Politica

Se schimbă modificarea și se modifică schimbarea: Calculul facturilor la energie, modificat din nou. Când primesc oamenii banii înapoi

Pe lângă acordarea unor facilități familiilor cu copii în ce privește energia electrică, autoritățile iau în calcul și recalcularea facturilor, urmând să returneze anul viitor, în februarie, sumele plătite în plus de consumatori, ținând cont de raportarea la consumul de energie electrică de anul trecut.

În Ordonanța 27 care stabilește tarifele la energia electrică pentru anul 2022 există o prevedere care permite ca acelor consumatori care fac economii în acest an față de 2021 și se încadrează în noile plafoane, să li se restituie în februarie 2023 sumele plătite în plus, a declarat marți seara la Digi24 vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege.

”Anul 2021 este închis și vă pot da niște cifre concrete. În acest moment, din aproximativ 9 milioane de consumatori casnici, în baza consumului de anul trecut, 5 milioane se încadrează în prima categorie, cu un consum mediu lunar până în 100 kilowați oră. Aproximativ 3,2 – 3,3 milioane se încadrează în a doua categorie, consum între 100 și 300 kWh, și sunt 500.000 – 600.000 de gospodării care au avut consum mediu lunar peste 300 în anul 2021. Deci, acești clienți știu foarte clar de care plafon beneficiază sau nu beneficiază”, a arătat Zoltan Nagy-Bege.

”În aceeași Ordonanță 27 există o prevedere care spune că, dacă o anumită categorie și-a redus consumul și se încadrează în altă categorie – deci nu a beneficiat de plafon pentru consumul din 2022, pentru că a avut un consum de peste 300 de kilowați oră în 2021, dar și-a redus consumul în 2022 și a coborât sub 300 de kWh – în baza consumului din 2022, în februarie 2023 va primi banii plătiți în plus. Vor fi restituite de către furnizori. Există prevedere”, a afirmat Nagy-Bege.

Pe de altă parte, spune acesta, Senatul a venit cu o propunere ”interesantă și corectă”, păstrând și criteriul consumului anului trecut, pe care a completat-o.

”În plus față de cele trei categorii, cei care anul acesta se încadrează în anumite tranșe de consum 0-100, 100-300, vor beneficia și ei. Mi se pare o modificare binevenită care corectează în cazul celor care anul trecut, din diverse cauze, nu au avut un consum relevant – ori au consumat foarte mult, ori au consumat foarte puțin, ori nu au consumat, nu s-au încadrat în nicio categorie”, a spus vicepreședintele ANRE.

Furnizorii nu au cum să identifice familiile cu mai mulți copii și câți merg la școală

S-au iscat discuții în legătură cu niște modificări în sprijunul familiilor cu mai mulți copii, al celor școlarizați și al studenților. Furnizorii s-au plâns că e complicat pentru ei, că nu au cum să identifice familiile cu mai mulți copii și câți merg la școală.

Zoltan Nagy-Bege spune că ANRE va propune în Camera Deputaților o completare pentru această categorie, pentru că, în acest moment, și autoritatea recunoaște acest lucru, furnizorii nu pot să identifice câți copii are o familie.

”Este clar că nu au cum să identifice gospodăriile, familiile care sunt în această situație de a avea minimum trei copii care încă studiază. Și o completare la textul ordonanței, în sensul că pe bază de declarație pe propria răspundere, plus documente justificative de la unitatea de învățământ la care sunt încadrați copiii, cred că va clarifica lucrurile. Trebuie depusă această cerere la furnizor și nu știu, se aplică prevederea în luna imediat următoare după depunerea documentelor sau chiar începând cu luna în care se depun aceste documente”, a precizat vicepreședintele ANRE.