In vizor

Șefii ITM din România și angajații lor sunt trimiși de Stat să combată munca la negru cu pistoale cu apă: salarii mici, calculatoare din Cretacic și loganuri obosite

Apoi ne supărăm de ce unii inspectori ITM sunt prinși că iau mită

Aceasta e știrea:

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) l-au reținut, pentru 24 de ore, pe George Gavrilă, inspector șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Ilfov, acesta fiind acuzat de ”luare de mită în formă continuată”.

Procurorii DNA au precizat că – în perioada 18 mai – 13 septembrie 2021 – Gavrilă George, în calitate de șef al ITM Ilfov și ordonator de credite, ar fi acceptat, de la administratorul unei firme, o sumă de bani (reprezentând 10% din valoarea unui viitor contract), atât pentru el cât și pentru Neagu Iulian Răzvan, care era membru în comisia de recepție.

În urmă acestei înțelegeri, ITM Ilfov trebuia să atribuie ”în mod preferențial” un contract de lucrări. În zilele de 6 octombrie, 8 noiembrie și 6 decembrie 2021, Gavrilă George ar fi primit, – împreună cu Neagu Răzvan Iulian – ”sume de bani, cu titlu de mită, reprezentând 7% din valoarea celor trei facturi plătite de către I.T.M. Ilfov firmei respective. Contractul atribuit era în valoare de peste 200.000 lei (aproximativ 43.500 euro)”.

Aceasta este perspectiva mea, ca jurnalist.

Strict Secret v-a învățat încă de la lansare să priviți peste perdelele de fum ale unei știri. Să priviți din mai multe perspective o „informație” sau un „eveniment”.

Sigur că e nașpa faptul că șeful ITM Ilfov a luat mită și că DNA l-a prins. Întrebarea e alta. Cum a ajuns acest înalt funcționar de la una dintre cele mai importante instituții de control ale Statului, Inspectoratul Teritorial de Muncă, să ajungă să ia un rahat de șpagă?

Răspunsul e simplu. Salarizarea penibilă pe care Statul Român o oferă nu numai șefilor de Inspectorate de tip ITM, ci TUTUROR angajaților ITM din România, ținuți pe salarii de rahat și trimis să se bată cu agenții economici care practică munca la negru sau care se șterg la fund cu legea.

Realitatea din teren e și mai penibilă: toate inspectoratele teritoriale de muncă sunt prost finanțate, majoritatea au în loc de sedii obosite, niște cocini, inspectorii lucrează pe calculatoare învechite, n-au bani de benzină pentru cât ar trebui să controleze și, când să plece la drum, se suie în mașini cojite, adevărate bombe pe roți. Au existat situații în anii trecuți când nici pixuri și caiete nu mai primeau agenții de control.

Pentru dumneavoastră, am avut răbdarea să pigulesc din declarațiile de avere DOAR salariile șefilor ITM din România, salarii care sunt jignitor de mici. Aș fi putut să scot și salariile „pălmașilor” de la toate ITM-urile din țară, nu doar ale șefilor, dar i-aș fi umilit pe bieții funcționari, atât de mici le sunt lefurile.

DACĂ VREI SĂ VEZI CUM Statul Român își împinge funcționarii să ia mită, plătindu-i cu salarii de mizerie și încălcându-le demnitatea, citeşte continuarea pe strictsecret.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *