala Polivalentă s-a impus ca o gazdă de calitate pentru toate tipurile de evenimente: sportive, muzicale, de business. Aici au bătut recorduri de audiență echipele naționale de handbal și baschet feminin, aici au fost aplaudați cei mai buni jucători de tenis ai țării, aici au concertat Julio Iglesias, Jose Carerras, James Blunt, Jean Michel Jare, Lara Fabian, Modern Talking și mulți artiști, aici au avut loc show-uri spectaculoase la Untold. Să nu uităm, Sala Polivalentă a găzduit un Campionat European de Gimnastică Artistică Masculin și Feminin și se pregătește să primească cea mai importantă competiție organizată vreodată de România, o grupă a EuroBasket 2017, Campionatul European de Baschet”, se mai arată în informare.

Ceea ce este ridicol este faptul că, în primăvară, șeful Polivalentei vrea nume pentru instituția pe care o  conduce, dar îl doare în cot pe ce a cheltuit banul public, anul trecut. În primăvară, când a fost chemat într-o ședință de Consiliu Local să își prezinte planul pe anul acesta și activitatea pe anul trecut, Ionuț Rusu a fost total pe lângă subiect. Se comporta de parcă ar fi fost întrebat despre navete spațiale sau despre curente filosofice.

“Noi, ce facem acolo, practic punem la dispoziția sportivilor amatori și profesioniști Sala Polivalentă pentru închiriere, cât și organizațiilor care organizează concerte. Astfel s-a reușit în 2016 din totalul de 8.000 de ore cât are un an, 4.000 de ore să fie rezervate sportului și 2.500 rezervate evenimentelor artistice. Legat de bugetul pe anul acesta, pe care vă rog să îl aprobați, avem un an special având în vedere că organizăm campionate europene și Primăria Cluj-Napoca deamarează o investiție de extindere a capacității sălii de la 7.227 de locuri la 9.300 astfel încât să se vadă în condiții optime Campionatul European de Baschet”, spunea Ionuț Rusu, la începutul lunii aprilie.

Deși s-a prezentat în Consiliul Loca să solicite aprobarea bugetului pentru anul acesta, Rusu nu a avut niciun plan în ceea ce privește cheltuirea banului public. Acesta a considerat că viziunea nu și-ar avea locul când solicită bani pentru anul în curs.

„Practic nu aveți în față o viziune pentru că se aprobă bugetul societății”, spunea Rusu.

A fost aspru taxat de consilierul local Dan Morar, care i-a dat peste nas lui Rusu.

„Nu cereți bani pentru o viziune, pentru ceva, cereți bani și punct”, a spus Dan Morar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *