Din oras

Se vinde un castel la Cluj! Resedinta nobiliara a familiei Beldy isi cauta noi stapani

Intre anunturile de imobiliare de la Cluj de pe site-urile specializate se afla si unul care anunta vanzarea unui castel. Este vorba de resedinta nobiliara a familiei Beldy, unul din obiectivele cu care se mandreste comuna clujeana Geaca. Cladirea a fost devastata puternic in ultimii ani, asa ca proprietarii au in vedere si gasirea de parteneri pentru restaurare si reconstructie.

Potrivit anuntului, se vinde „un castel care se afla in paragina, la 45 de kilometri de Cluj, front la doua strazi, utilitati, plata se poate face si in rate”. Este vorba de fosta resedinta Beldy din Geaca, cladire inscrisa pe lista monumentelor istorice din judetul Cluj elaborata de Ministerul Culturii si Patrimoniului National din România in anul 2010, potrivit wikipedia.org.

Proprietatea a apartinut apartinut familiei Beldy, stabilita in zona in secolul al XIX-lea. Akos Beldy (1846-1932), unul din cei mai important reprezentanti ai al familiei Beldy, a detinut rangul de prefect al Clujului intre 1888 si 1905, motiv pentru care s-a mutat aici cu familia, ridicand castelul. Potrivit aceleiasi surse, edificiul a fost inaltat in 1880, in stil neoclasic, cu elemente de arhitectura populara. In forma sa initiala era format din parter, subsol, etaj si sarpanta dispuse pe un plan dreptunghiular de 17 X 11 metri. De asemenea, intrarea era flancata de coloane dorice, care sustin si acum ce a mai ramas din terasa cu parapet metalic.

“Beldi era o familie nobiliara secuiasca, au avut functii mai importante in sec 18-19, in perioada in care s-a si construit cladirea”, a precizat istoricul Tudor Salagean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei (MET). 

 Cladirea a fost revendicata de catre urmasii familiei contilor Beldy. 

Cei care au postat anuntul spun ca au cumparat proprietatea, iar acum cauta solutii inclusiv pentru restaurarea acesteia. Pe site-urile de anunturi imobiliare este precizata o suprafata de 8.000-8.500 de metri patrati, iar pretul afisat variaza intre 35.000 si 40.000 de euro.

“In cladire a functionat in vremea comunismului o scoala, apoi a fost retrocedata, iar noi am cumparat ruina. E nevoie de o investitie masiva. Din pacate, romii din zona au inceput sa fure de pe acolo, incepand de la caramida si terminand cu lemnul din acoperis, asa ca acum, practic, este o ruina, l-au nenorocit. E foarte mare pacat. Acum o sa incepem sa il ingradim si sa incepem o reconstructie, cat de cat, macar sa o stabilizam”, a precizat domnul Joldos, unul dintre asociatii care se ocupa acum de cladire.


 
In acest moment, proprietarii cauta solutii pentru a obtine imagini cu infatisarea originala a resedintei Beldi. 

“Vom cauta la Arhivele Nationale o fotografie cu cladirea in picioare. Mai sunt niste ziduri in picioare, facem eforturi sa nu le pierdem si pe acelea. Nu mai exista incaperi intregi, anul trecut a fost devastat tot”, a precizat acesta.

In stadiul in care este, edificiul nu are potential turistic, iar renovarile ar putea costa intre 600 si 1.000 de euro pe metrul patrat, dupa estimarile proprietarilor. Acestia au in vedere inclusiv gasirea unor parteneri care sa imvesteasca in acest monument. 

“Avem nevoie de cineva cu viziune, care sa isi poata da seama ce potential poate avea aceasta ruina, iar asta e mai greu. In Ungaria exista multe asemenea castele si conace restaurate perfect care atrag turisti, dar acolo au o sub-comisie in Ministerul Culturii care se ocupa de acest gen de probleme. In plus, ei au avut linie prioritara pe fonduri europene, dar acolo este alta lume, nu ne putem compara. Noi nu suntem in Europa lor, din pacate”, a mai spus Joldos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *