In vizor

Șeful Gărzii de Mediu Cluj propune SANCȚIONAREA celor care nu colectează selectiv

Comisarul șef al Gărzii de Mediu Cluj Viorel Pleșa a declarat că în acest moment gradul de colectare selectivă de la nivelul județului Cluj este extrem de mic, iar acest ar trebui să ajungă în 2021 la 50%. 

Garda de Mediu a demarat în 2020 controale la toate primăriile din județ și a aplicat amenzi în valoare de 800.000 de lei pentru nerespectarea colectării selective. De asemenea, comisarii Gărzii de Mediu a dispus măsuri menite să crească gradul de colectare selectivă. 

”În 2020 am aplicat 79 de sancțiuni în valoare de 800.000 lei pentru nerespectarea colectării selective. Nu cred că există nicio primărie care să facă lucrurile exact așa cum trebuie. Gradul de colectare este încă foarte redus la nivelul județului. Măsurile care s-au dispus sperăm să ducă la o îmbunătățire substanțială și să vedem această îmbunătățire. În 2021 trebuia să ajungem la 50%. Garda de Mediu a dispus măsuri și termene pentru rezolvarea deficiențelor constatate în urma controalele desfășurate anul trecut. În 2021 se vor verifica aceste măsuri, iar dacă vom constata că nu s-au aplicat trebuie în continuare să aplicăm amenzi. Trebuie să știm că este obligatoriu să facem colectare selectivă, că trebuie să reducem cantitățile de deșeuri care se depozitează la rampă.”, a declarat Pleșa la un post local. 

Viorel Pleșa consideră că este foarte important să se lucreze pe partea de informare și responzabilizare a populației, iar Primăriile să verifice modul în care cetățenii colectează deșeurile și să aplice amenzi acolo unde nu se colectează selectiv.

„Încă mai trebuie lucrat pe conștientizarea populației. Un prim lucru care trebuia făcut responsabilitatea populației. Încă nu cunoaște fiecare cetățean modul în care ar trebui gestionată colectarea selectivă și ar trebui lucrat mai mult. În ceea ce privește depozitarea la rampa de gunoi, trebuie reduse cantitățile cu 35%. Eu aș merge pe informarea populației, chiar aplicarea de sancțiuni și verificare. Toate primăriile au poliție local și birou pe linia de protecția mediului. Să nu fie ridicate deșeurile dacă nu sunt colectate selectiv”, a explicat Viorel Pleșa.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *