Din oras

Sediul Academiei de Muzică de la Colina e aproape gata. Mănășturenii încă sunt supărați că nu s-a făcut spital

După 30 de ani la Colina, în Mănăștur, a fost o clădire lăsată în paragină, proiectul unui spital regional ce nu s-a mai finalizat niciodată, în sfârșit zona a fost curățată, iar vechile ruine s-au transformat în sediul noii Academii de Muzică.

Clădirea este aproape finalizată, iar Academia de Muzică va avea în sfârșit un sediu demn de unoraș care se mândrește cu statutul său de oraș universitar, o componentă care a contribuit enorm la dezvoltarea orașului.

Doar că, la fel ca în cazul oricărui proiect, încă există cârcotași, mai ales printre clujenii din Mănăștur, care sunt nemulțumiți că nu s-a continuat cu proiectul construirii unui spital.

„S-ar fi mândrit dacă ar fi fost un spital acolo, nu Academie de Muzică.

„Bine ca nu a putut să rămână spital. Inițial Filarmonica trebuia să se facă în centrul orașului pe fosta unitate militară, dar acolo s a făcut spital privat”.

„Academia de Muzică va fi o instituție de aruncat banii pe geam. Prea multă cheltuială fără scop și poluare fonică.Credeți că cei care locuiesc în zonă vor suporta?”

 „Așa era planul acum 25 de ani trebuia sa fie un mare spital de urgenta..Dar nu au fost in stare”, au comentat mănășturenii.

Șantierul Spitalului Regional a început în 1995, pe o suprafață de 21.000 mp. Investiția se dorea a fi cel mai modern spital de urgență din regiune la acea vreme. Visele mărețe ale autorităților s-au năruit la un an de la începerea lucrărilor, când șantierul a fost închis din lipsă de bani. Timp de 23 de ani, autoritățile nu au știut ce să facă cu proiectul abandonat așa că ceea ce s-a dorit a fi un spital regional modern a ajuns acum o ruină năpădită de buruieni, cu copaci care au crescut din zidurile de beton și cuib pentru boschetari.

în 2017 Academia de Muzică a reușit să întăbuleze terenul de la Colina, iar ulterior Ministerul Dezvoltării și-a asumat finanțarea acestui proiect. Contractul pentru realizarea extinderii și etajării Corpului C1 în vederea conversiei funcționale în Academia de Muzică, extinderea Corpului C2 și conversia funcțională în ateliere de întreținere pentru clădirea principală, extinderea și amenajarea sălii de sport în corp C4, din strada Bucium, municipiul Cluj-Napoca (județul Cluj) a fost semnat la sfârșitul lunii noiembrie 2020 și are o valoare de 127.883.042 lei, cu o durată totală de 24 de luni (dintre care 5 luni dedicate activității de proiectare).

Contractul a fost câștigat de asocierea CONSTRUCȚII ERBAȘU S.A. & CONCELEX ENGINEERING S.R.L & TERRA GAZ CONSTRUCT S.R.L.

Între timp, prețul din contract a fost actualizat cât și termenul de finalizare a fost prelungit, la cerea constructorului. Media locală arată că deja există 5 acte adiționale la contract, dar este evident că lucrările sunt aproape de finalizare.

După finalizarea lucrărilor, Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca va deveni un adevărat ”hub” cultural și educațional ce va beneficia de: sală de spectacole cu o capacitate de 1000 de persoane, sală de orgă cu 216 de locuri, amfiteatru cu 224 de locuri, bibliotecă, săli de curs, săli de studiu individual, diferite alte săli (repetiţii, de încălzire pentru artişti, săli individuale pentru dirijor şi solist, săli de regie etc.), laboratoare, vestiare pentru artişti, spaţiu pentru depozitarea decorurilor, adăpost de protecţie civilă pentru 140 de persoane la demisolul clădirii, cămin studențesc cu 56 de camere pentru un număr de 180 de studenţi și o sală de sport.