Din oras

Se refatadizeaza cladirea Muzeului Farmaciei! MNIT inca spera ca statul va cumpara cladirea

Scris de 279

Cladirea din Piata Unirii care adaposteste Muzeul Farmaciei este inconjurata de schele si se afla in plin proces de reparatii ale fatadei. Lucrarea a fost contractata de Hintz Gabor Csaba, urmasul celebrei familii clujene care a detinut cladirea.

Lucrarile au inceput recent si au ca obiect “Reparatii fatada casa Hintz”, potrivit placutei montate pe una din perdelele de protective. Beneficiarul investitiei este Hinz Gabor Csaba, domiciliat in Achern, Germania, iar constructor este firma S. C. Libra Impex S. R. L.

“E o lucrare la o casa particulara, nu la un muzeu. Se fac reparatii la fatada”, a declarat o reprezentanta a firmei.

Lucrarile au termen de executie data de 25 mai 2014.

“Lucrarile sunt realizate de mostenitorii familiei Hintz. Cladirea le-a fost retrocedata, dar, acum, problema e cine o va cumpara. Este clar ca vor sa o vanda. Trebuie ca statul sa isi exercite dreptul de preemptiune si noi speram ca va face asta, fie prin primarie, fie prin Consiliul Judetean sau o institutie a Guvernului. Noi suntem acum in negocieri pe toate palierele. Familia Hintz si-a intabulat tot imobilul si asta trebuie reglementat. In principiu, nu aveau acest drept. Speram ca Muzeul de Istorie a Transilvaniei (MNIT) sa ramana cu acea colectie de la Muzeul Farmaciei. Deocamdata, nu e nimic sigur”, a declarat Sanda Man, purtatoarea de cuvant a MNIT.

Casa Hintz, cunoscuta si cu numele de Casa Mauksch-Hintz, este un monument istoric si architectural aflat pe strada Regele Ferdinand nr. 1, colt cu Piata Unirii din Cluj-Napoca. Aici a fost deschisa prima farmacie din Cluj, in 1573. Intre primii chiriasi s-a numarat farmacistul Tobias Mauksch, originar din Ungaria, care era si demnitar al Bisericii Evanghelice – Luterane, situate chiar vizavi. Casa si farmacia au intrat in posesia familiei Hintz in a doua jumatate a secolului 19, fiind folosita de membrii acesteia pana la nationalizare, dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. In ultima perioada, cladirea a fost cunoscuta pentru Colectia de Istorie a Farmaciei a MNIT. De aproximativ doi ani, cladirea, evaluata la aproximativ doua milioane de euro, a fost retrocedata catre mostenitorii familiei Hintz. 

 

UPDATE: Potrivit oficialilor MNIT, proprietarii cladirii au demarat lucrarile de reparatii la cererea Primariei Municipiului Cluj-Napoca. Muzeul Farmaciei ar putea fi gazduit in imobil timp de cinci ani de la emiterea deciziei de retrocedare. 

Foto: Eugen OlariuULTIMA ORĂ

 • Acum 4 hours PubliNews
  Mai multe branduri s-au alăturat campaniei Winter Sale din Iulius Mall Cluj, iar reducerile ajung până la 70%!
 • Acum 5 hours Politica
  Marcel Ciolacu după reținerea lui Pițurcă: ”Cred că nu va fi singurul caz!”
 • Acum 8 hours General
  L-A PUS LA LOC, PROBABIL CA SĂ-L POATĂ DA ÎNAPOI JOS, DAR DE DATA ACEASTA, “CU RESPECT”. Iuliu Maniu a revenit pe soclu
 • Acum 8 hours Politica
  “DOTTORE” LA “DOTTORE”, NU CRITICĂ “DOTTORATUL”. Ciucă despre acuzațiile de plagiat la adresa lui și a lui Lucian Bode: “Lăsăm să se desfășoare procesele din justiție”
 • Acum 8 hours Politica
  MINCIUNA, BOALĂ PROFESIONALĂ ÎN FAMILIA LIBERALĂ: Ligia Deca le-a spus liderilor PNL că Legile educației ar fi stat deja în consultare și că trebuie aprobate până în luna iunie pentru a nu pierde bani din PNRR. În realitate, proiectele nici acuma nu sunt publice!
 • Acum 9 hours In vizor
  În 2020, lui Piţurcă Jr. i se fluidizau în conturi 11 milioane de lei din conturile Ministerului Apărării. Luni, măştile neconforme din acel contract, l-au verticalizat pe Piţurcă Sr. direct în poartă la DNA
 • Acum 9 hours Din oras
  AICI SUNT VOTURILE DUMNEAVOASTRĂ: Primăria plătește 14 milioane de lei compensaţie pentru căldură clujenilor
 • Acum 9 hours Politica
  PSD își face planurile pentru preluarea conducerii Guvernului: puncte “fierbinți” în relația cu PNL
 • Acum 10 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Campanie pe #Clujul_Civic: “Haideți să îi încălțăm pe micuții de la Pata Rât. Eu pot trăi fără 100 de lei în portofel, dar ei cum pot trăi fără încălțăminte?!”
 • Acum 10 hours In vizor
  Din 2014 suntem anunţaţi că se va putea ateriza şi “cu ceraceaful pus pe geam” pe Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca. Banii ăia s-au topit ca şi o ceaţă. Acum suntem “ameninţaţi” cu un nou sistem ultra-modern. BONUS: care este diferenţa dintre cei 150 de metri din 2014 şi cei 150 de metri din 2023? S-a devalorizat şi metrul de atunci?
 • Acum 10 hours In vizor
  Cum arată un proiect european la Dej. Apa din rigole refulează prin canalizare în casele oamenilor
 • Acum 12 hours In vizor
  VAL DE REVOLTĂ LA CLUJ DUPĂ CE STATUIA LUI IULIU MANIU A FOST TRATATĂ CA UN DEŞEU: “Spargerile de asfalt, rebordurările continuă în Cluj fără ruşine”. Constatăm că Boc nu ştie ce să mai mintă
 • Acum 12 hours Din oras
  DE CE NU NE MIRĂ? După ce a pus monopol pe Cluj, Supercom își dă arama pe față: tarifele aproape s-au dublat, dar gunoiul nu e ridicat
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE