General

Șeful CNCD, despre achitarea lui Iohannis: După această decizie, nu mai știu ce înseamnă discurs de ură în România. Iohannis, amendat pentru acuzația că PSD se luptă să dea Ardealul ungurilor: ”Jo napot kivanok, PSD”

Scris de 525

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării a reacționat după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis cererea preşedintelui Klaus Iohannis de anulare a amenzii de 5.000 de lei primită în mai 2020 de la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), în urma unor declaraţii pe care le-a făcut privind un proiect de lege referitor la autonomia Ţinutului Secuiesc.

”Mă întristează și mă nedumerește această decizie, pentru că sunt convins că declarația șefului statului a depășit limitele libertății de exprimare”, a declarat Csaba Asztalospentru publicația Transtelex.

Pe 29 aprilie 2020, șeful statului a făcut o declarație cu privire la faptul că Camera Deputaților a acceptat tacit proiectul de statut de autonomie a Ținutul Secuiesc.

Atunci, Klaus Iohannis declara: ”Jo napot kivanok, PSD’ (‘Vă doresc o zi bună, PSD’). Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaţilor o lege prin care dă autonomie largă Ţinutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD! Este incredibil ce înţelegeri se fac în Parlamentul României! În timp ce noi, eu, Guvernul, celelalte autorităţi, ne luptăm pentru vieţile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor. Jo napot, Ciolacu! (Bună ziua, Ciolacu!) Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orban, în schimbul acestei înţelegeri? Vedeţi, dragi români, asta înseamnă o majoritate toxică, majoritatea toxică pesedistă. De aceea, dragii mei, se înţelege acum poate mai bine de ce am vrut alegeri anticipate. Eu nu mai vreau ca problemele importante ale naţiunii să fie hotărâte de PSD. Eu nu mai vreau ca această majoritate toxică pesedistă să hotărască împotriva României şi împotriva românilor. Este inadmisibil aşa ceva şi, până când sunt eu preşedintele României, o astfel de lege nu va exista”.

O lună mai târziu, CNCD l-a amendat pe șeful statului cu cinci mii de lei pentru discriminare și încălcarea dreptului la demnitate pe criterii de etnie și naționalitate. În aceeași zi, președintele a anunțat că va contesta decizia în instanță, pe care a considerat-o „complet motivată politic”.

În luna ianuarie a anului trecut, completul de judecată de la București a respins cererea șefului statului de anulare a amenzii, însă acum Curtea Supremă a admis cererea și a declarat nulă și neavenită decizia Consiliului pentru combaterea discriminării.

Asztalos a mai spus că, în lipsa unei justificări, nu se știe încă dacă instanța a anulat decizia CNCD din motive formale sau de principiu.

El a adăugat că, deși decizia instanței trebuie respectată, nu este în niciun caz fericită, deoarece ar putea constitui un precedent.

„De acum încolo, oricine poate considera că este acceptabil să vorbească despre pericolul maghiar, despre pericolul anexării Transilvaniei. Bineînțeles, trebuie analizată justificarea, dar această decizie este greu de digerat. Lucrez în acest domeniu de 20 de ani, am văzut multe, dar după această decizie, nu mai știu ce înseamnă discurs de ură în România.” , a declarat președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 mins Din oras
  Colegiul Tehnic Anghel Saligny va fi mutat nu neaparat din răutatea ISJ Cluj, ci din nesimțirea celor care știau, încă din 2013, despre faptul că a fost retrocedat terenul, dar au ales să tacă și să pută ca în iarbă!
 • Acum 49 mins Politica
  Tanczos Barna: Nu vor mai avea voie să se înscrie la ”Rabla pentru electrocasnice” cei care au blocat programul şi şi-au bătut joc de sprijinul financiar din partea statului
 • Acum 3 hours Politica
  Csoma Botond, după ce un lider PNL a cerut ca UDMR să iasă de la guvernare: Are o atitudine antimaghiară consecventă. Nu sunt motive de rupere a coaliției
 • Acum 6 hours Editorial
  Emil Ceausescu. Preamultul
 • Acum 6 hours Vocea ta
  Minciuna, Tupeul și Primarul
 • Acum 8 hours In vizor
  Boc ne anunță că legea îi zice că are 60 de zile la dispoziție să analizeze, cu atenție și îngrijorare, ofertele pentru metrou. OSĂ le analizeze până la sfârșitul lunii ianuarie, la anul. Deci, OSĂ se încadreze în toate termenele PNRR
 • Acum 9 hours In vizor
  Lui Boc ”îi fată nervii” când e criticat. Ionel Lespuc, de la site-ul media9.ro, a fost blocat pe pagina oficială ”Întotdeauna pentru clujeni”. Ce nu se înțelege din faptul că e ”întotdeauna” doar pentru cei care-l (pardon) nu-l critică
 • Acum 9 hours Politica
  Unde ești Dăncilă, doamnă? Nicolae Ciucă: ”Nu e de la mine, e de la părintele Cleopatra: să nu mor neîmpărtășit”. Imhotep se strică de râs
 • Acum 9 hours FOTOGRAFILA
  Ego, Boculus imperator, ad Urbe Conditia.
 • Acum 10 hours Eveniment
  Profesori clujeni, decorați de președintele Klaus Iohannis de Ziua Națională
 • Acum 12 hours Politica
  Marcel Ciolacu, despre arestarea lui Bădălău: ”Ori rămâi om politic, ori faci afaceri, când le combini sfârşeşti greşit”
 • Acum 22 hours Politica
  Ciolacu și-aş dori ca România să se unească cu R. Moldova: Nu poţi lăsa o ţară pradă iar Rusiei
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  MÂNDRU CĂ SUNT PROSTOI și-mi plac lucrările de mântuială girate de Emil Boc
Citește și...
General

Cod galben de ceaţă şi gheţuş

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi dimineaţa, mai multe atenţionări nowcasting Cod galben de […]

Recomandările redacției
Sinistru Editorial

Emil Ceausescu. Preamultul

Sinistra poza asta cu Boc, strabic si buhait, cu caciula de readepist pe ceafa. Sinistre […]

Vocea ta

Minciuna, Tupeul și Primarul

de Szakats Istvan “Într-o lume în care e atât de multă dezinformare”… “nu trebuie să […]

TOP CITITE