Eveniment

Secretar de stat maghiar: “Noi, maghiarii şi românii, depindem unii de alţii. Aşa cum o maee ridică toate navele aflate pe apa mării, şi dezvoltarea acestei şcoli ridică mai sus corabia comunităţii maghiare din Dej, dar şi cea a majorităţii locale româneşti”

Secretarul ungar de stat János Nagy a fost prezent, duminică, în județul Cluj, mai exact la Dej, unde biserica reformată şi şcoala elementară au fost renovate cu sprijinul statului maghiar. În discursul susţinut în cadrul slujbei care a avut loc cu ocazia inaugurării, secretarul de stat ungar şi-a exprimat convingerea că funcţionarea instituţiilor care servesc păstrării identităţii maghiarilor va aduce beneficii şi naţiunii majoritare, scrie news.ro.

În ceea ce priveşte rolul limbii în păstrarea identităţii, oficialul maghiar a subliniat importanţa educaţiei în limba maternă, fără de care o persoană este pierdută atât de către Biserica Reformată, cât şi de către naţiunea maghiară.

János Nagy a subliniat că potrivit constituţiei maghiare adoptate în primăvara anului 2011, Ungaria poartă responsabilitate pentru soarta maghiarilor care trăiesc în afara graniţelor sale, promovează păstrarea identităţii acestor comunităţi şi sprijină eforturile lor de a se dezvolta. Respectând această obligaţie constituţională, din 2010 încoace, guvernul maghiar a mărit de zece ori subvenţiile transfrontaliere, anul acesta a crescut de cinci ori contribuţia acordată pentru educaţia în limba maghiară, şi tot din acest motiv a sprijinit şi grădiniţa şi şcoala maghiară din Dej, a enumerat secretarul de stat.

El a mulţumit şi în limba română primarului Costan Morar pentru că nu a împiedicat, ci a sprijinit crearea noii şcoli maghiare, totodată le-a urat maghiarilor transilvăneni cât mai multe “astfel de personalităţi publice române, care gândesc în termeni de cooperare şi respect reciproc”.

“Noi, maghiarii şi românii, depindem unii de alţii. Aşa cum o maree ridică toate navele aflate pe apa mării, şi dezvoltarea acestei şcoli ridică mai sus corabia comunităţii maghiare din Dej, dar şi cea a majorităţii locale româneşti”, a spus politicianul maghiar.

La slujba de mulţumire, episcopului Eparhiei Reformate a Ardealului, Béla Kató, a explicat că în ultimul an au avut loc evoluţii extraordinare în viaţa comunităţii maghiare din Dej, iar comunitatea îşi poate exprima recunoştinţa pentru grădiniţă, pentru restaurarea bisericii şi pentru noua şcoală elementară prin a-şi păstra credinţă şi limba maternă şi prin umplerea sălilor de clasă cu mulţi copii. Potrivit episcopului, renovarea bisericii cu sprijinul UE şi cu ajutorul guvernului maghiar are sens doar dacă alături de aceasta se păstrează şi şcoala, pentru că – aşa cum a arătat exemplul saşilor ardeleni – fără copii, bisericile devin nişte ruine.

După slujba de mulţumire, episcopul reformat Béla Kató, primarul Costan Morar, viceprimarul Annamária Kovrig, secretarul de stat János Nagy şi protopopul Csaba Bányai au tăiat împreună planglica noii şcoli elementare. Guvernul Ungariei a sprijinit renovarea vechii clădiri a şcolii de fete reformate cu 560 de milioane de forinţi, a declarat pentru MTI Gábor Kiss, şeful de comunicare al Eparhiei Reformate din Ardeal.

Municipiul Dej din judeţul Cluj are o populaţie de 31.500 de locuitori, iar la cel mai recent recensământ, cel de anul trecut, 2.500 de oameni s-au declarat a fi maghiari, iar 2.300 au spus că sunt de religie reformată.