Eveniment

Șeful Fiscului, Lucian Heiuș (PNL) și-a anunțat demisia din funcție fără să prezinte public motivele. PE SURSE: ”Ciucă le-a cerut demisia șefilor ANAF, Vamă și Mari Contribuabili din cauza găurii de la buget”. Deficit de încasări de 8,9 miliarde lei în primele cinci luni

Șeful ANAF, Lucian Heiuș, și-a anunțat azi demisia din funcție fără să explice motivele.  ”În 2022, am reușit să colectăm la buget 353,3 miliarde lei, cu 58 miliarde mai mult față de anul precedent, și să rambursăm TVA în valoare de 27,99 miliarde lei, față de anul anterior când s-au rambursat doar 24,34 miliarde Lei”, a precizat Heiuș în scrisoarea de demisie. Surse politice din coaliție au declarat pentru G4Media.ro că premierul Ciucă i-a cerut demisia șefului Fiscului și șefilor de la Vamă și Mari Contribuabili ”din cauza găurii de la buget”, deși Heiuș se laudă  că a colectat cu câteva miliarde în plus față de anul trecut.

Pe de altă parte, în comunicatul de presă, Lucian Heiuș a evidențiat un deficit de încasări la bugetului statului de 8,9 miliarde de lei. Este vorba despre o diferență între încasările efective pe primele cinci luni și încasările programate de ministerul finanțelor pentru aceeași perioadă.

Heiuș a fost numit în funcție în mai anul trecut, fiind susținut de PNL. ANAF este în subordinea Ministerului Finanțelor, condus de Adrian Câciu (PSD). Șeful Vămilor Bogdan-Lari Mihei este iar șeful direcției de Mari Contribuabili este Ionuț Mișa.

Redăm mai jos comunicatul integral

”Mi-am înaintat astăzi demisia din funcția de președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală. A fost o onoare pentru mine să conduc această instituție și le mulțumesc colegilor mei pentru profesionalismul și implicarea de care au dat dovadă în acest an.

Totodată, sunt mulțumit de faptul că, în acest mandat, ANAF a reușit să atingă cu succes toate jaloanele stabilite prin PNRR și toate obiectivele asumate prin programul de guvernare, cu onestitate, responsabilitate și respect față de contribuabili.

În 2022, am reușit să colectăm la buget 353,3 miliarde lei, cu 58 miliarde mai mult față de anul precedent, și să rambursăm TVA în valoare de 27,99 miliarde lei, față de anul anterior când s-au rambursat doar 24,34 miliarde Lei.

În primele cinci luni din 2023, s-a rambursat TVA în valoare de 11.451 milioane lei, iar activitatea de colectare arată după cum urmează

Sursa Foto: ANAF

În plus, în luna aprilie 2023 am trimis 780 de notificări către persoane fizice care nu-și pot justifica veniturile.

Totodată, în acest mandat, au fost efectuate 50.979 verificări la contribuabili persoane juridice şi fizice în urma cărora s-au stabilit sume suplimentare în valoare totală 3.688,5 milioane lei. Au fost efectuate 25.274 verificări documentare la contribuabili persoane juridice şi fizice, în urma cărora au fost stabilite sume suplimentare în valoare totală de 554,2 milioane lei.

În aceeași perioadă, colegii mei de la direcția antifraudă fiscală au cuantificat/estimat implicaţii fiscale – reprezentând TVA, impozite, contribuţii sociale şi de sănătate, alte creanţe – în sumă totală de 2.471,1 mil. lei și au înaintat organelor de urmărire penală 289 acte de sesizare, pentru prejudicii în sumă totală de 621,8 mil. lei. În plus, în urma activităţii de verificare documentară au fost emise decizii de impunere, pentru 1.904 entităţi, valoarea obligaţiilor stabilite însumând 604,9 mil. lei.

Nu în ultimul rând, sunt mândru că, în mandatul meu, administrația fiscală a deschis căi de acțiune către zone de evaziune care n-au mai fost abordate până acum.

Regret că nu pot duce până la capăt procesul de modernizare al ANAF și proiectele începute acum și sper ca viitorul președinte să continue proiectele de digitalizare ale instituției.”

Ce nu pricepem noi este cum de Ciucă găsea acum o lună vinovații pentru gaura de la buget: marii contribuabili – dar nu pe ăia îi arde, ci l-ar fi pus pe Heiuș să jupoaie 7 piei de pe micul contribuabil. Cinste lui Heiuș dacă a refuzat și și-a dat demisia din această cauză.

  • Premierul Nicolae Ciucă spune că marii contribuabili au provocat deficitul de colectare la bugetul de stat. În consecință, la începutul ședinței de guvern de joi, premierul a anunțat: „Fac un apel public către marii contribuabili să își plătească datoriile către stat și, în același timp, dau o sarcină instituțiilor să facă în așa fel încât să asigure colectarea acestor venituri.”
  • NEDUMERIRE MAJORĂ: Ulterior, ministrul Finanțelor a revenit și a precizat că la buget nu există nicio gaură, ci doar o încetinire a colectării de venituri, de 4 miliarde lei. Păi, băi Ciucă ăăăă, îîîîî, ăăăăă, unde-i gaura?

Tot acum o lună, ministerele delarau pompos că vor face economii de 10 miliarde de lei. Economii făcute praf din angajări de curve în bani publici și din achiziții inutile de lux.

  • Premierul nu a modificat valoarea economiilor așteptate, dat listele de la ministere – care conțin în principal reduceri de cheltuieli administrative – nu acoperă nici jumătate din suma așteptată.
  • Misiunea ministerelor a fost îngreunată de faptul că premierul a indicat să nu se renunțe la nicio investiție și să nu se opereze reduceri salariale sau de personal.
  • Cum propunerile ministerelor aproape că ating 10 miliarde lei, guvernul intenționează să mai taie ale 10 miliarde prin decizii administrative: blochează angajările la stat până la sfârșitul anului și îngheață salariile până la apariția unei noi legi a salarizării.

”Am luat decizia ca la nivelul Guvernului, sigur, o decizie discutată și în Coaliție, să identificăm acele măsuri fiscale prin care să chibzuim mai bine cheltuielile, astfel încât să ne asigurăm că la finalul anului ne încadrăm în limitele de deficit.

Toate aceste măsuri au survenit din momentul în care, la finalul primului trimestru, am constatat că există un deficit în colectare. Deficitul aparține preponderent marilor contribuabili. Fac un apel public către marii contribuabili să-și plătească datoriile către stat și în același timp dau o sarcină instituțiilor să facă în așa fel încât să asigure colectarea acestor venituri.

Este o problemă a noastră, a Guvernului, pe care o rezolvăm. Am vrut, ca măsură de siguranță, prin aceste măsuri pe care le vom aproba săptămâna viitoare după ce vom avea o decizie în Coaliție, să ne asigurăm că nu ieșim din ținta de deficit.

Aceste măsuri nu vor viza afectarea anvelopei salariale, investițiile și nu vor fi introduse taxe și impozite noi. Nu vizăm măsuri care să afecteze puterea de cumpărare a cetățenilor”, ăăăă-ia Ciucă acum o lună.