In vizor

Secrete pentru fete cu Elena Uioreanu: sunt in politica de ceva vreme, nu m-a impins sotul meu

Proaspat divortata de seful Consiliului Judetean Cluj, Elena Uioreanu isi destainuie secretele succesului intr-un savuros interviu in Adevarul. Pe scurt, cariera sa fulminanta este descrisa drept “un caz clasic de ascensiune in politica romaneasca: o tanara se angajeaza secretara la un birou parlamentar, persevereaza, se casatoreste cu un politician influent si ajunge pana in Parlament”. Deputatul tine sa puna lucrurile la punct: nu ii datoreaza lui Horea Uioreanu nimic, nu are timp pentru proiecte de lege, iar initiativele legislative “nu trebuie sa vina neaparat de la mine”.

„Adevarul”: In 1997, la 22 de ani, v-ati angajat secretara la biroul deputatului PNL Anton Ionescu.  Cum ati ajuns acolo?

Elena Uioreanu: Prin concurs. Voiam sa vad daca pot sa ocup singura un loc de munca si m-am dus pur si simplu la concurs. Am ramas in finala trei fete si in ultima parte a interviului i-am spus domnului deputat ca eu sunt si membru PNL. Practic, din acel moment viata mea a devenit partidul. Eram prima si ultima care pleca de la partid.

Nu credeti ca statutul de membra PNL v-a ajutat sa castigati acel concurs?

Eu nu zic nu. Si eu fac acum un concurs asemanator pentru cabinetul meu, dar nu vreau sa fie asta primul criteriu. Am cerut sa aiba studii juridice, sa prezinte un proiect de functionare a biroului parlamentar, iar faza finala va fi interviul.

Dumneavoastra, cand ati intrat secretara, nu aveati studii juridice.

Ba da, aveam. Pai ati terminat facultatea dupa 2000. Da, in 2005.

Si la biroul lui Anton Ionescu ati intrat mai devreme.

Da.

Si nu aveati studii juridice.

Atunci, nu. Eu, la cabinetul meu, am cerut studii juridice. Insa, cand m-am angajat ca secretara, vreau sa va spun ca venisera la concurs fete carea aveau cursuri de dactilografie si ma gandeam ca nu am nicio sansa. Dar uite ca am avut.

Ce faceati ca secretara, acolo, la cabinet?

Practic, eu ma ocupam de tot ce inseamna organizare. Chiar m-am intalnit recent cu domnul Anton Ionescu, am oprit masina si i-am zis: „Domnu’ deputat, va dati seama? Eu am inceput la cabinetul dumneavoastra si acum eu sunt deputat”. Pe vremea aia nu ma gandeam la asa ceva, dar toate functiile pe care le-am avut in cadrul partidului au fost pentru ca eram prezenta si aveam activitate.

 Pe sotul dumneavoastra tot in partid l-ati cunoscut?

Da (n.r – rade). Ca in orice firma. S-a intamplat, eram mult timp impreuna… V-am zis, eu eram zi-lumina in activitate la partid si am stiut ca, traind in Romania, se va comenta mereu ca si sotia, si sotul… Dar eu deja aveam o cariera cand ne-am cunoscut. Apoi m-am retras o perioada, am si nascut. Pana in 2012, cand am zis ca nu mai pot sa stau deoparte, trebuie sa fac ceva, trebuie sa ma implic din nou. Am candidat la Consiliul Local la Cluj Napoca, pornind si de la o actiune pe care am avut-o.

 Ce actiune?

 Noi locuiam pe o strada neasfaltata si am adunat semnaturi, m-am dus prin consiliul local… Presa m-a intrebat ce fac acolo. Am zis „vreau sa-mi asfaltez strada pentru ca umblu cu masina prea des la service”.

Si s-a asfaltat strada pana la urma?

Da, a fost asfaltata. Ni s-a promis in consiliul local ca in data de 15 martie vor incepe lucrarile si pe 15 au inceput.

Totusi, sotul dumneavoastra era deputat atunci, dumneavoastra ati fost consilier judetean. A contat si asta, daca se ducea un om de rand…

Nu, dimpotriva. Cred ca tocmai de aceea nu se asfalta drumul, pentru ca stateam noi acolo. Un an de mandat, niciun proiect legislativ: „Nu prea am avut timp”

Cum i-ati convins pe oameni sa va voteze?

 Avand in vedere specificul zonei in care se afla colegiul (n.r. – zona montana a judetului Cluj), am constatat ca oamenii au nevoie de un sistem medical. Si le-am promis ca o sa le fac reteaua medicala mobila, sa ducem medicul specialist la ei acasa. Am ales cinci comune pentru un proiect-pilot, am fost si am vazut dispensarele de acolo si am gandit-o in felul urmator: luam un medic specialist, cu o masina si cu aparate medicale, si mergem o zi pe saptamana in comuna respectiva. Oamenii vor fi anuntati si vin direct la cabinet.

Asta a fost in campanie.

Da, despre asta le-am vorbit oamenilor.

Si dupa aceea?

Am inceput sa-l punem in practica.

Si acum functioneaza?

Inca nu, pentru ca pe cat pare de simplu, pe atat de mult este de umblat. O sa facem o asociere intre cele cinci comune si Consiliul Judetean si cat de curand ii vom da drumul.

Proiectul asta are vreo legatura cu atributiile dumneavoastra de parlamentar?

Tocmai asta este, plecam de la faptul ca nu ma consider politician. Eu chiar vreau sa-i ajut pe oamenii respectivi.

 Un slogan pe care l-ati folosit in campanie suna asa: „Vreau sa vorbesc despre dumneavoastra acolo unde se face si se desface soarta tarii”.

In declaratiile politice din Parlament eu chiar le-am adus mesajul aici. In colegiul meu are loc un concurs scolar de schi fond intre scolile de munte, concurs pe care il fac niste voluntari si de care nu vorbeste nimeni. Eu am vorbit in Parlament despre asta. Sigur, nu intereseaza pe nimeni. Poate nu era, totusi, un subiect atat de important pentru a fi discutat in Parlament. Pentru mine conteaza ca eu am vorbit despre realitatea din colegiul meu. Dar nu asta e rolul Parlamentului, sa ia act de existenta unor concursuri scolare.

Ce va asteptati sa se intample dupa ce ati vorbit despre asta in Parlament?

Eu am vrut sa se stie acest lucru, ca se intampla si lucruri bune. Pentru ca noi vorbim doar despre lucrurile rele. Rolul parlamentarului trebuie sa fie si acela de a veni cu niste initiative legislative. Da, dar eu consider ca alea nu trebuie sa vina neaparat de la mine. Tocmai de aceea exista grupul parlamentar. Acele legi care pot sa schimbe trebuie sa vina de la grup.

 Dupa primul an de mandat cu ce realizari va puteti lauda?

 Am explicat si intr-o conferinta desfasurata la Cluj faptul ca oamenii nu prea inteleg atributiile unui parlamentar si vin la el cu probleme personale. Din pacate, nu prea am timp sa ma ocup de proiecte de lege, pentru ca toata ziua trebuie sa ma ocup de probleme personale.

Si e bine asa? Mai functioneaza Parlamentul daca parlamentarii se ocupa cu asa ceva?

 Nu, asta am zis si eu. Una din concluziile acestui prim an de mandat este ca asa nu voi putea functiona.

Pentru urmatorii trei ani de mandat ce ganduri aveti?

Vreau sa degrevez cumva aceste probleme personale cu care vin oamenii, ca sa ma pot ocupa si eu de ceea ce ar trebui sa ma ocup.

Dupa ce ati iesit deputat s-a speculat ca sotul dumneavoastra v-a impins in fata.

Eu cred ca am lamurit-o, sunt in politica de ceva vreme, nu m-a impins sotul meu. El chiar a fost surprins ca vreau sa candidez, dar recunosc ca m-a ajutat si numele, nu am fost eu cea mai grozava.

Multi vorbesc de o clasa conducatoare, familii intregi aflate in politica.

Da, dar eu nu ma simt. Stiu ce activitate am avut pana acum si… ce sa fac, daca ne-am casatorit?

Dumneavoastra ati spus ca v-a ajutat si numele.

Da, pentru ca era un nume cunoscut, un nume care a adunat sute de mii de voturi. Nu ascund lucrul asta, dar eu stiu ce pasi am urmat in partid. Nu m-a luat cineva si m-a pus, nu m-a luat cineva si m-a facut.

Dar credeti ca e sanatos lucrul asta, sa avem o clasa politica cu familii intregi care fac parte din ea?

Din pacate, nu-i sanatos. Dar e bine ca fiecare caz sa fie luat in parte. Spre exemplu, avem un fiu de 7 ani care ce vede in casa? Un presedinte de consiliu judetean si un deputat. Ce canal de televiziune merge in casa? Vede afise, vine cu mine la manifestari. Copilul traieste intr-o familie de politicieni si, crescand in mediul asta, sigur ca cel mai usor ar fi sa se indrepte spre o cariera politica. Depinde si de cum il indrumam si nu l-as indruma in directia asta, pentru ca as vrea sa fie fericit.

E asa de mare nefericirea in politica?

Nu neaparat ca e nefericire, dar as vrea sa fie fericit, sa-si faca el un vis al lui.

Interviu preluat integral din Adevarul.

Citeste mai mult: adev.ro/n0k726

http://adevarul.ro/news/politica/elena-uioreanu-drumul-secretara-deputat-ajunge-sotia-unui-politician-influent-parlament-1_52f25a42c7b855ff5618f5ec/index.html

Foto: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *